Business

Mad kunne for længst være blevet billigere: - Der er nok nogen, som holder prisen oppe, siger ekspert

Selvom meget taler for, at fødevarer skulle blive billigere, varsler 68 procent af butikkerne stadig stigende priser.

Egentlig burde prisen på mad i danske supermarkeder for længst være begyndt at dykke.

Gennem de seneste mange måneder er priserne på råvarer som korn, sukker og planteolie nemlig faldet støt. På det seneste er energi- og transportpriserne også fulgt med.

Det skulle i princippet også være slået ud som prisfald i butikkerne. Men det er bare ikke sket.

Sådan lyder vurderingen fra seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet Henning Otte Hansen, som har mere end 20 års erfaring i branchen.

- Det er nok en blanding af besindighed og godt købmandskab, men det er også sjovere for virksomheder at hæve prisen end at sænke den, siger han til TV 2.

Hvad der er bag udviklingen i prisen på de enkelte varer, kan jeg ikke svare på

Henrik Vinther Olesen, kommunikationsdirektør i Salling Group

Faktisk steg de danske fødevarepriser med 2 procent i januar, og sammenligner man med samme tidspunkt sidste år, er stigningen oppe på 15 procent.

Alt taler for faldende priser

Stigningen i de globale fødevarepriser tog til i begyndelsen af 2022, hvor krigen i Ukraine pressede prisen på blandt andet korn i vejret.

Krigen fik også priserne på el, gas, olie og kul til at eksplodere, så stort set hele madens vej fra jord til bord blev gjort dyrere.

Der er også en række andre mere tekniske årsager til de dyre priser i supermarkederne, men fælles for alle årsager er, at de er aftaget en siden foråret, fortæller Henning Otte Hansen.

For eksempel er de globale priser på fødevarer i FN’s fødevareprisindeks faldet ti måneder i træk, så de nu samlet set er på niveau med før krigen i Ukraine.

Stort set samme tendens gør sig gældende for energipriserne og fragtraterne.

- Der er flere forklaringer på den nuværende prisboble. Men de er alle langt bedre nu, og alle forhold taler faktisk for, at vi burde have et vedvarende prisfald, siger Henning Otte Hansen.

Alligevel svarede 68 procent af detailhandlen i januar ifølge Danmarks Statistik, at de forventer at hæve prisen på fødevarer endnu mere frem mod foråret.

Kun 1 procent forventer at sænke priserne.

- Nogen holder nok prisen oppe

Spørger man Henning Otte Hansen, er der ikke meget tvivl om, at der er virksomheder i slagskæden fra landmænd til supermarkeder, som bevidst holder igen med at sænke priserne.

- Der er nok nogle gode købmænd, som formår at holde prisen oppe. Men andre er nok også forsigtige og vil være sikre på, at det er vedvarende prisfald, så de ikke sænker priserne for at skulle hæve dem igen, siger han.

Der kan dog også være andre årsager. For eksempel et underskud, der skal indhentes, eller at en virksomhed allerede har købt sine råvarer halve eller hele år i forvejen til en høj pris.

Hos landets største supermarkedskoncerner, Coop og Salling Group, lyder forklaringen samstemmende, at den dyre mad skyldes høje priser hos deres leverandører.

- Hvad der er bag udviklingen i prisen på de enkelte varer, kan jeg ikke svare på, men må henvise til producenterne og leverandørerne. Det er priserne herfra, som grundlæggende afgør vores priser, lyder det i et skriftligt svar fra kommunikationsdirektøren i Salling Group, Henrik Vinther Olesen, til TV 2.

Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, tilføjer, at kæden faktisk har hævet sine priser mindre end leverandørerne.

- De stigende udsalgspriser i butikkerne afspejler de stigende indkøbspriser, vi får fra vores leverandører. Og vi får ikke engang vores prisforhøjelser fuldt hjem, siger han til TV 2.

Spørger man Henning Otte Hansen, er det også et enormt og meget komplekst arbejde at finde ud af, om der er supermarkeder, der tjener mere, end de burde.

De fleste madvarer bevæger sig nemlig gennem en myriade af underleverandører, før de når ud i supermarkederne.

- De kan alle sammen have en masse undskyldninger eller forklaringer, så man skal have adgang til deres regnskaber og kontrakter. Det er nok umuligt for sådan nogle som dig og mig, siger seniorrådgiveren.

Det kan tage år, før priserne kommer ned

Alligevel er der ifølge Henning Otte Hansen god grund til at forvente, at fødevarepriserne nok skal komme ned igen. Men det kan komme til at tage årevis.

- Vi får utroligt hurtigt prisstigninger på fødevarer, men utroligt langsomt prisfald. Det ser vi i hele Europa, siger han.

Faktisk skete noget lignende i 2007, hvor landmændenes priser på brødhvede pludselig skød i vejret, hvilket helt naturligt trak priserne på brød i de danske butikker med op.

Men da hvedeprisen efter få måneder dykkede igen, faldt prisen på brød stort set ikke. Faktisk var det først i 2010, at de begyndte at følge trop – og kun meget beskedent.

Denne gang forventer seniorrådgiveren, at danskerne har råd til de samme madvarer igen om ét til to år.

Samtidig kan man måske trøste sig med, at fødevarepriserne sandsynligvis kun vil blive billigere og billigere, når man ser flere år ud i fremtiden.

- Fødevarer er altid steget mindre i pris på den lange bane end andre varer. Men der kommer nok flere og flere af de her skvulp.