Business

Direktør forsvarer "helt utilstrækkelig" kontrol af energipriser: - Vi synes faktisk, vi har været ganske gode

På 76 kontroller har Forsyningstilsynet trumfet prisfald igennem for knap 62 millioner. Men alligevel prioriteres kræfterne andre steder.

Mandag gik Folketingets kontrolorgan, statsrevisorerne, ud med en skarp kritik af Forsyningstilsynet.

Tilsynet har blandt andet til opgave at sikre, at danskerne ikke betaler for meget for el, gas og varme. Og den opgave har tilsynet ganske enkelt svigtet, lyder kritikken.

Dermed har almindelige danskere sandsynligvis betalt for meget i energiregninger, lyder konklusionen fra statsrevisionen.

Men ifølge direktør i Forsyningstilsynet Carsten Smidt er det slet og ret et spørgsmål om prioritering.

- Vi sætter ind de steder, hvor vi vurderer, at det har størst effekt for forbrugerne i forhold til de ressourcer, som både vi og forsyningsselskaberne skal bruge, forklarer han til TV 2.

Sender søsterselskabs regning videre til forbrugerne

Der findes cirka 600 forsyningsselskaber i Danmark, som i hver sit faste område har monopol på at transportere el, gas og varme ud til de danske boliger og virksomheder.

Selskaberne ejer, vedligeholder og driver kablerne og rørene i jorden, og derfor kan man ikke selv vælge, hvilket selskab man er kunde hos.

En gennemsnitlig husstand bruger ifølge rigsrevisorerne cirka 37.000 kroner årligt på forsyningsydelser, som betales over energiregningerne.

Derfor blev Forsyningstilsynet etableret i 2018 for at sikre, at selskaberne for eksempel ikke skruer priserne højere op, end de behøver for at dække deres udgifter.

Men gennem de seneste år er flere og flere af forsyningsselskaberne blev en del af koncerner med for eksempel elselskaber, driftsselskaber og serviceselskaber.

Dermed sidder samme ejere på både forsyningsselskabet og nogle af de virksomheder, som selskabet har udgifter til.

Her er det blandt andet tilsynets opgave at sikre, at forsyningsselskaberne ikke køber ydelser for dyrt af selskaber i deres egen koncern og på den måde sender en for høj regning videre til forbrugerne.

Det er det opsyn, som Forsyningstilsynet ifølge statsrevisorerne har forsømt.

Fandt lovbrud ved hvert andet tilsyn

Selvom der findes 600 forsyningsselskaber, har tilsynet kun kontrolleret 76 aftaler i koncernerne fra 2018 til 2021, hvilket ifølge kritikken er ”helt utilstrækkeligt”.

Faktisk har der kun været én kontrol blandt varmeforsyningsselskaberne, som udgør langt størstedelen af selskaberne.

Men der var til gengæld rigeligt at komme efter.

Langt de fleste er varmeforsyningsselskaber

Der findes 600 forsyningsselskaber i Danmark. De er fordelt på:

  • 40 elforsyningsselskaber med en samlet omsætning på cirka 7 milliarder kroner.
  • 3 gasforsyningsselskaber med en opsætning på cirka 1 milliard kroner.
  • 557 varmeforsyningsselskaber med en omsætning på cirka 21 milliarder kroner.

Kilde: Rigsrevisionen 

I 45 procent af aftalerne fandt man nemlig lovbrud. Og i 29 procent af aftalerne blev selskaberne efterfølgende pålagt at sænke prisen.

Det har i sig selv sparet forbrugerne for en ekstraregning på knap 62 millioner kroner.

Men ifølge statsrevisorerne kunne det tal have været langt højere, hvis flere af forsyningsselskabernes aftaler internt i koncernerne blev kontrolleret.

- Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at der er risiko for, at forbrugerne har betalt overpris for transporten af el, gas og varme, lyder det fra statsrevisorerne.

- Vi synes faktisk, vi har været ganske gode

På trods af kritikken holder Carsten Smidt fra Forsyningstilsynet fast i, at hans medarbejdere har brugt kræfterne på den rigtige måde.

- Vi synes faktisk, vi har været ganske gode til at føre tilsyn med de aftaler, siger han.

Regner man ud, hvor meget priserne i gennemsnit er blevet sat ned, hver gang Forsyningstilsynet er taget ud for at kontrollere de interne aftaler, løber det op i mere end 800.000 kroner.

Men ifølge direktøren i Forsyningstilsynet er det i småtingsafdelingen. Og derfor er der ikke foretaget flere tilsyn, lyder forklaringen:

- Det synes af mange penge, men når man sammenligner det med de andre afgørelser, vi har truffet for eksempel på varmeområdet, har de reduceret priserne med en milliard kroner. Det er det, man skal holde det op imod, siger Carsten Smidt.

Han tilføjer efterfølgende i en mail, at Forsyningstilsynet blev tilført flere midler i 2022 – altså efter den periode, statsrevisorernes bemærkning dækker.

Samtidig er flere nye undersøgelser af de interne aftaler i koncernerne allerede i gang.

TV 2 forsøger fortsat at få indsigt i, hvilke konkrete forsyningsselskaber der er allerede blevet fundet lovbrud hos.