Nye skatteregler rammer boligpriserne – så meget kan din bolig stige eller falde

Se de mulige prisændringer i Danmarkskortet længere nede i artiklen.

Med udsigt til nye boligskatteregler i 2024 landede de foreløbige ejendomsvurderinger af danskernes ejerboliger endelig mandag i denne uge.

Det har fået danskere i hobetal til at tjekke værdien af deres bolig – og dermed det grundlag, de skal betale deres ejendomsskat ud fra.

Ifølge Mikkel Høegh, der er boligøkonom hos Jyske Bank, kommer de nye skatteregler til at rykke ved, hvor meget danskernes boliger er værd på boligmarkedet.

- På den lange bane vil fire ud af fem boligejere få en skattelettelse med de nye regler, og det er med til at løfte boligpriserne, fortæller han.

Prisstigninger på flere procent

Hos Nordea har man regnet på, hvordan prisændringerne vil ramme ”typiske huse” med den nye boligskattereform.

Mange steder i landet betyder det på prisstigninger på mellem seks og ti procent, viser Nordeas beregninger.

Det kan du aflæse på Danmarkskortet herunder.

Årsagen til prisstigningerne skal findes i, at boligskattelettelser vil få huspriserne til at stige.

Når en bolig bliver billigere at bo i, presser det nemlig salgsprisen op, forklarer Mikkel Høegh fra Jyske Bank.

- Det, der betyder noget for folk, når de skal købe en bolig, er, hvad det koster at bo der, fortæller han.

Retter op på skævhed

Ifølge Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom hos Nykredit, vil prisforholdene være forskellige, alt efter hvilken del af Danmark man befinder sig i.

- Der vil der være skattelettelser i de billigere dele af boligmarkedet, som i udgangspunktet vil løfte boligpriserne dér. Omvendt vil køb af ejerlejligheder, blandt andet i København, kunne forventes at medføre en højere skattebetaling, som giver et tryk nedad på priserne.

Med de nye skatteregler vil der samtidig ske en udligning af skatteforholdene på tværs af landet, fortæller Mira Lie Nielsen, som pointerer, at de gamle skatteregler rummede en skævhed mellem Øst- og Vestdanmark.

- Der er nogle i de tyndt befolkede dele af Danmark, der betaler skat af for høje vurderinger af deres bolig, mens boligejere i de dyre områder betaler skat af meget lave vurderinger. Et af målene ved de nye skatteregler er derfor at rette op på den skævhed.

Med de nye skatteregler for 2024 vil skattesatserne for boligejerne falde, og på trods af højere ejendomsvurderinger for mange danskere, fører det til, at der samlet set bliver tale om en skattelettelse på cirka 10 milliarder på boligmarkedet.