Business

Beskæftigelsen slår ny rekord: - Der er ingen tegn på afmatning

Erik Bjørsted, cheføkonom hos Dansk Metal, kalder de nye jobtal et udtryk for, at dansk økonomi er i "rigtig god topform".

I marts steg antallet af lønmodtagere med 4800 personer, når man korrigerer for normale sæsonudsving.

Dermed var der 2.986.500 lønmodtagere på det danske arbejdsmarked. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det danske arbejdsmarked har været i en stort set uafbrudt fremgang siden coronatiden. Der er således kommet mere end en kvart million nye job til siden den første coronanedlukning for godt tre år siden.

Vi skal altid glæde os over, når det går bedre, end vi økonomer frygter

Erik Bjørsted, cheføkonom ved Dansk Metal

I de seneste måneder har økonomer ellers frygtet, at arbejdsmarkedet ville slå bak. Men ifølge cheføkonom i Danske Bank Las Olsen går det lige nu den stik modsatte vej.

- Tallene viser stadig et stærkt arbejdsmarked med stigende beskæftigelse for ottende måned i træk. Der er ingen tegn på afmatning i dagens tal. Om noget ser det ud til, at stigningen sker i et højere tempo, siger han i en skriftlig kommentar.

Rift om arbejdskraften

Erik Bjørsted, cheføkonom hos Dansk Metal, ser da også tallene som et udtryk for, at dansk økonomi er i "rigtig god topform".

Lige nu er der ifølge ham rift om arbejdskraften, og det skaber et sundt arbejdsmarked.

- Det giver mulighed for at få mennesker ind fra kanten af arbejdsmarkedet, og det er derfor, at vi ikke rigtig har nogen langtidsledige tilbage, siger Erik Bjørsted.

Konkurrencen på arbejdsmarkedet stiller på mange måder lønmodtagerne bedre i lønforhandlinger, påpeger cheføkonomen.

- Vi kan ikke tillade os at blive overraskede

Fremgangen er bredt funderet over stort set alle brancher på nær byggeri og handel. Og de nye job er både skabt i det private og det offentlige.

Men hos Arbejdernes Landsbank holder cheføkonom Jeppe Juul Borre fast i, at vi snart må forvente et fald i beskæftigelsen.

Det er på trods af, at rekorderne lige nu "kommer som perler på en snor".

- Vi begynder at nærme os en tid, hvor vi ikke kan tillade os at blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen. Farten på arbejdsmarkedet er stilnet af, ledigheden er steget svagt, og væksten i økonomien er bøjet af, siger han.

Bedre end frygtet

Den høje inflation har ifølge Jeppe Juul Borre gjort et gevaldigt indhug i danskernes købekraft, og vi har allerede set privatforbruget skrumpe.

Samtidig er renterne steget mærkbart, boligmarkedet er på tilbagegang, og eksporter står over for en "tumultarisk periode".

Alligevel havde økonomerne spået den danske økonomi til at stå et værre sted i dag, end det har vist sig at være tilfældet.

- Der er stadig stor usikkerhed i verdensøkonomien, men vi skal altid glæde os over, når det går bedre, end vi økonomer frygter.

Selvom den danske økonomi har vist sig at være forholdsvis robust, spåer økonomerne, at arbejdstallene kommer til at stagnere.

- Typisk reagerer arbejdsmarkedet med forsinkelse, og vi forventer, at beskæftigelsen vil falde i 2023, siger Jeppe Juul Borre.