Vigtig overenskomst kan genoprette reallønnen i 2024, vurderer cheføkonom

Aftalen mellem Dansk Industri og 3F Transport sætter retningen for en femtedel af de danske privatansatte.

Overenskomstaftalerne falder lige nu som perler på en snor. Og måske mere end nogensinde handler de i år om løn.

De stigende priser har nemlig udhulet værdien af danskernes lønchecks. Og derfor er fagforeningerne mange steder gået til forhandlingerne med krav om at genoprette den såkaldte realløn.

Hvad er realløn?

  • Reallønnen er udtryk for, hvor mange varer og tjenester du kan købe for din løn – altså hvor meget din løncheck reelt set er værd. 
  • Stiger priserne hurtigere end din løn, får du råd til at købe mindre, og derfor falder din realløn. 
  • Stiger din løn modsat hurtigere end priserne, får du råd til mere, og så stiger din realløn.

Torsdag gav Dansk Industri og 3F Transport håndslag på deres overenskomstaftale, og ifølge formand for 3F Transport Jan Villadsen ser det lovende ud.

- Jeg kan aldrig garantere noget, for det kan gå op og ned, men med de prognoser vi ser, tror vi på, at vi har hentet det, man er bagud i købekraft. Plus at vi kan sikre købekraften de næste par år, siger han på pressemødet.

Spørger man Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, er det ikke helt skævt.

Reallønnen kan være indhentet næste år

Selv når man medregner sidste års lønstigninger, var den såkaldte realløn generelt set 5,2 procent lavere i fjerde kvartal 2022 sammenlignet med året før.

Las Olsen understreger dog, at det er svært at regne på, om lønstigningerne i overenskomsten konkret vil indhente det fald.

Blandt andet er det stort set umuligt at forudse præcist, hvordan inflationen vil arte sig i løbet af de næste par år, hvor den toårige overenskomst gælder.

Men baseret på Danske Banks egne prognoser, er det cheføkonomens bedste bud, at de ansatte på overenskomsten snart vil få råd til det samme som i slutningen af 2021.

- Det ser faktisk ud til, at man i løbet af 2024 vil kunne nå nogenlunde tilbage på den realløn, man havde, inden den begyndte at falde, siger Las Olsen til TV 2.

Kan komme hele normallønsområdet til gode

Det kommer ikke nødvendigvis kun de ansatte på overenskomsten mellem Dansk Industri og 3F Transport til gode.

Overenskomstaftalen kaldes nemlig ofte også for ”gennembrudsforliget” på transportområdet.

Det betyder kort fortalt, at forhandlerne på hele det såkaldte normallønsområde skæver til transportområdets aftale, når de lige nu forhandler deres egne overenskomster.

Normallønsområdet er – modsat minimumslønområdet – de brancher og virksomheder, hvor hele lønnen aftales ved de centrale overenskomstforhandlinger og ikke suppleres med lokale lønforhandlinger.