FH-chef suspenderes efter Risgaard-sag

Ifølge TV 2s oplysninger handler suspenderingen om at undgå inhabilitet - ikke fordi der er mistanke om krænkelser.

Michael Jacobsen, der er direktør i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), er blevet suspenderet som følge af sagen om Lizette Risgaard.

Det bekræfter FH.

Lizette Risgaard og Michael Jacobsen har kørt et meget stærkt parløb siden Lizette Risgaard blev formand

Ole Krohn, TV 2s erhvervskommentator

Suspenderingen sker, mens en større advokatundersøgelse påstår. Det sker efter, at flere medier i sidste uge kunne fortælle, at daværende FH-formand Lizette Risgaard i flere tilfælde havde været grænseoverskridende og upassende over for unge mænd ifølge dem selv.

TV 2 erfarer, at der onsdag formiddag var et ekstraordinært møde i FH, hvor man diskuterede den advokatundersøgelse, der blev iværksat i går.

Ifølge oplægget til undersøgelsen skal advokaterne komme ud med deres konklusioner inden sommerferien.

- Undersøgelsen vil omhandle de sager, der har været omtalt i pressen, samt de yderligere sager, som måtte tilgå som led i undersøgelsen, lyder det i FH's egen beskrivelse af advokatundersøgelsen.

Kontakt os med oplysninger

Har du oplysninger i sagen? SĂĄ hører vi meget gerne fra dig. 

Skriv til journalist Signe Vilsbøll pĂĄ sigv@tv2.dk

Inhabilitet

Ifølge TV 2s oplysning suspenderes Michael Jacobsen, mens undersøgelsen pågår for at undgå problemer med inhabilitet.

- Det er ikke, fordi man har mistanke om, at han har været med i nogen form for krænkelser. Men man tager ham ud af ligningen for at kunne stå så frit som muligt under den her undersøgelse, der skal i gang, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn om suspenderingen.

På FH's egen hjemmeside beskrives Michael Jacobsen som organisationens øverste administrative chef.

Det vil altså sige, at hans rolle kan sammenlignes med en departmentschef, som står for at styre organisationen, men som er underlagt en politisk aktør - for en departementschef er det en minister, for FH's direktør er det formanden, som indtil i søndags var Lizette Risgaard.

Derudover skal direktøren også yde "politisk rådgivning af FH’s formand vedrørende overordnede politiske og organisatoriske spørgsmål" og "bistå FH’s politiske ledelse med at sætte retning for udviklingen af FH’s strategier og politik".

- Lizette Risgaard og Michael Jacobsen har kørt et meget stærkt parløb siden Lizette Risgaard blev formand. Så det er af hensyn til at sørge for, at folk kan stå åbent og frit frem, og fordi nogle har været så tæt på forløbet og på Lizette Risgaard, at de må betragtes som inhabile, siger Ole Krohn videre.

Ny formand efter sommerferien

Da Ekstra Bladet og Berlingske torsdag aften kunne fortælle om en række mænds oplevelser med grænseoverskridende adfærd fra FH-formanden Lizette Risgaard, indkaldte fagbevægelsen i første omgang til et ekstraordinært møde i forretningsudvalget.

Her blev man enige om, at Risgaard kunne fortsætte, mens en undersøgelse stod på. Få timer senere kom formanden for HK, ét af FH's største forbund, dog ud og sagde, at hendes organisation ikke længere havde tillid til Lizette Risgaard.

Flere fulgte derefter, og søndag morgen valgte Lizette Risgaard at trække sig som formand for FH.

Tirsdag præsenterede FH så rammerne om den advokatundersøgelse, der skal forsøge at komme til bunds i sagen. Det bliver advokatfirmaet Kromann Reumert, der skal lede undersøgelsen, der skal være færdig inden sommerferien.

Herefter ventes der at blive indkaldt til en ekstraordinær kongres, hvor den nye formand udpeges. Indtil da vil Morten Skov Christiansen være fungerende formand for FH, der har 1,3 millioner medlemmer under sig.