Business

Boligmarkedet på vej mod comeback – men det bliver kortvarigt, vurderer cheføkonom

Flere ejendomsmæglere begynder at tale om et comeback i salget af boliger efter den seneste tids prisfald.

Markedet var glohedt, boblen godt pumpet, og priserne fulgte med.

Så kom krigen i Ukraine og en galopperende inflation, som også har påvirket renterne. Og boligmarkedet tabte pusten, mens krisetegnene tog til, og købelysten gik i kramper.

Men nu taler flere ejendomsmæglere om et overraskende comeback i salget af boliger efter den seneste tids prisfald.

Der er mange købere, som har udskudt deres beslutning

Lone Bøegh Henriksen, CEO og ejendomsmægler

Ejendomsmæglerkæden Home sælger nu lige så mange huse som før coronapandemien og oplever, at køberne er mere aktive end sælgerne.

- Noget tyder på, at antallet af handler begynder at normalisere sig igen, siger direktør Lone Bøegh Henriksen, som er indehaver af en række Home-ejendomsmægler i Storkøbenhavn og Sjælland, til TV 2.

Opsparet behov

Ifølge Lone Bøegh Henriksen er der tale om et "opsparet behov" hos køberne.

Med andre ord har køberne holdt på pengene og signaturen til købskontrakterne.

- I de seneste otte måneder har vi i hovedstadsregionen været på 50 procent af, hvad vi ellers har solgt i et normalt gennemsnitsår som i 2019.

Den tungt nedadgående tendens ser nu ud til at vende.

I Danske Banks boligbrief for februar 2023 aner man en stigende puls på boligmarkedet.

  • Antallet af solgte huse er steget med 3 procent
  • Antallet af solgte ejerlejligheder er steget med 4,1 procent
  • Antallet af solgte sommerhuset er steget med 7,4 procent

Boliger reguleret i pris

Samtidig viser Danske Banks fremvisningsindeks også en stigende interesse fra købere, der sonderer markedet.

Men er det ikke bare gryende forårsfornemmelser?

Nej, mener Lone Bøegh Henriksen.

- Der er mange købere, som har udskudt deres beslutning. Og vi har også arbejdet med at prisregulere de boliger, som var til salg, så der er taget højde for den aktuelle rente og de øvrige omkostninger, der er i samfundet.

De boliger, der var til salg for et år siden, blev hurtigt for dyre, fordi udviklingen både på energi- og stigende renteomkostninger overhalede prisen indenom.

Siden er der blevet justeret på prisskiltene rundt omkring, og nu passer pengene så at sige bedre, mener Lone Bøegh Henriksen.

Kortere liggetider

Hos Finans Danmark oplever man kortere liggetider, og at der er mere bevægelse på markedet.

- Efter en periode, hvor boliger har stået længere tid til salg, ser vi nu for første gang i et halvt år, at de bliver taget hurtigere af markedet. Flere handler kan være med til at trække liggetiderne ned. Men det kan også skyldes, at flere sælgere opgiver salget og tager deres bolig af markedet hurtigere, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, til TV 2.

Set over en årrække har der været fart på boligmarkedet inden opbremsningen hen over 2022, hvor det ramte laveste niveau i 11 år.

- Der er sket meget på boligmarkedet, siden det gik hurtigst for sig under coronapandemien (i 2020 og 2021, red.) med øget salg og stigende priser. Efter en turbulent økonomisk periode med stigende renter, energi- og forbrugerpriser er liggetiderne steget med næsten en måned sammenlignet med februar 2022, siger Ane Arnth Jensen.

Forventer yderligere prisfald

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, ser ikke tendenserne til en ny boligfest. Han mener tværtimod, at den aktuelle opblødning af markedet vil vende inden længe.

- Både boligmarkedet og økonomien generelt har fået det lidt bedre i løbet af de sidste tre måneder. Men når forbrugerne bruger flere penge, hænger inflationen lidt mere ved, og det får centralbankerne til at sende nye signaler, siger Søren Kristensen til TV 2.

- Når vi kommer lidt længere hen i foråret, vil boligmarkedet blive ramt igen af stigende renter, lyder cheføkonomens vurdering.

Modvinden fra de høje renter kommer igen til at sætte sig priserne på huse og lejligheder, som vil få et nøk nedad.

- Vi forventer et fald i priserne på 5 procent på landsplan, siger Søren Kristensen.

Ifølge Realkredit Danmark forventes de største prisfald at ramme de dyreste områder af landet som for eksempel København, Frederiksberg og Nordsjælland – og ikke mindst de områder, hvor priserne omvendt også er steget mest de senere år.