Saxo Bank har tjent formue på kontroversielle aftaler og lyssky partnere
Selvom Saxo Bank har samarbejdet med skandaleramte banker fra Østeuropa, mener direktøren ikke, at den danske bank er blevet brugt til hvidvask.
Danske Saxo Bank har i flere år haft en række kontroversielle aftaler med nogle af Europas mest skandaleplagede banker.
På listen over Saxo Banks samarbejdspartnere er flere banker, der har spillet hovedroller i en af historiens største sager om hvidvask. Der er også banker, der er blevet lukket af myndighederne, fordi de er blevet brugt til at vaske russiske oligarkpenge rene.
I bare to af Saxo Banks partnerbanker er der således blevet hvidvasket over 100 milliarder kroner.
Det kan TV 2 nu afsløre i programmet 'Saxo Bank bag facaden', som i to afsnit opruller, hvordan banken fra Tuborg Havn i Hellerup er blevet Danmarks største investeringsbank.
"Det er det, der hedder win-win"
Snart er det 31 år siden, Kim Fournais og Lars Seier Christensen sammen stiftede Saxo Bank.
I 2018 blev Lars Seier Christensen købt ud af banken, mens Kim Fournais fortsat er administrerende direktør.
Undervejs er de begge blevet milliardærer, og Saxo Banks omsætning og virksomhed er mangedoblet. Men en del af de penge er blevet skabt gennem kontroversielle partnerskaber, der kaldes white labels.
Kort fortalt går white label-partnerskaberne ud på, at Saxo Bank tillader forskellige banker rundtom i verden af bruge bankens handelsplatform, Saxo Trader, til at handle aktier og andre finansielle produkter.
Partnerbankens kunder vil således se et skræddersyet layout, hvor det både er partnerbankens egne logoer og det lokale sprog, der fremgår.
Alt i alt vil handelsplatformen fremstå, som om den tilhører den enkelte partnerbank, men reelt kører det hele gennem Saxo Bank i København, der derefter sender halvdelen af sine indtægter fra den enkelte kunde retur til partnerbanken.
- Når det er mig, der skal bestemme, er 50/50 et fint tal. Det er det, der hedder win-win, siger Kim Fournais i dokumentaren 'Saxo Bank bag facaden', hvor han også kalder partnerskabsordningen for ”smart”.
Men sådan er det langtfra alle, der ser på det.
Det er vores ansvar, siger direktør
White label-partnerskaberne har nemlig en række udfordringer, fortæller Kalle Johannes Rose, der er lektor ved Copenhagen Business School (CBS) og ekspert i bekæmpelse af hvidvask.
- Saxo Banks største problem er, at de har sat deres lid til en – i hvidvasksammenhæng – ekstremt risikabel forretningsmodel, siger Kalle Johannes Rose.
Saxo Bank skal nemlig leve op til en række krav, når de lægger platform til eksempelvis aktiehandler via Saxo Trader. For at undgå eller standse hvidvask skal bankerne blandt andet vide, hvem deres kunder er, og hvor deres penge stammer fra.
Under ét kaldes disse regler ofte KYC (Know Your Customer eller "kend din kunde") og AML (Anti-Money Laundring, "antihvidvask"), og de spilleregler gælder også for Saxo Bank, selvom kunden kommer ind på Saxo Trader-platformen gennem en af de såkaldte white label partners.
- Ingen finansiel institution eller andre, der er underlagt hvidvaskreglerne, kan undsige sig det ansvar, der ligger i at kende sine kunder. Outsourcer du den forpligtelse, har du stadigvæk ansvaret for, at det, der bliver gjort, er korrekt, siger Kalle Johannes Rose.
Reglerne om, at man skal kende sine kunder og sikre sig mod hvidvask, ikke blot gælder for den slags white label-partnerskaber. Faktisk er ordningen ifølge det danske Finanstilsyn, der er bankernes vagthund, at betragte som ”højrisiko”.
Det betyder, at Saxo Bank skal være særligt grundig i sit arbejde med at sikre, at man lever op til reglerne.
Det er bankens direktør, Kim Fournais, udmærket klar over:
- Det er vores ansvar at sikre, at vores partnerbanker er compliant (lever op til reglerne, red.) og gør tingene ordentligt, siger Kim Fournais. Han fortsætter:
- Vi kan ikke operere vores forretning, hvis ikke vores partnerbanker håndterer de her KYC- og AML-regler ordentligt.
Skandalebanker "fik nøglerne", mener ekspert
Alligevel har Saxo Bank haft partnerskaber med nogle af de seneste årtiers mest kontroversielle banker.
Det gælder blandt andet Trasta Komercbanka, som Saxo Bank samarbejdede med fra 2012 indtil 2016, da den lettiske bank fik frataget sin banklicens af den europæiske centralbank, ECB, for sin rolle i den historisk store hvidvasksag The Russian Laundromat.
- Man giver dem nøglen til at komme ind, og dermed giver man dem også adgang til at kunne føre midler ind og hvidvaske penge, siger Kalle Johannes Rose fra CBS om Saxo Banks white label-partnerskaber.
Moldindconbank fra Moldova, der ligeledes spillede en hovedrolle i The Russian Laundromat, har også været white label-partner hos Saxo Bank, afslører TV 2s research.
Alene gennem Trasta Komercbanka og Moldindconbank blev der hvidvasket mere end 100 milliarder kroner, har det internationale mediesamarbejde OCCRP afsløret.
Saxo Bank har ligeså haft ABLV, der var en af Letlands største banker, frem til den blev lukket som følge af sager om hvidvask, som partner. I 2018 skrev den amerikanske myndighed FinCen om ABLV, at hvidvask var ”en grundsøjle i bankens måde at drive forretning på”.
- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at Saxo Bank er blevet brugt til hvidvask. Når man har haft med de her konkrete banker at gøre, så er det jo nærmest en tilståelsessag, siger Robert Spliid, der fra 2008 til 2010 var direktør for Saxo Bank i Tyskland og Schweiz. Han har derudover årtiers erfaring fra danske og udenlandske banker.
Alligevel tror Kim Fournais ikke, at der er sket hvidvask gennem Saxo Bank eller via bankens handelsplatform eller partnerskaber.
- Det er en model, hvor der er nogle risici, man skal være opmærksom på. (…) Jeg har ikke nogen viden om, at vi skulle have medvirket til noget, der kunne have faciliteret hvidvask, siger Kim Fournais.
Men, Kim Fournais, jeg går ud fra, at du har hørt om The Russian Laundromat …
- Tror du ikke, at der sidder ret mange mennesker rundt omkring og siger ”vi skulle nok ikke have lavet noget med dem”? Trasta Komercbanka har lavet andre ting end bare hvidvask, og det er ikke ensbetydende med, at vi har haft noget med deres ting at gøre. Hvor mange vidste i 2012, at de var nogle banditter?
Men I ved ikke, hvem kunderne er?
- Der er ingen tvivl om, at i bakspejlets klare skær, så er det med at forstå tingene hele vejen igennem på et helt andet niveau, end det var dengang, siger Kim Fournais.