Carlsberg streger otte milliarder i nyt regnskab

Carlsberg håber at få frasolgt sine russiske dele i år. Vladimir Putin kan dog komme til at spænde ben for det, lyder det i nyt regnskab.

Efter solid milliardvækst varsler Carlsberg et usikkert 2023, som fortsat vil være præget af krig i Ukraine og inflationsramte forbrugere.

Det viser bryggerikoncernens årsregnskab tirsdag morgen.

Markante prisstigninger på råvarer og energi vil få væsentlig betydning for Carlsbergs samlede omkostninger i år.

Det har man tænkt sig at imødekomme med prisændringer og et fortsat stort fokus på udgifter, lyder det.

Omsætningsrekord

Selv om øl historisk set har været en robust forbrugerkategori, kan stigende priser og høj inflation særligt få betydning på det europæiske marked i år, forudser koncernen.

Carlsbergs topchef, Cees ’t Hart, er dog fortrøstningsfuld, når han kigger på den samlede forretning.

- 2023 bliver endnu et udfordrende år, men vores strategiske og økonomiske sundhed er stærk, siger han i regnskabet.

I 2022 omsatte Carlsberg for 70,3 milliarder kroner. Det er cirka 10 milliarder mere end året forinden.

Kan blive ramt af Putins dekreter

Bryggeriet er endt med et overskud på 108 millioner kroner. I 2021 præsenterede man til sammenligning 8,3 milliarder på bundlinjen.

Det tal skal dog i meget høj grad ses i lyset af en større nedskrivning på Carlsbergs aktiviteter i Rusland.

Som følge af krigen i Ukraine har den danske bryggerigigant nemlig annonceret, at man arbejder på at sælge sine forretninger i Rusland fra. Situationen har dog gjort det svært for Carlsberg at få det samme for fabrikkerne som før krigen, og derfor har Carlsberg nedskrevet værdien af sine aktiviteter i Rusland med mere end otte milliarder kroner.

Hvis man kun kigger på de dele af Carlsberg, som virksomheden ikke planlægger at sælge fra, var overskuddet således på knap 8,2 milliarder kroner.

- Koncernen leverede stærke resultater for 2022 takket være en imponerende indsats fra vores medarbejdere på tværs af koncernen, siger Cees ’t Hart videre.

I regnskabet står der også, at Carlsberg sigter efter at have underskrevet en salgskontrakt i "midten af 2023". Processen er dog blevet besværliggjort af dekreter udstedt af Ruslands præsident Vladimir Putin, lyder det fra den danske ølkæmpe:

- På nuværende tidspunkt er det uklart, hvordan kravene vil påvirke frasalgsprocessen i praksis. Men de (dekreterne, red.) kan potentielt påvirke timingen af frasalget, da autoriseringer fra den særlige statslige kommission i Rusland er påkrævet, står der i regnskabet.

For nyligt har den danske ambassadør i Rusland, Jakob Henningsen, også opfordret danske virksomheder til at komme ud af Rusland hurtigst muligt, netop fordi dekreter kan kan processen mere besværlig.

Ølbrands med succes

Det danske bryggeri ejer ølbrands som Tuborg og Grimbergen, som begge voksede i omsætning i 2022.

Grimbergens største marked er det franske, og det var da også her, at væksten var størst.

Tuborg-brandet, som også er særdeles velkendt herhjemme, oplevede sidste år større popularitet på det asiatiske marked, herunder særligt i Indien og Vietnam.

Trods coronanedlukninger i Kina voksede det asiatiske marked ganske pænt sidste år for Carlsbergs samlede forretning. Det samme var tilfældet for Vesteuropa.