Business

Nemlig.com indgår overenskomst for chauffører

Det er første gang, at onlinesupermarkedet indgår en overenskomstaftale for sine chauffører.

Onlinesupermarkedet Nemlig.com og fagforbundet 3F begraver nu stridsøksen.

Mandag har de to parter indgået en overenskomst for de chauffører, der bringer dagligvarerne ud. Det fortæller de på et fælles pressemøde.

- Det er ingen hemmelighed, at Nemlig.com har haft en del modvind i pressen det sidste halvandet års tid. 3F gik også ind i sagen og kom med nogle kradse udtalelser, siger administrerende direktør i Nemlig.com, Stefan Plenge.

Det er første gang, at Nemlig.com indgår en overenskomstaftale for sine chauffører, og aftalen indeholder blandt andet regler for timeløn og tillæg, pension, pauser, løn under sygdom og lignende.

"Tid til at se fremad"

Nemlig.com er gentagne gange blevet kritiseret for mangel på ordentlige forhold for de chauffører, der bringer dagligvarerne ud.

Lyn-analyse

Nemlig.com får nu mulighed for at afsøge nye markeder inden for det offentlige, som ellers har været betænkelige ved Nemlig.coms forretningsmodel.

Chaufførerne får mere ordnede forhold og tillæg for ekstra arbejde ud over almindelig arbejdstid. I stedet for det "cowboymarked", der har været tidligere, er det også min forventning, at Nemlig.com i fremtiden vil ansætte de fleste chauffører under deres eget brand og dermed sikre mere ordnede forhold.

Konflikten startede i 2021, efter blandt andre dagbladet Politiken kunne afsløre dårlige vilkår for chauffører og andre ansatte hos Nemlig.com.

De fortalte blandt andet om 15 timers arbejdsdage, flere måneders arbejde uden ferie, ruter der er stort set umulige at nå til tiden, og bødetakster til chaufførerne, hvis de er forsinkede.

Det fik flere kunder til at stoppe samarbejdet – heriblandt Københavns Kommune, som droppede nemlig.coms moderselskab Intervare.

Men nu er det ifølge Stefan Plenge "tid til at se fremad".

Chauffører ikke ansat hos Nemlig.com

Chaufførerne hos Nemlig.com har tidligere ikke været ansat direkte af onlinesupermarkedet, men hos et antal underleverandører, som firmaet skriver kontrakt med.

Men med overenskomstaftalen bliver det ifølge direktøren muligt for selskabet at ansætte sine egne chauffører.

Med den nye overenskomst mellem Nemlig.com og 3F er både selskabets egne og underleverandørernes chauffører sikret vilkår på linje med andre dele af arbejdsmarkedet.

Efter de seneste års afsløringer har Nemlig.com indført en række tiltag og ændringer, som skulle komme dårlige vilkår til livs hos chaufførerne. Blandt andet krav til en overenskomstmæssig løn. Men det har ikke været godt nok, mente 3F.

- Nemlig.com har ikke sørget for at have en overenskomst. Det betyder, at chaufførerne ingen som helst rettigheder har. Hele arbejdsmarkedet bygger jo på stærke overenskomster, og Nemlig synes åbenbart ikke, at deres chauffører har krav på ordentlige forhold, sagde formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, til Avisen Danmark i november.