Inflationen når sit laveste niveau i knap to år

Med dagens tal er inflationen i Danmark tæt på at være normal, men det er for tidligt at afblæse problemet, fortæller cheføkonom.

Inflationen falder til 2,4 procent, når man måler priserne i august i forhold til samme måned sidste år.

Det er det laveste niveau siden september 2021.

Det viser de seneste inflationstal fra Danmarks Statistik mandag morgen.

I juli lød samme tal ellers på 3,1 procent, hvilket var en lille stigning sammenlignet med måneden før.

Men nu er kurven endnu en gang knækket, og hos Arbejdernes Landsbank tager cheføkonom Jeppe Juul Borre varmt imod tallene.

- Det er hamrende positivt med tilbagevenden til fald i både inflation og kerneinflation, skriver han i en kommentar til TV 2.

Gas og sommerhuse trækker priserne ned

Den lavere inflation i august i forhold til sidste måned skyldes især prisændringer på gas og leje af sommerhuse, skriver Danmarks Statistik.

Overordnet er det prisændringerne i restaurant- og hotelbranchen, der har haft den største effekt på de faldende priser, viser tallene.

Fødevarer har tidligere været med til at skubbe inflationen i vejret, men i de seneste tal trækker også disse varer ned i inflationen. Der er tale om et fald på 1,4 procent fra juli til august.

En glædelig overraskelse

Ifølge Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, er tallene et skridt i den rigtige retning i forhold til mere normale priser, men han tager dog også et forbehold.

- Med dagens tal er inflationen i Danmark tæt på at være helt normal, men det er alligevel lige tidligt nok at afblæse problemet, siger han.

Han pointerer, at der kan være midlertidige effekter på spil i forhold til august, og at en tid med kommende lønstigninger bringer uvished om, hvor meget stigende lønninger vil påvirke priserne.

- Men det skal ikke ændre ved, at det både er en stor og glædelig overraskelse, at vi allerede nu kan konstatere inflation så tæt på 2 procent, fortæller Las Olsen.

Kan falde endnu mere

Når det kommer til inflationen de kommende måneder kan vi godt forvente et fortsat fald, fortæller Jeppe Juul Borre.

Det skyldes nemlig, at sidste års prisstigninger i september og oktober bød på lidt af en himmelflugt med inflation på over ti procent.

Og ifølge Jeppe Juul Borre vil det være positivt for inflationstallene, at vi kommer forbi de måneder med høj inflation sidste år, fordi man sammenligner med samme måned året før.

- Det er de prisstigninger, som vil falde ud af opgørelsen over inflationen i de kommende måneder og lægge et nedadgående pres på inflationen, som vi kan forvente vil falde yderligere.

Han pointerer dog, at faldende inflation ikke nødvendigvis giver faldende priser i samme omfang.

- Men danskerne kan muligvis se frem til, at noget af deres forbrug kan blive lidt billigere igen, fortæller Jeppe Juul Borre.