Ryanair vinder SAS-sag – kan i værste fald blive dødsstødet til flyselskabet, siger analytiker
I "absolut værste fald" kan SAS blive nødt til at betale alle pengene tilbage, vurderer flyanalytiker.
EU-Kommissionens godkendelse af den danske og svenske stats støttepakke på syv milliarder kroner til SAS er blevet underkendt af en EU-domstol.
Det skriver Børsen og det svenske nyhedsbureau TT.
Det skyldes, at Ryanair har fået medhold i en klage over godkendelsen af statslige støtteordninger til konkurrenter. Afgørelsen kan ankes.
Manglede kapital
SAS var som andre luftfartsselskaber i behov for kapital, da der under coronapandemien blev indført rejserestriktioner i store dele af verden.
I absolut værste fald kan man forestille sig, at SAS skal til at betale de her penge tilbage
Jacob Pedersen, aktieanalytiker hos Sydbank
Her kom den danske og svenske stat SAS til undsætning med kapitalindskud på en milliard euro – eller det, der svarer til over syv milliarder kroner. Indskuddet skete i form af køb af aktier og obligationer fra SAS.
Den manøvre fik i sin tid grønt lys fra EU-Kommissionen.
Det irske luftfartsselskab Ryanair har klaget over EU-Kommissionens godkendelse af statslige støtteordninger til konkurrenterne i luften. Herunder den danske og svenske stats køb af SAS-aktier og -obligationer.
Har ikke pengene
Ifølge flyanalytiker Jacob Pedersen, aktieanalytiker i Sydbank med ekspertise i flybranchen, er det på nuværende tidspunkt svært at sige, hvor alvorlig underkendelsen kan blive for SAS.
- I absolut værste fald kan man forestille sig, at SAS skal til at betale de her penge tilbage. Og det er der ikke penge til i SAS's kasse, siger han til TV2 og fortsætter:
- Men det, man angriber, er, at der ikke har ligget en plan for, hvordan den danske stats engagement i SAS skal ned igen efter støtten.
Den danske stat er lige nu omdrejningspunktet for en ny redningsplan for SAS, og det er det, dommen nu kommer til at udfordre, fortæller flyanalytikeren.
Er vi ude i, at det kan være et muligt dødsstød for SAS?
- Altså, det er vi jo. SAS har ikke de her syv milliarder kroner. Heller ikke, når konkursbeskyttelsen er færdig. Så kan man spekulere i, om de milliarder bliver draget ind i konkursbeskyttelsen, og så slår man en streg over det også, siger Jacob Pedersen.
- Men jeg har svært ved at se, at man også lovformigt kan lave den løsning på det.
Også Lufthansa ramt
Onsdag har EU-Retten også annulleret en milliadstor redningspakke fra den tyske stat til luftfartselskabet Lufthansa. Det er ligeledes sket på baggrund af en klage fra Ryanair.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
EU-Kommissionen har mulighed for at anke denne dom til den øverste instans, skriver Børsen.