Business

Strejke truer danskeres skiferie – men rejsearrangør maner til ro

Så sent som lørdag måtte dansk rejseselskab omdirigere et fly på grund af strejke i en fransk lufthavn, fortæller vicedirektør.

Vinterferien nærmer sig med hastige skridt, men har man planer om at tage på skitur til Frankrig, risikerer man at vente længe ved liften.

I Frankrig varsler en række fagforeninger nemlig strejke fra tirsdag, og flere af dem forventes at ramme landets store skisportsområder.

Blandt dem er skiliftsoperatører, sæsonarbejderne og transportsektoren, hvilket har skabt frygt for, at hele skisportsområder kan blive lammet midt i en af sæsonens travleste perioder.

Men hos en af Danmarks største skikoncerner Skinetworks, der står bag rejsebureauerne Nortlander, Danski og Slopetrotter, bliver der manet til ro.

Ifølge vicedirektør Martin Aadal Nielsen er det hans ”klare forventning”, at strejkerne ikke vil kaste meget grus i maskineriet for danske skigæster.

- Ud fra de oplysninger, vi har direkte fra vores franske partnere og liftselskaberne, tror jeg, man måske vil opleve, at enkelte lifter lukker kortvarigt, at lifterne åbner lidt senere på dagen eller tilsvarende, der kan give en lidt længere kø enkelte steder, siger han til TV 2.

Forventer spredte og kortvarige nedlukninger

Strejkevarslet kommer i kølvandet på den franske regerings planer om en række reformer, som blandt andet skal hæve pensionsalderen.

Det har fået Force Ouvrière, der repræsenterer skiliftoperatører, og Confédération Générale du Travail, der repræsenterer sæsonarbejdere, til at advare om arbejdsnedlæggelser fra tirsdag.

Samtidig er flere fagforeninger i transportsektoren kommet med lignende varsler. Og så sent som lørdag måtte Skinetworks omdirigere et fly med kurs mod Lyon på grund af strejke i lufthavnen.

- Men gæsterne kom både ud og hjem på nogenlunde samme tidspunkt, som de plejer, forsikrer Martin Aadal Nielsen.

Ifølge flere internationale medier er der kun lagt op til kortvarige og rullende strejker, som ikke vil lamme hele skisportsområder samtidig. Det skriver blandt andre The Independent og Euronews.

- Det er ikke realistisk, at områder bliver lukket fuldstændigt ned. Det bliver markeringer for at sende et signal. Det er min klare forventning til det her, istemmer Martin Aadal Nielsen.

Samtidig er planen ifølge formanden for liftoperatørernes fagforening, Eric Becker, at skiliftene vil køre som normalt fra onsdag.

- Vi vil ikke svække selskaber, der allerede er i vanskeligheder, yderligere, siger han blandt andet i en meddelelse.

Forhindres skiløbet, får man pengene tilbage

Skisæsonen er flere steder i alperne kommet noget vaklende fra start.

I starten af vinteren var flere områder ramt af akut mangel på sne, men i løbet af de seneste uger er føret gået fra elendigt til ganske glimrende mange steder.

Kommer man alligevel i den situation, at ens skiferie bliver helt forhindret af snemangel eller strejker, er man dog relativt godt stillet – i hvert fald, hvis man har købt sin skitur som en pakkerejse.

Her har man nemlig ved lov ret til at få sine penge tilbage, hvis rejsens hovedformål ikke han gennemføres.

- Men det er kun, hvis hele området er lukket ned, og man slet ikke kan komme på ski. Hvis konsekvensen af det her er, at der er en enkelt dag hvor liften er lukket, så kan rejsen jo stadig gennemføres, siger Martin Aadal Nielsen.