Business

Ørsted sætter regnskabsrekord i kaosår

Et delvist frasalg giver Ørsted det største driftsresultat nogensinde. Det fremgår af selskabets årsregnskab.

Ørsted opnår et driftsresultat på 32,1 milliarder kroner i 2022. Det er 7,8 milliarder kroner mere end året før.

Det fremgår af selskabets årsregnskab.

Det er det højeste driftsresultat selskabet nogensinde har haft, hvilket især skyldes det delvise frasalg af havvindmølleparken Hornsea 2.

- I et år med usædvanlige markedsvilkår, ikke mindst de meget volatile energipriser og en markant stigning i inflationen, er vi glade for at have opnået et rekordhøjt driftsresultat for 2022, udtaler Ørsteds administrerende direktør Mads Nipper i forbindelse med regnskabet.

15 milliarder på bundlinjen

Hvis man ikke indregner selskabets frasalg ligger driftsresultatet på 21,1 milliarder, hvilket er omkring en tredjedel mere end året før.

Her har blandt andet selskabets kraftvarmeværker og gasforretning givet en højere indtjening, end det var forventet ved årets start.

Den del af forretningen, der blandt andet inkluderer kraftvarmeværker og gas, står for 8,6 milliarder kroner af indtjeningen. Året før var det 4,7 milliarder kroner.

I årets sidste tre måneder steg indtjeningen, der relaterer sig til selskabets gasforretning til næsten 2,1 milliarder kroner. Stigningen var blandt andet drevet af positive effekter fra selskabets gaslagre.

Til gengæld har havvind skuffet. Det skyldes ifølge regnskabet udfordringer og forsinkelser i forbindelse med nye konstruktioner.

Kigger man på Ørsteds bundlinje landede denne på lige under 15 milliarder kroner for hele året. Det er mere end i 2021, men overskuddet var større i både 2019 og 2017.

Ørsteds økonomi er dog meget påvirket af enkeltstående store salg af eksempelvis vindmøllefarme, og derfor kan overskuddet svinge stort fra det ene år til det næste.

Har allerede skuffet

Allerede den 19. januar fremlagde Ørsted foreløbige regnskabstal, og her blev investorerne angiveligt skuffede over 2022-resultatet. Aktien er faldet lidt mere end ni procent siden de foreløbige tal blev fremlagt.

I forbindelse med offentliggørelsen af de foreløbige regnskabstal meddelte Ørsted, at det havde foretaget en nedskrivning på 2,5 milliarder kroner på det amerikanske Sunrise Wind-projekt.

Ørsted ejer 50 procent af Sunrise Wind, som er en havvindmøllepark i USA.

For 2023 forventer Ørsted et resultat på 20 til 23 milliarder kroner.

Energiselskabet forventer en væsentligt højere indtjening fra havvind, mens det forventer lavere indtjening fra blandt andet kraftvarmeværker og gas.