Business

Europas vigtigste bank hæver sin rente

Inflationen skal gerne være på omkring to procent om året. Men det seneste år er priserne i eurozonen i gennemsnit blevet næsten 7 procent dyrere.

Den Europæiske Centralbank (ECB) hæver sin ledende rente, indskudsrenten, med 0,25 procentpoint til 3,25 procent. Det oplyser banken på sin hjemmeside.

Det er syvende gang i træk, at renten hæves, og lignende er ikke set før:

- Det her er den kraftigste omgang renteforhøjelser, vi nogensinde har set fra ECB. Det er virkelig noget, der batter, og noget som vil slå inflationen ned. Det er gået vildt hurtigt. Men det har også været et vildt år for inflationen, som ECB må og skal tøjle, skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en analyse.

Til kamp mod inflationen

Netop inflationen er den altoverskyggende årsag til, at centralbanker verden over har hævet sine renter.

- Inflationsudsigterne fortsætter med at være for høje for længe. I lyset af det vedstående høje inflationspres, har rådet i dag besluttet at hæve ECB's tre nøglerenter med 0,25 procentpoint, lyder det i pressemeddelelsen fra ECB.

I går var det amerikanske FED, der hævede sin rente endnu et nøk, og i dag fulgte ECB med. ECB er centralbank for hele Euroområdet, og dermed har det vidtrækkende konsekvenser, når der bliver truffet beslutninger fra hovedkontoret i Frankfurt.

Hvad er inflation?

  • Som regel opgøres inflationen som en årlig stigning i forbrugerpriserne. Hvis man snakker om en inflation på 6,9 % i marts, er priserne altså bredt set 6,9 % højere, end de var for et år siden.
  • Inflation er en vedvarende stigning i det almindelige prisniveau.
  • Det betyder med andre ord, at prisen på varer og tjenester generelt set stiger, så pengene bliver mindre værd.
  • Den modsatte udvikling, hvor pengene bliver mere værd, kaldes deflation. Både inflation og deflation kan, hvis de er særligt høje, have store økonomiske konsekvenser for samfundet.

Det ventes, at Danmarks centralbank, Nationalbanken, følger med torsdag eftermiddag. Da værdien af den danske krone er låst fast til Euroen, må rentespændet ikke blive for stort.

Fordi Danmarks økonomi har stået så stærkt, har Nationalbanken dog kunnet hæve sin rente en smule langsommere, end ECB har gjort det de seneste måneder.

Langt fra målet

Den Europæiske Centralbank har et erklæret mål om, at inflationen skal være på omkring to procent i Euroområdet.

Men tal fra Eurostat, som er EU's officielle statistikbank, viser, at inflationen fortsat er langt højere end målet.

I marts var inflationen for eurozonen således på 6,9 procent.