Elprisen har ikke været højere i år – men vi er "godt rustet" til vinteren, forsikrer økonom

Danmark står "i en helt anden situation" end sidste år, hvor elpriserne pludseligt skød i vejret.

Det er efterhånden længe siden, at det sidst har været så dyrt at sætte en vask over.

Men ifølge seniorøkonom hos Energinet Jim Vilsson er der ingen grund til at frygte, at sidste års vilde energipriser vil gøre comeback lige foreløbig.

Vi står i en helt anden situation

Jim Vilsson, seniorøkonom i Energinet

Mandag koster rå el i gennemsnit 1 krone og 13 øre per kilowattime. Sidste gang, den rå elpris var så høj, var i februar. Det viser tal fra den nordiske elbørs Nord Pool.

Men zoomer man ind på tidsrummet fra klokken 19 til klokken 20, kommer prisen helt op på 3 kroner og 90 øre – hvilket hos for eksempel Andel Energi løber helt op i 6 kroner og 80 øre, når man lægger afgifter og tariffer oveni.

Det er den højeste pris, vi har haft i hele 2023.

Høj pris skyldes varme og skyer

Forklaringen på mandagens høje elpris skal ifølge Jim Vilsson findes i det lune, overskyede vejr i Europa.

- Hvis man kigger på hele kontinentet, har vi et ekstremt højt forbrug, når det er varmt. Det skyldes primært alle de airconditions, som kører. Når det er varmt, blæser det normalt heller ikke så meget, siger han til TV 2.

Når det er vindstille, producerer vindmøller naturligvis heller ikke så meget strøm. Er det samtidig overskyet, må store dele af solenergien også trækkes ud af ligningen.

Ifølge Jim Vilsson er vi desuden ramt af et ekstra problem.

- Sverige arbejder på deres interne kabelforbindelser, hvilket gør, at vi ikke kan hente lige så meget billig strøm fra resten af Norden, som vi plejer. Det er selvfølgelig træls, siger han.

Alt sammen betyder det, at det danske elnet må ty til mere af den dyre, sorte strøm, hvilket får priserne til at skyde i vejret.

Forventer stabile priser i efteråret

På trods af mandagens høje pris bør man dog ifølge Jim Vilsson ikke frygte priser, der minder om dem, vi så for et år siden.

Godt nok er starten af efteråret altid lidt specielt for det danske elnet, fordi de store kraftvarmeværker ofte ikke har fyret op for kedlerne endnu.

Men modsat er der masser af vand i vandkraftværkernes reservoirs hos vores nordiske naboer, hvilket normalt også tager toppen af priserne på de dyreste dage herhjemme.

- Hvis vi kigger ind i efteråret, har vi ekstremt meget vand i Norge og Sverige, så vi vil have meget stabile priser, siger Jim Vilsson.

Vi er godt rustet til vinteren

Ser man ind i vinteren, er seniorøkonomen også relativt rolig.

Prisen på gas, som efter Ruslands invasion af Ukraine sidste år slog hele Europas energimarked ud af kurs, har fundet sig til rette på et relativt lavt niveau.

Samtidig er Danmark godt forsynet med både vind-, vand- og atomkraft, forsikrer Jim Vilsson:

- Så vi står i en helt anden situation, end vi gjorde sidste vinter.

Alligevel er der stadig en risiko for, at uforudsete omstændigheder kan skubbe til priserne.

For eksempel fik en strejke på naturgasanlæg i Australien for en måned siden gaspriserne til at stige, hvilket også satte sig i danske el- og gaspriser.

Spørger man Jim Vilsson, skal danske forbrugere også forvente en elpris i løbet at vinteren, som kan svinge relativt meget. Det kan dog også være positivt, påpeger seniorøkonomen:

- Vi er godt rustede, men vi vil stadig se store udsving i prisen. Det ser jeg også som en mulighed for forbrugerne for at agere prisfleksibelt og for eksempel vaske op eller lade elbilen, når det er billigt.