Business

Vestager "kan ikke godkende" generøs SAS-støtte

SAS fik tilført næsten otte milliarder danske kroner i støttepakke under coronapandemien.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, vil granske den dom, som onsdag gik imod luftfartsselskabet SAS i sagen om statsstøtte.

Det siger hun til TV 2, men fastslår samtidig, at hun står på mål for den støtte, der er givet.

- Vi er selvfølgelig meget omhyggelige, og det er også derfor, at vi bliver nødt til at læse den her dom meget omhyggeligt, siger Vestager og uddyber:

- Vi kan ikke godkende støtte, som er generøs. Vi kan ikke godkende støtte, som lapper et større hul end det, der egentlig er.

Pengene fossede ud af kassen

Statsstøtten blev givet til tyske Lufthansa og SAS. Og det skandinaviske luftfartsselskab fik alene næsten otte milliarder danske kroner under coronapandemien.

Ifølge Margrethe Vestager var statsstøtten velbegrundet på baggrund af den data, som EU fik fra Danmark, Tyskland og fra virksomhederne.

EU's konkurrencekommissær kalder coronaperioden for "meget pinefuld" for luftfartsindustrien, der blev hårdt ramt af rejserestriktionerne, hvilket førte til behovet for en kapitalindsprøjtning.

- Der løb penge ud af luftfartsselskaber, der derfor havde brug for kapital – i hvertfald i en bufferperiode, forklarer Margrethe Vestager.

Den danske og svenske stat kom under coronapandemien SAS til undsætning med kapitalindskud i form af køb af aktier og obligationer.

Ryanair klarede skærene

Det er Ryanair, der har klaget over godkendelsen af milliarderne til SAS, da det ifølge lavprisselskabet var unfair statsstøtte.

Og den klage har EU-retten onsdag givet Ryanair medhold i.

Dermed gav EU-Kommissionen dengang fejlagtigt grønt lys for den svenske og danske stats støttepakke til luftfartsselskabet SAS.

Ryanair formåede at klare sig igennem perioden med corona uden statsstøtte.

Margrethe Vestager forholder sig til det faktum, at et statsejet luftfartsselskab som SAS var nødt til at hente penge.

- Vi kan kun gøre det mest nøjsomme – om man så må sige – for, at selskabet kan klare sig igennem, når man har en situation, der er så ekstrem, som pandemien var, siger Vestager.

Truet på sin eksistens

SAS har mulighed for at anke onsdagens dom.

- SAS vil nu sammen med staterne gennemgå indholdet af afgørelsen såvel som mulige veje videre og vil vende tilbage til det emne, når der er relevant information at dele, oplyser SAS.

Og det bliver nødvendigt at reagere, for luftfartsselskabet kan være truet på sin eksistens, hvis dommen står til troende.

Det mener flyanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

- I absolut værste fald kan man forestille sig, at SAS skal til at betale de her penge tilbage. Og det er der ikke penge til i SAS's kasse, siger han til TV 2.