Ukrainsk krigslykke kan sende danske benzinpriser i vejret, frygter analytiker

Lukker Putin for olien, vil det få priserne til at stige. Men eksperter er uenige om, hvor alvorligt det ville være.

Danske bilejere husker måske med gru benzinpriserne i månederne efter Ruslands invasion af Ukraine.

På få måneder skød de i vejret til mere end 18 kroner literen, inden de omkring årsskiftet fandt sig til rette omkring 14 kroner.

Men i løbet af den kommende vinter, risikerer man endnu en gang at måtte se til, mens prisen på de danske tankstationer pludseligt stikker af.

Sådan lyder vurderingen fra Jyske Banks oliestrateg Jan Bylov.

- Vi risikerer at skulle op og genbesøge de trælse niveauer, vi så sidste år. Det må vi simpelthen forvente, siger han til TV 2.

Stigende oliepris er ikke synderen

Gennem de seneste måneder er prisen på råolie endnu en gang steget, og den handles lige nu til knap 90 dollars per tønde.

Så dyrt har det ikke været siden november sidste år.

Hos Jyske Bank forventer Jan Bylov, at prisen i løbet af vinteren vil stige endnu mere og kommer op over 100 dollars. Blandt andet fordi organisationen for verdens største olieeksporterende lande, OPEC, holder igen med produktionen.

Men det vil i sig selv ikke være noget, der vil slå danske bilejeres økonomi i stykker.

- Sker der ikke andet, skal vi gå ind i vinteren og være rimeligt rolige. Vi vil se en stigning, men den vil være begrænset, og det vil være nogenlunde de standerpriser, vi kender til, siger Jan Bylov.

Hos Saxo Bank viser råvareanalytiker Ole Sloth Hansens regnemaskine stort set samme facit.

- Lad os holde fast i, at risikoen for, at vi kommer meget over 16 kroner literen, er relativ beskeden, siger Ole Sloth Hansen.

Men dermed ikke sagt, at danske bilejere kan ånde lettet op endnu, tilføjer han.

Hvad er OPEC?

OPEC står for Organization of the Petroleum Exporting Countries og er en organisation for 13 af verdens største olieeksporterende lande, som tilsammen sidder på cirka 80 procent af verdens oliereserver.

Landene tæller: Algeriet, Angola, Congo, Ækvatorial Guinea, Gabon, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater og Venezuela.

Dertil kommer en række andre lande, der ikke er medlemmer, men som samarbejder med OPEC om at koordinere landenes oliepolitik og styre olieprisen i sammenslutningen OPEC+.

Landene er: Aserbajdsjan, Bahrain, Brunei, Kasakhstan, Malaysia, Mexico, Oman, Rusland, Sydsudan og Sudan.

Frygter benzin til cirka 18 kroner

Jan Bylovs panderynker kommer – måske lidt paradoksalt – når han ser på den succes, ukrainerne lige nu lader til at have med deres modoffensiv.

Gennem de seneste dage har den amerikanske tænketank Institute for the Study of War for eksempel meldt om en række ukrainske fremskridt på slagmarken.

Selvom det ifølge Jan Bylov i sig selv er glædeligt, at ukrainerne rykker frem, risikerer det at give bagslag på danske tankstationer.

For bliver Ruslands præsident, Vladimir Putin, presset nok, risikerer vi, at han forsøger at svare igen ved at begrænse Ruslands olieeksport uafhængigt af resten af OPEC-landene i et forsøg på at destabilisere Vestens økonomi.

- I det scenarie kan vi se, at vi kommer op mod de priser, vi så sidste år, altså benzin oppe omkring 18 kroner og diesel på godt 17 kroner, siger oliestrategen.

Råvareanalytiker er ”lidt afslappet”

Spørger man Ole Sloth Hansen, tvivler han dog på, at Rusland har råd til at lukke for sin vigtige eksport af olie.

- Men det sagde vi selvfølgelig også om gassen, og det gjorde de så alligevel, medgiver han.

Samtidig vil det ifølge Ole Sloth Hansen rigtig nok få olieprisen til at stige ret kraftigt. Men formentlig kun kortvarigt.

Med Saudi-Arabien i spidsen har OPEC-landene nemlig i forvejen skruet ned for sin olieproduktion for at holde priserne på et nogenlunde stabilt og højt niveau.

Men bliver olien for dyr, vil det få efterspørgslen til at falde. Det kan få Saudi-Arabien til at skrue op for sin egen produktion igen.

Derfor er Ole Sloth Hansen også ”lidt afslappet”, når det kommer til risikoen for et stop for russisk olie.

- Det kunne på kort sigt give et spike i de globale oliepriser. Men jeg tvivler meget på, at vi kunne se priserne komme op på niveauerne fra sidste år, siger råvareanalytikeren.