Business

Kræver handling efter Norwegian-trussel: - Det er simpelthen ikke acceptabelt

For at undgå "langsigtede konsekvenser" bør politikerne gribe ind i flyvelederkonflikt, mener lufthavnsdirektør.

En fastlåst konflikt mellem flyvelederne og deres statsejede arbejdsgiver, Naviair, skaber i øjeblikket omfattende forsinkelser i Københavns Lufthavn.

Alene i april blev 1 million mennesker ramt af forsinkelser, mens 60.000 passagerer oplevede, at deres fly blev aflyst.

Risikoen for en helt katastrofal sommer for dansk luftfart rykker tættere på for hver dag, der går

Karsten Lauritzen, DI Transports branchedirektør

Men konflikten kan få større og mere vidtgående konsekvenser. Det frygter Københavns Lufthavnes administrerende direktør, Thomas Woldbye.

- Dem, der bærer de største omkostninger for tiden, er luftfartsselskaberne. Det kræver en masse koordination, og hvis ikke vi får det her løst, begynder der at komme en masse langsigtede konsekvenser. Det kan blive alvorligt, siger Thomas Woldbye til Business Class på TV 2 News.

Norwegian truer med at se på alternativ

Ifølge direktøren kan en af konsekvenserne være, at luftfartsselskaber vælger Københavns Lufthavn fra. Og det er allerede noget, som luftfartsselskabet Norwegian har truet med at gøre.

Norwegian har således meddelt, at selskabet er begyndt at kigge på muligheden for at afvikle flyafgange fra andre steder end Københavns Lufthavn.

For at undgå at ende i en situation, hvor lufthavnen bliver valgt fra, mener Thomas Woldbye, at politikerne bør skride ind.

- Hvis vi ikke kommer videre, må dem, der ejer selskabet, gå ind og sige: "Nu skal vi finde en løsning". Det er simpelthen ikke acceptabelt, hverken økonomisk eller for de passagerer, der bliver ramt af det her, at vi ikke får det løst, siger Thomas Woldbye.

Han siger videre, at det er noget, der helst skal ske hurtigst muligt og gerne i morgen eller i næste uge.

Står over for "mareridtssommer"

Også Dansk Industri (DI) opfordrer til politisk handling for at nå frem til en løsning i konflikten. Det sker i et fortroligt brev til transportminister Thomas Danielsen (V), som TV 2 har set.

I brevet advarer DI om, at dansk luftfart og de danske flypassagerer potentielt står over for en "mareridtssommer".

- Risikoen for en helt katastrofal sommer for dansk luftfart rykker tættere på for hver dag, der går, lyder det i brevet, der er underskrevet af DI Transports branchedirektør, Karsten Lauritzen.

Brancheorganisationen ser kun forhandling som en løsning og advarer mod at sætte kapaciteten ned i lufthavnen, da det ifølge DI ikke vil være en holdbar løsning. Det vil tværtimod føre til flere aflysninger, fremgår det af brevet.

DI afslutter brevet ved at bede om et møde med transportministeren hurtigst muligt – helst i den indeværende uge, lyder det.

Thomas Woldbye, Norwegians administrerende direktør, Geir Karlsen, og SAS's administrerende direktør, Anko van der Werff, står også som afsendere af brevet. Det samme gør Billunds og Aalborgs lufthavn og DAT.

Ifølge Børsens chefredaktør Niels Lunde viser brevet, at selskaberne er pressede.

- Derfor tager de det her ret usædvanlige skridt at lægge pres på ministeren, fortæller han.

Det kommer dog næppe til at ske, at ministeren sætter sig for bordenden i forhandlingerne, vurderer Niels Lunde, da det ifølge ham er en sag mellem arbejdsmarkedets parter.

Regeringen afviser politisk indgriben

Transportministeren afviser da også at gribe ind. Det sker i et skriftligt svar til TV 2:

- Det er en sag mellem arbejdsmarkedets parter, og spørgsmål om løn og ansættelsesvilkår bør klares i overenskomstforhandlingerne, som er næste år.

- I forhold til den nuværende situation har jeg en klar forventning om, at parterne løfter deres ansvar og finder en holdbar løsning, så passagererne ikke får unødvendige gener, lyder det fra Thomas Danielsen.

Manglen på flyveledere skyldes blandt andet afskedigelser under coronakrisen. Her var der ikke samme behov for flyveledere som nu.

Det er mangel på flyveledere i Københavns Lufthavn, der har ført til konflikten mellem Naviair og flyvelederne, der dirigerer fly ved at give instrukser til piloterne, så trafikken kan afvikles effektivt og sikkert.

Naviair ønsker blandt andet, at medarbejderne tager ekstravagter. Omvendt mener flyverlederne, at ekstravagterne har fået for stort et omfang.

Men efter at der igen er kommet gang i luftfarten, er der opstået en mangelsituation.

I indflyvningskontrollen i lufthavnen ligger bemandingen omkring 10 procent under det ønskede niveau, har Naviair tidligere oplyst.

Naviair ønsker ikke at komme med en kommentar mandag aften. TV 2 har også forsøgt at få en kommentar fra flyvelederne, der ikke er vendt tilbage.