Super-El Niño kan være på vej: - Vi er sårbare, advarer analytiker
El Niño kan påvirke de danske fødevarepriser. Men det er ikke det mest bekymrende, mener råvareanalytiker.
Der er noget stort under opsejling i Stillehavet.
Vejrfænomenet El Niño er langsomt ved at samle kræfter, og når det ifølge prognoserne når sin fulde styrke i løbet af efteråret, har det potentialet til at blive vildere end normalt.
En såkaldt super-El Niño, som kan kaste grus i maskineriet på hele den globale økonomi.
En vinter i dybfryseren kan gå hen og blive problematisk med høje energipriser
Ole Sloth Hansen, råvareanalytiker i Saxo Bank
Ifølge et nyt studie fra Dartmouth College vil fænomenet koste verden i omegnen af 20.000 milliarder kroner – svarende til cirka 16 gange Danmarks statsbudget.
Men selvom El Niño først og fremmest rammer lande omkring Stillehavet, behøver man ikke være kaffebonde i Brasilien for at mærke konsekvenserne. Det fortæller råvareanalytiker i Saxobank Ole Sloth Hansen.
- Er der en global nedgang i væksten i den størrelsesorden, er det noget, vi alle sammen vil kunne mærke på et eller andet niveau, siger han til TV 2.
Forekommer med 10-15 års mellemrum
El Niño er et globalt klimafænomen, der cirka hvert fjerde år udløses af temperaturændringer i Stillehavet mellem Sydamerika og Australien.
Under normale omstændigheder skubber den såkaldte passatvind varmt overfladevand fra det østlige Stillehav mod vest. Men under en El Niño svækkes passatvindene.
Derfor bevæger det varme overfladevand sig i stedet mod det østlige Stillehav ved Sydamerikas kyst, hvor havet derfor bliver markant varmere end normalt og bidrager til højere globale temperaturer.
Flere områder vil opleve ekstrem tørke, oversvømmelser og hedebølger, men de allerstørste konsekvenser mærkes i landområder, der grænser op til Stillehavet.
I Nord- og Sydamerika vil det normale vejr nærmest blive vendt på hovedet med blandt andet regn til ørkenområder. Men også i Sydøstasien, hvor størsteparten af klodens fødevarer bliver produceret, vokser risikoen for tørke.
Hvor kraftig El Niño bliver, er endnu usikkert, men en del prognoser peger på, at den i år bliver relativt kraftig – en såkaldt “super-El Niño”, som forekommer med 10 til 15 års mellemrum.
Kan påvirke danske priser
Selvom Asien og Sydamerika ligger langt fra Danmark, kan vi ifølge Ole Sloth Hansen ikke helt ignorere, når vejret slår kolbøtter omkring Stillehavet.
Her produceres fødevarer som ris, sukker, kaffe, korn, majs og soja, der købes og sælges i enorme mængder på verdensmarkedet. Og lige nu er beholdningen i verdens lagre lave.
- Så vi er sårbare, hvis vi får en høst, der på en eller anden måde slår fejl i de områder, fortæller råvareanalytikeren.
Allerede nu er prisen på Robusta-kaffebønner, der ofte bruges til at producere instantkaffe, steget til det højeste niveau i 15 år, skriver Reuters.
Men sidste gang en kraftig El Niño ramte, dykkede produktionen med 40 procent i Brasilien. Det var i 2016, og nu frygter eksperter, at vejrfænomenet kan gå ud over høsten igen.
For stiger prisen på råvarer ét sted i verden, kan det sprede sig som ringe i vandet.
- Vi er koblet op på det globale marked på alle mulige mærkelige måder. Det vil på et eller andet niveau skinne igennem i de danske priser, hvis priserne stiger i Asien og Sydamerika, siger Ole Sloth Hansen.
Udsigt til dårligste hvedehøst i to årtier
Så længe der er tale om “luksusvarer” som sukker og kaffe, behøver en dårlig høst dog ikke at få den store betydning herhjemme.
Prisen på råvarer udgør nemlig her kun en lille del af prisen på det færdige produkt i supermarkedet
Men El Niño påvirker også vejret i blandt andet USA, hvor høsten af vinterhvede i Kansas allerede spås til at blive den dårligste i mere end to årtier.
- Begynder vi at frygte for hvede- eller sojaproduktionen, som også bruges som foder, begynder det at påvirke prisen på mælk og kød, advarer Ole Sloth Hansen.
Men faktisk er det vejret herhjemme, der bekymrer råvareanalytikeren mest.
Kan ramme energipriserne til vinter
Jo længere væk fra Stillehavsområdet man kommer, des mindre bliver vejret påvirket af El Niño.
Men i Europa kan en af følgerne være, at vinteren i blandt andet Danmark bliver koldere og mindre regnfuldt. Og det er ifølge Ole Sloth Hansen det sidste, vi har brug for.
Sidste år fik blandt andet en frygt for gasmangel de europæiske energipriser til at skyde i vejret. Og selvom der er udsigt til, at de europæiske gaslagre i år bliver fyldt på rekordtid, risikerer vi noget lignende til næste vinter.
Særligt, hvis det bliver koldere end normalt.
- Når vi går ind i vinteren, har vi stadig brug for import på en daglig basis, selvom gaslagrene er fyldte. Det er der, det kan blive kritisk, hvis det for alvor bliver koldt, siger råvareanalytikeren.
Sidste år blev faren for, at danskerne ligefrem måtte klare sig uden strøm i perioder, netop afbødet af blandt andet en mild vinter og gode sparevaner i de danske hjem.
Men bliver vi modsat nødt til for alvor at skrue op for varmen i år, er det ikke sikkert, at vi er lige så heldige, advarer Ole Sloth Hansen:
- En vinter i dybfryseren kan gå hen og blive problematisk med høje energipriser igen.