Gældskaos

Pensionist fik slettet sin gæld i Danske Bank – nu håber han, at det samme vil ske i Nykredit og Nordea

Over 100.000 gældskunder kan være ramt af fejl i landets største banker. Det er nemlig ikke kun Danske Bank, der ulovligt har opkrævet gæld.

I december fik Henning Jesper Frederiksen ligesom 245.000 andre danskere besked om, at hans gæld hos Danske Bank er slettet.

Det skyldtes omfattende fejl i bankens gældsafdeling, som førte til ulovlig opkrævning af gæld.

Torsdag kan TV 2 og Berlingske så afdække, at storbankerne Nordea, Jyske Bank og Nykredit i årevis har haft samme fejl i deres gældsafdelinger.

Det giver et glimt af håb for den 74-årige pensionerede revisor. Han har nemlig også gæld til både Nykredit og Nordea.

En gæld, han ikke kan få til at gå op.

- Altså, jeg har ikke tillid til systemet. Det har jeg ikke efter det her med Danske Bank. Jeg har en fornemmelse af, at der også er noget galt de to andre steder, siger han til TV 2.

Presset af gæld

Henning Jesper Frederiksens gældsproblemer tog sin begyndelse for mere end tre årtier siden, da han sammen med sin daværende kone traf en skæbnesvanger beslutning.

I 1980’erne købte de et nyt hus til sig selv og deres tre børn uden at sælge det gamle først.

Men det gamle hus viste sig at være svært at få afsat. Og efter to år endte det på tvangsauktion.

Sammen havde ægteparret en gæld på mere end to millioner kroner, som de hæftede solidarisk for hos en række kreditorer som Nordea, Nykredit og Danske Bank.

Rudekuverterne væltede ind, Henning Jesper Frederiksens mistede sit arbejde, og til sidst bukkede ægteskabet også under.

- Det gik skævt hele tiden. Og jeg må også sige, at jeg røg på flasken i nogle år der. Men jeg kom ud af det igen.

Men den pensionerede revisor kan stadig den dag i dag ikke få opgørelserne over gælden til at gå op.

Men der er vel ingen tvivl om, at du skylder bankerne penge og ikke har overholdt dine afbetalinger?

- Nej, det er der ingen tvivl om. Jeg har jo lånt de penge tilbage i 1988 og 1989. Spørgsmålet er, hvor stort lånet er i dag med rentetilskrivning. Det kan jeg simpelthen ikke få til at gå op, lyder det fra den tidligere revisor.

Fra 130.000 til 0

Henning Jesper Frederiksen har i årevis mistænkt, at gælden og dermed også renterne kan være opgjort forkert. Og i december sidste år fik han syn for sagn.

Her nedskrev Danske Bank den gæld, han havde til banken på cirka 130.000 kroner, til 0 kroner.

Fejl i Danske Banks gældsinddrivelsessystemer, som TV 2 og Berlingske tidligere har beskrevet, var nemlig så alvorlige, at banken ikke kunne finde frem til, hvad kunder som Henning Jesper Frederiksen i virkeligheden skyldte.

- Det var ligesom at få en julegave. Det lettede en hel masse for mig i hvert fald, for så er jeg ikke helt ved siden af, når jeg mener, at noget er galt, siger han.

Nu mistænker han, at gæld, renter og indberetninger også kan være opgjort forkert hos Nordea og Nykredit.

Håber på forløsning

Henning Jesper Frederiksen fortæller, at han uden held har forsøgt at få udleveret en opgørelse fra de to pengeinstitutter, der kan overbevise ham.

Nu kan hans tillid til bankerne ligge på et meget lille sted.

- Dem, der har haft ansvaret for den her slags ting, må gå rundt med dårlig samvittighed resten af deres liv, siger han.

Men der er håb, mener Henning Jesper Frederiksen.

Nordea, Jyske Bank og Nykredits ulovlige gældsopkrævning kan betyde, at flere end 100.000 kunder også her skal have penge tilbage eller justeret deres gæld.

- Jeg kan slet ikke beskrive, hvordan det ville være. Det ville betyde, at en kæmpe sten falder fra mit hjerte. Jeg ville blive rigtig glad, siger han.

Banker beklager

Hverken Nykredit eller Nordea har ønsket at give interview. I stedet har de sendt skriftlige svar.

- Jeg vil først og fremmest gerne beklage, at der er sket fejl – og undskylde over for de kunder, der er berørt af den her sag. I Nordea er vi meget optagede af at få løst disse problemer for kundernes skyld, og vi har siden 2020 arbejdet med at rette fejlene og sikre, at de kunder, der har betalt for meget af på deres gæld, kompenseres, skriver vicebankdirektøren for privatkunder i Nordea, Ulrik Johannessen, i en pressemeddelelse.

Nogenlunde ligesådan lyder det fra Nykredit.

- Vi er selvfølgelig ærgerlige over fejlene, der har betydet, at nogle kunder har betalt for meget af på deres gæld. I Nykredit har vi derfor gennemgået alle de sager, som har været berørt af fejl i vores gældsinddrivelse, skriver Nykredits direktør for kredit, Steen Munk, blandt andet.

De fulde skriftlige udtalelser kan læses i artiklen her.