”Våbenkapløb” sender AI-aktie i vejret med 1300 milliarder
Flere andre AI-aktier er blevet trukket med op – heriblandt Alphabet og Microsoft.
Kunstig intelligens brager frem, og nu følger flere selskaber bag teknologien trop.
Onsdag aften skød værdien af Nvidia, der producerer chips til kunstige intelligenser som ChatGPT, i vejret med over 1300 milliarder kroner på det amerikanske eftermarked. Det skriver Reuters.
Det er en stigning på cirka 25 procent, så selskabet nu er mere end 6500 milliarder kroner værd og det femte mest værdifulde selskab på den amerikanske børs.
Springet kom, efter selskabet onsdag aften overraskede ved at forvente en omsætning på godt 75 milliarder kroner i næste kvartal.
- Det er simpelthen udtryk for, at der er et våbenkapløb i gang blandt de store IT-selskaber om at have den her teknologi. Og det ligger Nvidia til at nyde godt af, siger Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg i Danske Bank.
Investorer frygtede hype
Blandt investorer har der ellers ifølge Lars Skovgaard Andersen været en vis bekymring for, at ”der var gået hype” i kunstig intelligens.
Men med Nvidias forventninger til fremtiden er de blevet mere optimistiske, vurderer han.
- Man må sige, at de åbenbart ikke var hypet alligevel, når de kan levere et regnskab, der er så godt, siger investeringsstrategien.
Onsdag blev en række andre AI-aktier da også trukket med i vejret, efter Wall Street lukkede, skriver Reuters.
Den rivaliserende chipproducent Advanced Micro Devices steg 10 procent, mens softwareproducenten C3.ai og Palantir Technologies, som for nylig lancerede sin egen AI-platform, begge steg omkring 8 procent.
Microsoft og Google-moderselskabet Alphabet, som kappes om at inkorporere AI i deres søgemaskiner, steg hver med omkring 2 procent.
Regulering kan bremse på kort sigt
Både herhjemme og i EU diskuterer politikere flittigt, hvordan kunstig intelligens skal reguleres og kontrolleres.
Blandt andet har EU-kommissionen varslet indgreb. Men ifølge den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er det ikke teknologien, der skal begrænses. Det er brugen.
- Det er jo et spørgsmål om, hvad det er for et samfund, vi vil leve i, når teknologien hjælper os, siger hun til TV 2.
På kort sigt er der ifølge Lars Skovgaard Andersen en risiko for, at nye regler for kunstig intelligens kan bremse AI-aktierne.
- Men på længere sigt tror jeg, det vil være bedre, at man får en spilleplade, man ved, hvad der foregår på, vurderer han.