Business

Analytiker advarer: Strid kan give kaos i halvandet år

Flyvelederne bliver nødt til at tage ekstravagter, men den økonomiske ramme for Naviair skal også udvides, siger Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank.

Hvis ikke konflikten mellem flyvelederne og Naviair bliver løst snart, kan det medføre kaos i Københavns Lufthavn det næste halvandet år.

Det kan blive en kendsgerning, hvis ikke der bliver grebet ind, siger Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker i Sydbank.

- Det kan godt være, at det til syvende og sidst er en sag for arbejdsmarkedets parter. Så må man jo vurdere, om vi så skal igennem halvandet års kaos i det danske luftrum, siger Jacob Pedersen.

Det kan ifølge Jacob Pedersen blive konsekvensen, hvis striden ikke bliver løst, og nogle flyselskaber begynder at sende fly til andre lufthavne. Hvis det sker, risikerer Københavns Lufthavn at miste sin status som en central netværkslufthavn, mener han.

- Det er der risiko for. Hvis flyselskaberne ved, at der ikke kommer en varig løsning på det her, så vil de begynde at dirigere fly andre steder. Det har vi allerede hørt Norwegian advare om, siger Jacob Pedersen.

Hans advarsel kommer efter en flere måneder lang strid mellem flyvelederne og deres fagforening DATCA og flyveledernes statsejede arbejdsgiver, Naviair, der har ansvaret for håndteringen af flytrafikken i Københavns Lufthavn.

Konflikten har ført til omfattende forsinkelser og aflysninger af fly i Københavns Lufthavn.

Mangel på flyveledere

Flyvelederkonflikten bunder kort fortalt i en mangel på flyveledere til at styre trafikken i det danske luftrum, og hvorvidt den nuværende bemanding fortsat skal dække ind ved at tage ekstravagter.

Under coronakrisen, hvor der ikke var samme behov for flyveledere som nu, blev mange af dem nemlig afskediget.

Men efter at der igen er kommet gang i luftfarten, er der omvendt opstået en mangelsituation.

Naviair ønsker blandt andet, at medarbejderne tager ekstravagter. Men ifølge flyvelederne har de taget 1500 ekstravagter det seneste år, og de vil ikke tage flere ekstravagter og kræver en varig løsning.

Der har været holdt flere forhandlingsmøder mellem DATCA og Naviair, uden at det har ført til en løsning af konflikten.

Nu er situationen ifølge en række aktører blevet så alvorlig, at transportminister Thomas Danielsen (V) bør gribe ind.

I et brev til ministeren advarer de om, at Københavns Lufthavn står over for en "mareridtssommer", hvis ikke det sker.

- Af 19.200 flyvninger til og fra Københavns Lufthavn i april var 45 procent af alle ankomster og afgange forsinket mere end et kvarter. Det påvirkede 1 million rejsende. Dertil kom 400 aflysninger, der ramte omkring 60.000 rejsende, hedder det i brevet, der har Dansk Industri, lufthavnene i København, Billund og Aalborg, samt flyselskaberne SAS, Norwegian og Danish Air Transport (DAT) som afsendere.

- Hvis ikke det her bliver løst hen over sommeren, kan det blive ganske alvorligt for os. Vi er et lille familieejet flyselskab, vi har ikke uanede ressourcer, siger Jesper Rungholm til TV 2.revet.

Håber på hjælp

Flyselskabet Danish Air Transport (DAT) har hjemme i Vamdrup. Her siger Jesper Rungholm, administrerende direktør for DAT, at siuationen er alvorlig for selskabet.

- Hvis ikke det her bliver løst henover sommeren, kan det blive ganske alvorligt for os. Vi er et lille familieejet flyselskab, vi har ikke uanede ressourcer, siger Jesper Rungholm til TV 2.

I modsætning til andre flyselskaber kan DAT ikke dirigere deres fly til andre lufthavne.

- Det kan vi jo ikke. Vi har et indenrigsprodukt, vi skal bringe folk til København. Vi skal have løst det her, siger Jesper Rungholm.

Han håber på transportministerens hjælp.

- Vi har vores minister som bagstopper, og hvis ikke de kan løse det, så må han træde i karakter og løse det for dem, siger Jesper Rungholm.

Minister afviser at gribe ind

Men hidtil har Thomas Danielsen afvist at gribe ind i konflikten.

- Det er en sag mellem arbejdsmarkedets parter, og spørgsmål om løn og ansættelsesvilkår bør klares i overenskomstforhandlingerne, som er næste år.

- I forhold til den nuværende situation har jeg en klar forventning om, at parterne løfter deres ansvar og finder en holdbar løsning, så passagererne ikke får unødvendige gener, lyder det fra Thomas Danielseni i et skriftligt svar til TV 2.

Men ifølge Jacob Pedersen kan striden kun løses ved, at flyvelederne tager ekstra vagter – og at den økonomiske ramme for Naviair udvides.

- Løsningen er i og for sig alene, at flyvelederne skal begynde at tage flere ekstravagter, siger Jacob Pedersen.

- Det kan godt være, at det betyder, at den beløbsmæssige ramme for Naviair skal opgraderes, så man kan betale flyvelederne det, de vil have hen over den her midlertidige periode, siger Jacob Pedersen.

På den lange bane skal der ansættes og uddannes flere flyveledere.

- Det bliver ekstremt vigtigt for, at det her ikke bliver en varig situation, for det kan være ekstremt skadeligt for Københavns Lufthavn og Danmark, siger Jacob Pedersen.