Business

Novo Nordisk er én af verdens største virksomheder - tjener en milliard om ugen

Novo Nordisk solgte for 177 milliarder kroner i 2022 og tjente i alt 55,5 milliarder for året.

Salget af diabetesmidler hjælper som vanligt Novo Nordisk til rekordregnskab.

Medicinalselskabet omsatte for i alt 177 milliarder kroner i 2022, hvilket er 26 procent mere end året forinden. Det viser årsregnskabet onsdag morgen.

Det har medvirket til et overskud efter skat på 55,5 milliarder kroner, viser regnskabet.

Forventer fedmesucces

I regnskabet oplyser topchef Lars Fruergaard Jørgensen, at mere end 36 millioner mennesker, der lever med diabetes, nu bliver behandlet med Novo Nordisks produkter.

Divisionen, der dækker produkter mod diabetes og fedme, øgede sit salg med 29 procent til 156,4 milliarder kroner.

Medicinalgiganten forventer, at 2023 byder på endnu et år med tocifret vækst i driftsresultatet. Væksten ventes at lande i intervallet 13 til 19 procent.

Novo Nordisk har udviklet et diabetesmiddel ved navn Ozempic, der primært bruges i behandling af fedme, som har klaret sig særligt godt i 2022.

Novo Nordisk har haft også stor succes med slankeproduktet Wegovy, der blev lanceret sidste år:

- Det er første gang, vi lancerer et produkt, hvor vi ikke skal overtale lægerne som så skal overtale patienterne til at bruge produktet. Nu er det patienterne, der kommer til lægerne og beder om at få det, siger Lars Fruergaard Jørgensen til TV 2.

Salget af dette middel er vokset med hele 77 procent til knap 60 milliarder kroner i løbet af året.

Det betyder også, at salget af de såkaldte GLP-1-analoger, som blandt andet tæller netop Ozempic, har overgået den klassiske form for insulin hos selskabet.

GLP-1-analoger er stoffer, der stimulerer bugspytkirtlens produktion af insulin. De gives derfor tidligere i behandlingen.

Novos andet forretningsben inden for blødersygdomme og væksthormon solgte for 20,5 milliarder kroner i 2022. Her er salget vokset syv procent.

Verdens 27. dyreste virksomhed

Novo Nordisk har hovedkvarter i Bagsværd lidt uden for København. Selskabet har også lokaler på en række andre adresser i Danmark - blandt andet i Kalundborg og Hillerød.

Globalt beskæftiger Novo Nordisk cirka 54.000 medarbejdere, og ifølge en opgørelse fra companiesmarketcap.com, er Novo Nordisk det 27. mest værdifulde selskab i hele verden, når man sammenregner den samlede aktieværdi.

Dermed er den danske medicinalgigant mere værd end eksempelvis Bank of America, Coca Cola, Toyota, Nike og McDonald's.

Ingen danske selskaber kommer i nærheden af Novo Nordisks børsværdi, der er på mere end 2000 milliarder kroner, og i resten af Europa er modekoncernen LVMH fra Frankrig og Nestlé fra Schweiz, der er verdens største producent af madvarer og drikke.