Dansk økonomis ”sidste bastion” er ved at falde: - Dansk økonomi er formentlig på vej ind i en recession
Det er værd at huske, at ledigheden kommer fra det laveste niveau i 14 år, påpeger cheføkonom.
Antallet af ledige i Danmark steg i december med 2700 personer, viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik tirsdag.
Det er tredje måned i træk, at ledighedskøen stiger. Og ifølge Palle Sørensen, som er cheføkonom i Nykredit, er det tegn på, at virkeligheden er ved at indfinde sig på arbejdsmarkedet.
Paradoksalt nok faldt ledigheden i løbet af sensommeren, selvom krisetegnene tårnede sig op.
Men ifølge cheføkonomen er arbejdsmarkedet også ”den sidste bastion til at falde", når økonomien kommer i modvind.
- Dansk økonomi er formentlig på vej ind i en recession. Vi ser efterhånden klare svaghedstegn flere steder, udtaler Palle Sørensen i en skriftlig kommentar.
- Resultat vil være flere ledige
Gennem den seneste tid har økonomer på stribe spået svaghed og tilbagegang for Danmarks økonomi.
Med stigningen i december var antallet af ledige kun oppe på 80.000 personer. Det tal står dog til at blive trykket op af en lav erhvervstillid, faldende eksport og lave salgstal i detailhandlen.
- Resultat vil være flere ledige, flere konkurser og færre beskæftigede, siger Palle Sørensen.
Hos Arbejdernes Landsbank stemmer cheføkonom Jeppe Juul Borre i.
- De flere ledige går hånd i hånd med andre tal fra arbejdsmarkedet, hvor antallet af stillingsopslag daler og beskæftigelsen vokser langsommere og langsommere. Vi forventer, at ledigheden vil pege videre op det kommende år, siger han.
Den laveste ledighed i 14 år
Både Nykredit og Arbejdernes Landsbank forudser, at flere må stille sig op i ledighedskøen det kommende år.
Spørger man Palle Sørensen vil ledighedstallet i slutningen af 2023 nærme sig 100.000 personer. Men det er faktisk kun på samme niveau som månederne lige inden coronakrisen.
Ifølge Jeppe Juul Borre kommer dansk økonomi da også fra et ”enormt stærkt udgangspunkt”.
- Vi skal midt i ærgrelsen over den stigende ledighed huske på, at ledigheden kommer fra det laveste i 14 år. Det kan ikke fortsætte i al evighed, hvor kapacitetspresset og manglen på arbejdskraft begyndte at tage kraftigt til allerede i 2021, siger han.
Er man en af de danskere, der er faldet ud af arbejdsmarkedet i løbet af december, peger Palle Sørensen også på et lille lys i mørket:
- Som vi ser det, er der nu virksomheder og brancher, der er ganske hårdt pressede af svigtende efterspørgsel, blandt andet i dele af detailhandlen og byggeriet, men der er også brancher, som stadig mangler arbejdskraft, og hvor en del kan få job i stedet for.