Saxo Bank bag facaden

Saxo Bank har tjent formue på kontroversielle aftaler og lyssky partnere

Selvom Saxo Bank har samarbejdet med skandaleramte banker fra Østeuropa, mener direktøren ikke, at den danske bank er blevet brugt til hvidvask.

Danske Saxo Bank har i flere år haft en række kontroversielle aftaler med nogle af Europas mest skandaleplagede banker.

På listen over Saxo Banks samarbejdspartnere er flere banker, der har spillet hovedroller i en af historiens største sager om hvidvask. Der er også banker, der er blevet lukket af myndighederne, fordi de er blevet brugt til at vaske russiske oligarkpenge rene.

I bare to af Saxo Banks partnerbanker er der således blevet hvidvasket over 100 milliarder kroner.

Når man har haft med de her konkrete banker at gøre, så er det jo nærmest en tilståelsessag

Robert Spliid, tidligere direktør for Saxo Bank i Schweiz

Det kan TV 2 nu afsløre i programmet 'Saxo Bank bag facaden', som i to afsnit opruller, hvordan banken fra Tuborg Havn i Hellerup er blevet Danmarks største investeringsbank.

"Det er det, der hedder win-win"

Snart er det 31 år siden, Kim Fournais og Lars Seier Christensen sammen stiftede Saxo Bank.

I 2018 blev Lars Seier Christensen købt ud af banken, mens Kim Fournais fortsat er administrerende direktør.

Undervejs er de begge blevet milliardærer, og Saxo Banks omsætning og virksomhed er mangedoblet. Men en del af de penge er blevet skabt gennem kontroversielle partnerskaber, der kaldes white labels.

Kort fortalt går white label-partnerskaberne ud på, at Saxo Bank tillader forskellige banker rundtom i verden af bruge bankens handelsplatform, Saxo Trader, til at handle aktier og andre finansielle produkter.

Saxo Banks white label-partnere

 • Saxo Bank har skabt handelsplatformen Saxo Trader, hvor man kan købe og sælge aktier, differencekontrakter og andre finansielle produkter.
 • Saxo Bank indgik sit første white label-partnerskab i efteråret 2002 med den portugisiske bank Banco Carregosa.
 • I dag udgør kunder fra white label-partnerskaberne ifølge Kim Fournais cirka halvdelen af kunderne på Saxo Banks platform og cirka halvdelen af den værdi, som bliver forvaltet gennem Saxo Trader.
 • White label-begrebet findes mange steder, men kaldes i finansregi – for eksempel af Finanstilsynet – ofte bare for wlp'er eller wlc'er for white label clients.

Partnerbankens kunder vil således se et skræddersyet layout, hvor det både er partnerbankens egne logoer og det lokale sprog, der fremgår.

Alt i alt vil handelsplatformen fremstå, som om den tilhører den enkelte partnerbank, men reelt kører det hele gennem Saxo Bank i København, der derefter sender halvdelen af sine indtægter fra den enkelte kunde retur til partnerbanken.

- Når det er mig, der skal bestemme, er 50/50 et fint tal. Det er det, der hedder win-win, siger Kim Fournais i dokumentaren 'Saxo Bank bag facaden', hvor han også kalder partnerskabsordningen for ”smart”.

Men sådan er det langtfra alle, der ser på det.

Det er vores ansvar, siger direktør

White label-partnerskaberne har nemlig en række udfordringer, fortæller Kalle Johannes Rose, der er lektor ved Copenhagen Business School (CBS) og ekspert i bekæmpelse af hvidvask.

- Saxo Banks største problem er, at de har sat deres lid til en – i hvidvasksammenhæng – ekstremt risikabel forretningsmodel, siger Kalle Johannes Rose.

Saxo Bank skal nemlig leve op til en række krav, når de lægger platform til eksempelvis aktiehandler via Saxo Trader. For at undgå eller standse hvidvask skal bankerne blandt andet vide, hvem deres kunder er, og hvor deres penge stammer fra.

Under ét kaldes disse regler ofte KYC (Know Your Customer eller "kend din kunde") og AML (Anti-Money Laundring, "antihvidvask"), og de spilleregler gælder også for Saxo Bank, selvom kunden kommer ind på Saxo Trader-platformen gennem en af de såkaldte white label partners.

Perspektiv

Finanstilsynet til Saxo Bank: Få bedre styr på jeres kunder

Så sent som sidste forår var Finanstilsynet, der skal holde øje med bankerne i Danmark, efter Saxo Bank.

I marts udstedte Finanstilsynet således et påbud til banken, fordi der ikke var tilstrækkelig med kontrol på hvidvaskområdet. Her blev Saxo Banks white label-partnerskaber eller WLC’er ligefrem nævnt, ligesom de blev betegnet som ”højrisiko”.

- Den høje risiko består i, at bankens indirekte kunder via en WLC’er kun skal kendes af WLC’en selv, og ikke af banken selv, men at disse kunder får adgang til bankens handelsplatforme, skrev Finanstilsynet i påbuddet.

Få dage senere besluttede Finanstilsynet desuden at politianmelde Saxo Bank, fordi banken i to forhold ikke havde levet op til nogle finansielle regler og krav i perioden januar 2018 til juni 2021.

- Ingen finansiel institution eller andre, der er underlagt hvidvaskreglerne, kan undsige sig det ansvar, der ligger i at kende sine kunder. Outsourcer du den forpligtelse, har du stadigvæk ansvaret for, at det, der bliver gjort, er korrekt, siger Kalle Johannes Rose.

Reglerne om, at man skal kende sine kunder og sikre sig mod hvidvask, ikke blot gælder for den slags white label-partnerskaber. Faktisk er ordningen ifølge det danske Finanstilsyn, der er bankernes vagthund, at betragte som ”højrisiko”.

Det betyder, at Saxo Bank skal være særligt grundig i sit arbejde med at sikre, at man lever op til reglerne.

Det er bankens direktør, Kim Fournais, udmærket klar over:

- Det er vores ansvar at sikre, at vores partnerbanker er compliant (lever op til reglerne, red.) og gør tingene ordentligt, siger Kim Fournais. Han fortsætter:

- Vi kan ikke operere vores forretning, hvis ikke vores partnerbanker håndterer de her KYC- og AML-regler ordentligt.

Skandalebanker "fik nøglerne", mener ekspert

Alligevel har Saxo Bank haft partnerskaber med nogle af de seneste årtiers mest kontroversielle banker.

Det gælder blandt andet Trasta Komercbanka, som Saxo Bank samarbejdede med fra 2012 indtil 2016, da den lettiske bank fik frataget sin banklicens af den europæiske centralbank, ECB, for sin rolle i den historisk store hvidvasksag The Russian Laundromat.

- Man giver dem nøglen til at komme ind, og dermed giver man dem også adgang til at kunne føre midler ind og hvidvaske penge, siger Kalle Johannes Rose fra CBS om Saxo Banks white label-partnerskaber.

The Russian Laundromat

 • The Russian Laundromat er kort fortalt den samlede betegnelse for en større afsløring, der handler om, at banker fra hele verden – og ikke mindst Østeuropa – blev brugt til at kanalisere penge ud af Rusland og vaske dem rene undervejs i processen.
 • Ifølge det internationale mediesamarbejde OCCRP, der stod bag afsløringerne, var Danske Banks estiske afdeling et af de steder i hele verden, hvor flest mistænkelige pengestrømme løb igennem.
 • Allerværst stod det dog til i Trasta Komcerbanka, viser en opgørelse fra OCCRP.
 • Moldindconbank og ABLV var også begge blandt de 12 banker, der ifølge OCCRP har haft flest mistænkelige pengestrømme som en del af sagskomplekset.

Moldindconbank fra Moldova, der ligeledes spillede en hovedrolle i The Russian Laundromat, har også været white label-partner hos Saxo Bank, afslører TV 2s research.

Alene gennem Trasta Komercbanka og Moldindconbank blev der hvidvasket mere end 100 milliarder kroner, har det internationale mediesamarbejde OCCRP afsløret.

Saxo Bank har ligeså haft ABLV, der var en af Letlands største banker, frem til den blev lukket som følge af sager om hvidvask, som partner. I 2018 skrev den amerikanske myndighed FinCen om ABLV, at hvidvask var ”en grundsøjle i bankens måde at drive forretning på”.

- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at Saxo Bank er blevet brugt til hvidvask. Når man har haft med de her konkrete banker at gøre, så er det jo nærmest en tilståelsessag, siger Robert Spliid, der fra 2008 til 2010 var direktør for Saxo Bank i Tyskland og Schweiz. Han har derudover årtiers erfaring fra danske og udenlandske banker.

Alligevel tror Kim Fournais ikke, at der er sket hvidvask gennem Saxo Bank eller via bankens handelsplatform eller partnerskaber.

- Det er en model, hvor der er nogle risici, man skal være opmærksom på. (…) Jeg har ikke nogen viden om, at vi skulle have medvirket til noget, der kunne have faciliteret hvidvask, siger Kim Fournais.

Sådan har vi gjort

 • Trods løfter om det modsatte kunne TV 2 ikke få Saxo Bank til at udlevere en fuldstændig liste over, hvor bankens white label-partnere er placeret geografisk.
 • TV 2 gik derfor på udkig blandt østeuropæiske banker på deres egne hjemmesider og sociale medier.
 • Vi har i flere tilfælde kigget mod banker, der har været en del af skandalesager såsom The Russian Laundromat.
 • I visse tilfælde har Saxo Bank udsendt pressemeddelelser om, at de har fået en ny partnerbank. I andre tilfælde har Saxo Bank ikke selv gjort opmærksom på, at de samarbejder med en given bank.

Men, Kim Fournais, jeg går ud fra, at du har hørt om The Russian Laundromat …

- Tror du ikke, at der sidder ret mange mennesker rundt omkring og siger ”vi skulle nok ikke have lavet noget med dem”? Trasta Komercbanka har lavet andre ting end bare hvidvask, og det er ikke ensbetydende med, at vi har haft noget med deres ting at gøre. Hvor mange vidste i 2012, at de var nogle banditter?

Men I ved ikke, hvem kunderne er?

- Der er ingen tvivl om, at i bakspejlets klare skær, så er det med at forstå tingene hele vejen igennem på et helt andet niveau, end det var dengang, siger Kim Fournais.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.