Penge

Nu kan du se din årsopgørelse – her er de vigtigste fradrag

Særligt ét fradrag er vigtigt at taste ind for en million danskeres årsopgørelse. Særligt hvis de har en lav indkomst, understreger skatteekspert.

Man kan nu stille sig i kø til at tjekke, om man skal have penge tilbage i skat.

Fredag klokken 18 åbnede Skattestyrelsen nemlig døren på klem til danskernes årsopgørelser, og det har som sædvanlig været lidt af et tilløbsstykke.

I skrivende stund venter 256.600 nysgerrige danskere i den digitale kø, som det for nuværende tager langt over time at komme igennem.

Men selvom mange nok mest af alt er klikket ind for at se, om de får penge tilbage eller skylder noget, er det også en god idé at tjekke sine fradrag.

- Hvis man ikke indtaster et fradrag inden for fristen, så får man jo aldrig pengene, siger Henning Boye Hansen, som er chefkonsulent og skatteekspert i revisionsfirmaet BDO.

Hvad er årsopgørelse?

 • Årsopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år. Den kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat.  
 • Årsopgørelsen kommer hvert år i marts, hvor du kan se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år. 
 • Skattestyrelsen danner din årsopgørelsen ud fra de oplysninger, de har om dine indtægter, fradrag, banklån og andre forhold, som for eksempel om du har ejerbolig.
 • Skattestyrelsen modtager cirka 92 procent af alle deres oplysninger fra såkaldte tredjeparter. Det svarer til cirka 170 millioner unikke oplysninger, der bliver indberettet automatisk.
 • I praksis er det kun cirka 8 procent, du selv skal indberette.

Kilde: skat.dk

Én million skal taste særligt fradrag

Det mest brugte fradrag er det såkaldte rentefradrag, som er vokset med cirka 1,5 millioner kroner i år. Men det skulle gerne blive indberettet og trukket helt automatisk.

- Af de fradrag, man selv skal indtaste, er det mest brugte kørselsfradraget. Flere end én million danskere skal indtaste det, og det er særligt vigtigt for dem med lav indkomst, fortæller Henning Boye Hansen.

Tjener man mindre end godt 28.000 kroner om måneden før skat, får man nemlig automatisk et lidt højere kørselsfradrag. Men kun hvis man husker at taste det ind.

Hos BDO oplever man desværre ofte, at folk har tastet kørselsfradraget ind på deres forskudsopgørelse og tror dermed, at alt er i skønneste orden.

Men det skal også tastes ind på årsopgørelsen, understreger skatteeksperten.

- For man kan jo ikke få kørselsfradrag, hvis man ikke har været på arbejde eller arbejder hjemmefra. Så kørte det automatisk, frygter Skat, at folk snyder og ikke korrigerer det bagefter, forklarer Henning Boye Hansen.

Her er de mest almindelige fradrag

Der er dog også en lang række andre fradrag, som kan give rabat på skatten, hvis man husker at bruge dem.

Til det formål har Skat selv lavet en udførlig guide, som du finder her. Men du kan også se en liste over de mest almindelige fradrag herunder.

Lørdag fra klokken 13 sidder blandt andre Henning Boye Hansen klar til at svare på dine spørgsmål om skat og årsopgørelse her på TV 2.dk.

Det kan du trække fra

 1. Kørsel

  Du kan få fradrag, hvis du har mere end 12 kilometer på arbejde hver vej. Altså samlet set 24 kilometer på en arbejdsdag.

  Kører du mellem 24 og 120 kilometer om dagen for at komme på arbejde, kan du trække 1,90 kroner fra per kilometer med undtagelse af de første 24 kilometer. For al kørsel over 120 kilometer er beløbet 95 ører per kilometer. Undtagelsen er visse såkaldte yderkommuner.

  Vær opmærksom på, at det kun er det faktiske antal arbejdsdage, der tæller. Sygedage, kursusdage og hjemmearbejdsdage skal trækkes fra. Og netop hjemmearbejdsdage har fyldt meget for de fleste de seneste to år.

 2. Håndværks- og serviceydelser

  Du har i årevis kunnet trække det fra i skat, når du fik udført visse håndværks- eller servicesydelser i dit hjem eller i din fritidsbolig.

  Men 1. april 2022 blev det såkaldte håndværkerfradrag afskaffet. Derfor kan du kun trække håndværksydelser fra, hvis de er udført senest 31. marts og betalt senest 31. maj sidste år. Her kan man højst trække 12.900 kroner fra per person.

  Servicefradraget, som dækker blandt andet rengøring, havearbejde og børnepasning, gælder stadig. Her kan man trække højst 6600 kroner fra per person. 

  Hvilke håndværks- eller servicesydelser, der konkret giver fradrag, kan du se her.

 3. Boligkøb og omlægning af lån

  Du betaler automatisk ejendomsskat fra den dag, du overtager boligen, selvom det reelt set først skal være fra den dag, du flytter ind. Har du overtaget skødet 1. maj, men først flyttet ind 1. september, er det altså fra september, at du skal betale ejendomsskat. Det skal du selv rette. 

  Derudover vil der for de fleste have været udgifter i forbindelse med optagelsen af lån til boligkøbet, der kan trækkes fra.

  Blandt dem er den såkaldte garantiprovision, der er et beløb, du betaler banken for at stille en garanti, indtil realkreditlånet er tinglyst. 

 4. Aktier og investeringer

  Hvis du er en af de mange danskere, der har handlet med aktier i 2022, skal du huske at kontrollere, om skattevæsenet har oplysninger om det. Ellers er der risiko for, at du ikke kan få fradrag for tab på aktier, når du engang i fremtiden sælger dem.

  Har du solgt børsnoterede aktier med tab i tidligere år, så kontrollér også, at skattemyndighederne har disse oplysninger. 

  Et tab skal anføres med et minus foran beløbet på årsopgørelsen.

 5. Donationer og velgørenhed

  Hvis du betaler til en eller flere velgørende organisationer, kan du trække beløbet fra i skat. Den øvre grænse er dog 17.000 kroner. Donationer til forskning kan trækkes fra uden øvre grænse.

  I udgangspunktet er det op til den velgørende organisation at indberette din donation. Det sker derfor helt automatisk, hvis du har oplyst dit CPR-nummer i forbindelse med donationen.

  Fradraget gælder også bidrag betalt via MobilePay, men kun hvis du tager et screenshot af din betaling, sender det til modtageren af donationen og beder dem indberette beløbet.

 6. Kost, logi og småfornødenheder

  Har du været 'sendt ud' for dit arbejde i mere end 24 timer til et sted, hvor du ikke har haft mulighed for at overnatte hjemme, er det muligt at få et fradrag til kost og logi. Der er dog en række krav. 

  Din arbejdsgiver må for eksempel ikke dække dine udgifter, du skal ikke have modtaget en skattefri godtgørelse fra din arbejdsgiver, og så må du heller ikke have udlejet din sædvanlige bolig, mens du er bortrejst.

  Du kan læse mere om fradragene for diæter her.

 7. Renteudgifter

  Renterne stiger, så det samme gør fradraget på renteudgifter til realkredit- og banklån målt i kroner og ører.

  De bør blive indberettet automatisk, men der kan ske fejl. Har du et lån med en anden person, og er lånet ikke lige fordelt, skal dette rettes, da skattemyndighederne tager udgangspunkt i, at I hver hæfter for halvdelen af lånet – og dermed renterne.

  Endelig kan du få fradrag for dine renteudgifter, hvis du har optaget lån hos privatpersoner. Det kræver dog, at du oplyser til skattemyndighederne, hvem du har lånt pengene af. Disse renteudgifter indberettes ikke automatisk, og du skal derfor selv indtaste oplysningerne.

  Bemærk desuden, at minusrenter kan trækkes fra i skat, men at disse bør blive indberettet automatisk.