Her er renteforhøjelsens konsekvenser for boligmarkedet

Selvom den Europæiske Centralbank har hævet renten, er der godt nyt til dem, der i øjeblikket skal optage lån med variabel rente.

Den Europæiske Centralbank (ECB) hævede i går renten med 0,50 procentpoint til en indlånsrente på 3 procent. Få timer efter fulgte Nationalbanken trop og hævede renten tilsvarende med 0,50 procentpoint.

Centralbankernes renter og renterne på boligmarkedet følges oftest nogenlunde ad.

Denne gang er renterne på boligmarkedet dog faldet på trods af, at centralbankernes er hævet. Men hvad skyldes det, og hvad betyder det for de danske boligejere og dem, der gerne vil købe sig ind på boligmarkedet?

TV 2 har spurgt tre eksperter hvad de seneste dages renteuroligheder har af betydning for boligmarkedet.

Bankkrak påvirker renten

Siden midten af sidste uge har en række voldsomme rystelser præget banksektoren i USA og Europa. Bankkrak og bankaktier i frit fald har fået flere til at spekulere i, om en ny finanskrise kan være under opsejling.

Boligmarkedet har reageret ved at lade renterne falde. Bankuroen fik nemlig investorer og eksperter til at spekulere i, om ECB som konsekvens af de økonomiske uroligheder ville undlade at hæve renten så meget for at lægge en dæmper på rystelserne.

Hvorfor kan det være nødvendigt at hæve renten?

  • Nationalbanken har flere værktøjer, den kan bruge til at regulere økonomien. Renten er en af dem.
  • Renten er prisen for at låne penge, og hvis den er lav, er det billigt at investere og billigt at øge sit privatforbrug.
  • En centralbank kan sænke renten i et forsøg på at stimulere økonomien. Det skete efter finanskrisen i slutningen af 00'erne.
  • Hvis ikke man hæver renten, er der risiko for overophedning af økonomien, blandt andet i form af bolig- og aktiebobler, der bliver pustet for højt op for lånte penge.
  • Hæves renten, bliver det dyrere at låne og investere, og det skulle gerne lægge en dæmper på økonomien. Faren er i den forbindelse, at man dæmper den så meget, at den går i stå.

Men på trods af gyseren i banksektoren, valgte ECB at holde fast og hævede renten.

- Den Europæiske Centralbank har øjnene stift rettet mod inflationen. De rystede ikke på hånden i forhold til den her finansielle uro. Det sender et signal om, at de ikke er mere bekymrede, end at de har haft is i maven til at hæve renten i går, siger Søren Hove Ravn, lektor på Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

Og det er ifølge eksperten et godt tegn, fordi det ikke tyder på, at centralbanken forudser en større økonomisk krise i krystalkuglen.

Korte renter falder

Selvom ECB og Nationalbanken hævede renten, har det altså endnu ikke for alvor fået negativ betydning for boligejernes renter.

- Renteforhøjelsen fra ECB var allerede forventet i markedet. Investorerne sidder ikke på hænderne og venter på, at tingene sker. De begynder at indregne tingene, lidt før de sker, og derfor regerede rentemarkederne ikke særligt voldsomt på det her i går eftermiddags, fortæller Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit.

Og fordi den seneste uges bankkaos skabte usikkerhed i markedet, og dermed sendte nogle renter nedad, kan det faktisk få positiv betydning for nogle boligejeres renteudgifter, fortæller eksperten.

- Samlet set har det trykket de korte variabelt forrentede lån lidt ned i rente, sådan at boligejerne i dag faktisk kan få det lidt billigere, hvis de skal have et variabelt forrentet lån som F3, F5 eller kort-rentelån, siger Lise Nytoft Bergmann til TV 2.

Helt generelt har vi det seneste år været inde i et hårdt år for boligejere

Steen Bocian, økonomisk redaktør på Børsen

Kan spare hundredvis af kroner

Skal man på nuværende tidspunkt optage et variabelt forrentet boliglån på en million kroner med afdrag, er det faktisk 100-200 kroner billigere om måneden end for en uge siden.

På et tilsvarende lån, der er kort variabelt forrentet uden afdrag, sparer man 200-400 kroner.

Det viser beregninger foretaget af Nordea.

Der kan dermed være en lille økonomisk gevinst for folk, der gerne vil – og har mulighed for - at købe en bolig nu eller for boligejere, der skal refinansiere lån.

For de boligejere, der har fastforrentede lån, er der dog ikke sket den store forskel, fortæller Lise Nytoft Bergmann:

- Hvis man sammenligner et 30-årigt fastforrentet lån i dag, så er det stort set samme pris som for en uge siden.

Kriseagtig stemning

Men selvom rentefaldet for nogle kan være et lille lyspunkt i en ellers mørk tilværelse, så forventes ECB’s rentehævning i løbet af året at gøre det dyrere at være boligejer.

Det fortæller Steen Bocian, økonomisk redaktør på Børsen.

- Helt generelt har vi det seneste år været inde i et hårdt år for boligejere: Enten i form af, at det er blevet dyrere at låne penge, eller fordi det er sværere at komme af med boliger, fordi dem, der køber boligerne, skal betale højere renter, fortæller Steen Bocian og fortsætter:

- Så vi har jo at gøre med sådan en kriseagtig stemning på boligmarkedet.

På onsdag kommer også Den Amerikanske Centralbank med en rentemeddelelse. Trods amerikanske bankkrak og aktie-uro ventes også denne centralbank at hæve renten for at dæmpe inflationen yderligere..