Norlys ottedobler overskud

Norlys havde i 2022 en nettoomsætning på 22 milliarder kroner og leverede et overskud på 4,2 milliarder kroner før skat.

Det fremgår af energiselskabets årsrapport.

Overskuddet før skat er mere end otte gange så meget som året før.

I 2021 tjente selskabet 491 millioner kroner før skat. I 2022 steg det til 4.181 millioner kroner.

Også selskabet omsætning steg markant. Fra 10,5 milliarder kroner i 2021 til 22 milliarder kroner i 2022.

De høje tal kommer efter et år med rekordhøje energipriser. Priserne har også smittet af på kunderne i Norlys, altså de danske forbrugere.

- Det har været et dilemmafyldt år. Vi er selvfølgelig glade for at levere et stærkt resultat og de muligheder, det skaber for at udvikle koncernen til fordel for andelshavere, kunder og samfundet generelt. Men vi er også ydmyge over for den krise, som har haft store omkostninger for vores kunder, siger Niels Duedahl, der er administrerende direktør i Norlys.

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn viser regnskabet fra Norlys, at det især er handel fra energi, der har bidraget til overskuddet. Energihandlerne har ved at købe billigt og sælge dyrt skaffet stort overskud til firmaet.

- Regnskabet bekræfter, at selskaberne har haft en fuldstændig gylden tid med de meget svingende energipriser på markedet. Der er ingen tvivl om, at debatten om hvordan pengene skal bruges - og om de eventuelt skal tilbage til forbrugerne - vil blusse op igen, siger Ole Krohn.

Store bonusser

Bonusser til de ansatte i energibranchen i forbindelse med energihandel har været et meget omdiskuteret emne det seneste år. Det fremgår i regnskabet, at der ikke er givet trecifret millionbonusser, men bonusser på et mere afdæmpet niveau.

- De har også taget sig godt betalt for sig. Der er ingen tvivl om, at der er givet gode bonusser. Men i midten af sidste år blev der sat prop i, så bonusserne ikke er stukket helt af, siger Ole Krohn.

- Hvor meget og til hvor mange, der er givet bonusser, kan man ikke se. Men den nye kurs har fået en del medarbejdere til at sige op i protest mod, at man forringede bonusaftalerne, forklarer Ole Krohn.

Direktør: Ikke tjent på at sælge energi til kunderne

Ifølge selskabet kommer årets overskud primært fra de delejede selskaber Norlys Energy Trading og Eurowind Energy.

Mere end 95 procent af værdiskabelsen i Norlys Energy Trading er sket i udlandet, hvor det især er transportkapacitet på el og gas, der har bidraget til den ekstraordinære indtjening, skriver selskabet.

- Det er vigtigt at understrege, at Norlys’ overskud ikke er tjent i den del af forretningen, der sælger energi til vores kunder, skriver adm. direktør Niels Duedahl i en kommentar på selskabets hjemmeside.

Norlys er en af landets største energi- og televirksomheder med cirka 800.000 andelshavere, 1,7 millioner kunderelationer og 3.500 medarbejdere.

Forventer 2,7 milliarder i overskud i 2023

Norlys forventer, at der også bliver stort overskud i 2023.

Koncernens regner med et resultat før skat på 2,7 milliarder kroner.

På baggrund af sidste år er der samlet blevet udbetalt 29,3 millioner kroner i vederlag til direktionen og bestyrelsen i Norlys. Det er 2,1 millioner kroner mere end året før.