Business

Transportminister afviser at gribe ind i konflikt

I et interview med TV 2 siger Thomas Danielsen, at han er "meget optaget" af sagen.

Transportminister Thomas Danielsen (V) afviser at gribe ind i konflikten mellem flyvelederne i Københavns Lufthavn og deres arbejdsgiver, det statsejede selskab Naviair.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, som synes, at det er en langsigtet løsning, hvis man politisk sætter sig ind i det forhandlingsrum, som tilhører arbejdsmarkedets parter, siger Thomas Danielsen tirsdag i et kort interview med TV 2 på Christiansborg.

Han forsikrer dog om, at sagen er vigtig for ham.

- Jeg er meget optaget af, der bliver fundet en løsning. Jeg har en klar forventning om, parterne løser den opgave, siger Thomas Danielsen.

- Hvorfor er det, at du blankt afviser ... indleder TV 2s journalist et spørgsmål, men Thomas Danielsen er allerede på vej videre.

- Det er det, jeg kan sige. Desværre, siger han på vej væk.

Transportministerens afvisning kommer efter en flere måneder lang strid mellem flyvelederne og deres fagforening, DATCA, og flyveledernes arbejdsgiver, Naviair, der har ansvaret for håndteringen af flytrafikken i Københavns Lufthavn.

Konflikten har ført til omfattende forsinkelser og aflysninger af fly i Københavns Lufthavn.

Mangel på flyveledere

Flyvelederkonflikten bunder kort fortalt i en mangel på flyveledere til at styre trafikken i det danske luftrum, og hvorvidt den nuværende bemanding fortsat skal dække ind ved at tage ekstravagter.

Under coronakrisen, hvor der ikke var samme behov for flyveledere som nu, blev mange af dem nemlig afskediget.

Men efter at der igen er kommet gang i luftfarten, er der omvendt opstået en mangelsituation.

Naviair ønsker blandt andet, at medarbejderne tager ekstravagter. Men ifølge flyvelederne har de taget 1500 ekstravagter det seneste år, og de vil ikke tage flere ekstravagter og kræver en varig løsning.

Der har været holdt flere forhandlingsmøder mellem DATCA og Naviair, uden at det har ført til en løsning af konflikten.

Nu er situationen ifølge en række aktører blevet så alvorlig, at de har bedt transportministeren gribe ind.

I et brev til ministeren har de advaret om, at Københavns Lufthavn står over for en "mareridtssommer", hvis ikke det sker.

- Af 19.200 flyvninger til og fra Københavns Lufthavn i april var 45 procent af alle ankomster og afgange forsinket mere end et kvarter. Det påvirkede 1 million rejsende. Dertil kom 400 aflysninger, der ramte omkring 60.000 rejsende, hedder det i brevet, der har Dansk Industri, lufthavnene i København, Billund og Aalborg, samt flyselskaberne SAS, Norwegian og Danish Air Transport (DAT) som afsendere.

Men transportministeren vil altså ikke gribe ind.