Business

Verdens tredjerigeste bliver anklaget for "det største fupnummer i erhvervshistorien"

Den indiske gigantkoncern Adani har afvist alle anklager og overvejer nu at sagsøge Hindenburg Research.

Som den slags så ofte gør, startede det med et tweet:

- Snart offentliggør vi en rapport om, hvad vi stærkt mistænker for at være det største virksomhedsbedrageri i historien, skrev analyseselskabet Hindenburg Research tirsdag aften på Twitter uden at uddybe yderligere.

I nære og fjerne afkroge af internettet blev der ivrigt gættet på, hvem der mon stod for skud denne gang.

Hindenburg Research er nemlig ikke noget almindeligt analyseselskab, og deres anklager, skulle det vise sig, var heller ikke nogle, man ser hver dag:

Den amerikanske virksomhed, der er berømt og berygtet for at tjene penge på at opdage og afsløre svindel i erhvervslivet, havde nemlig sigtekornet rettet mod en af klodens rigeste mænd, indiske Gautam Adani.

Kørte Tesla-konkurrent af vejen

Hvis man vil forstå, hvem Hindenburg Research er, hvad de laver, og hvorfor det skabte overskrifter, da de tweetede tirsdag, kan man blot se tilbage på en af de senere års største erhvervsskandaler.

I oktober sidste år blev Trevor Milton dømt af en domstol i New York for at have svindlet med sin virksomhed Nikola, der producerer ellastbiler.

På et tidspunkt blev Nikola ellers anset for at være den mest direkte konkurrent til Tesla i hele verden, og da tiltroen var størst, var Nikola mere værd end eksempelvis bilgiganten Ford.

Men alt det sluttede, da Hindenburg Research begyndte at interessere sig for Milton og hans virksomhed.

Perspektiv

Hindenburg Research: Da Nikola blev bremset

Trevor Milton, (C) founder and former-CEO of Nikola Corp., exits the Manhattan Federal Courthouse following an appearance in New York City, U.S., July 29, 2021. REUTERS/Eduardo Munoz

Nikola blev grundlagt af Trevor Milton (billedet) i 2014 og blev på få år et af de mest værdifulde selskaber i hele autobranchen.

Ligesom Elon Musks Tesla er Nikola afledt af navnet på opfinderen Nikola Tesla, der spillede en afgørende rolle i udviklingen af den moderne elmotor.

I sommeren 2020 var Nikola mere end 24 milliarder dollars værd, hvilket overgik blandt andet Ford. I september samme år udkom Hindenburgs store rapport om selskabet, og i dag er Nikolas markedsværdi ikke meget mere end 1,25 milliarder dollars.

Sagen er den hidtil største afsløring fra Hindenburgs side, men langtfra den eneste.

Ifølge Bloomberg har Hindenburg Research udgivet cirka 30 rapporter om svindel og snyd, og i gennemsnit er virksomhedernes aktiekurser faldet 26 procent over det efterfølgende halve år.

I efteråret 2020 udgav Hindenburg en rapport, hvor de anklagede Nikola og Trevor Milton for at have brugt et ”hav af løgne” til at manipulere aktiekursen i vejret.

Inden da var Hindenburg Research ingen stor spiller på Wall Street eller i finansverdenen, men da skeletterne væltede ud af Nikolas skab, blev de pludselig taget seriøst.

Nikolas aktiekurs drattede ned og drattede om, og da domstolen i oktober sidste år dømte Trevor Milton for det samme, som Hindenburg Research to år tidligere havde anklaget ham for, blev det anset som en blåstempling af deres metode.

Det største fupnummer i erhvervshistorien

Det gik derfor heller ikke stille for sig, da Hindenburg Research natten til onsdag dansk tid løftede sløret for, hvem de denne gang mente at have fanget med fingrene i kagedåsen:

- Hvordan verdens tredjerigeste mand kører det største fupnummer i erhvervshistorien, var den bombastiske overskrift på en mere end 100 sider lang rapport, der anklagede Gautam Adani og hans koncern for i årtier at have svindlet med regnskaber, hvidvasket penge, købt sig til indflydelse og kunstigt oppustet aktiekurser.

Hvem er Gautam Adani og hans kæmpekoncern?

  • Gautam Adani blev født i Ahmedabad i 1962.
  • Som 18-årig får han arbejde hos en diamantforhandler, og otte år senere grundlægger han sit senere flagskib, Adani Enterprise.
  • Ejere virksomheden inden for blandt andet infrastruktur, havne, medier og mineudvinding.
  • Ifølge Bloombergs milliardærindeks var Gautam Adani ikke meget mere end ti milliarder dollars værd før coronakrisen.
  • De seneste to et halvt år er hans formue vokset gevaldigt, så den i dag anslås til at være omkring 120 milliarder dollars.
  • Gautam Adani er Asiens rigeste person og bliver ifølge milliardærindekset kun overgået af franske Bernard Arnault og amerikanerne Elon Musk og Jeff Bezos i rigdom. Han kan dog rutsje ned ad listen, når eller hvis Hindenburgs anklager slår igennem.

Til sidst i den lange rapport kom Hindenburg Research med 88 spørgsmål, der handler om alt fra koncernens persongalleri til dens samarbejdspartnere og metoder.

Rapporten havde været to år undervejs, skrev Hindenburg, men den indeholdt ikke kun vigtige informationer om Adanis forretningsimperium.

Hvis Adani mener det, skulle de også sagsøge os i USA

Hindenburg Research på Twitter, 26. januar 2023

Der var også en helt central sætning om Hindenburg Research selv undervejs:

- Efter omfattende research har vi taget en kort position i Adani Gruppens virksomheder gennem obligationer handlet i USA og andre finansielle instrumenter, der ikke forhandles i Indien, skrev Hindenburg Research.

Virksomheden opsummerede dermed hele sit forretningsgrundlag i én sætning.

Tjener på, at andre taber

Hindenburg Research bruger nemlig ikke bare år på at researche og afsløre erhvervssvindel i håb om at få bedragere dømt ved en domstol som i tilfældet med Nikola og Trevor Milton.

I stedet undersøger Hindenburg selskaber, hvor de har mistanke om snyd eller svindel, og shorter selskabet, som det hedder i finanslingo. Det betyder kort fortalt, at man satser på, at et selskab bliver mindre værd.

En "kort" aktie

  • Hvis man shorter en aktie, spekulerer man i, at dens kurs vil falde.
  • Kort fortalt låner investorerne aktierne, som de så sælger. De håber på at kunne købe dem tilbage billigere, end de har solgt dem, for derved at score en gevinst.
  • Hvis aktiekursen stiger, vil de, der har shortet aktien, tabe penge.
  • At shorte aktier er fuldt ud lovligt, men alligevel voldsomt omdiskuteret.
  • Dels fordi der ikke er noget loft over, hvor meget man kan tabe, hvis en aktie, man har shortet, stiger.
  • Og dels fordi nogle finder det moralsk forkert at satse på, at aktier skal falde i værdi.
  • Fortalerne mener omvendt, at det er en måde at holde aktiemarkedet i skak.

Hindenburg Research har derfor en helt åbenlys interesse i, at Gautam Adani og hans forretning nu kommer til at lide. Hvis ikke det sker, risikerer Hindenburg Research at miste både penge og troværdighed.

Netop denne sammenblanding af interesser har fået de amerikanske børsmyndigheder, SEC, og det amerikanske justitsministerium til at holde ekstra øje. I værste fald kan der være tale om kursmanipulation, hvilket er strafbart.

Ifølge erhvervsmediet Bloomberg er Hindenburg Research netop et af de selskaber, de amerikanske myndigheder holder skarpt øje med.

Mister milliarder

I første omgang gav anklagerne mod Adani Group mest bølgeskvulp for gigantkoncernen, og torsdag var en helligdag i Indien, hvor aktiemarkederne lå stille hen.

Men fredag er flere af de Adani-virksomheder, der er børsnoteret, faldet med op mod 20 procent. Ifølge Bloomberg har aktienedturen skåret mere end 50 milliarder dollars af selskabernes værdi.

Mandag er faldene i mange tilfælde fortsat, og nogle af Adani-gruppens virksomheder har nu mistet mere end en tredjedel af deres værdi, siden Hindenburgs rapport udkom.

Desuden har flere af Indiens største banker set kursfald på 3-5 procent, fordi nogle investorer frygter, at en potentiel krise i Adani-koncernen kan ramme de banker, der har lånt virksomhederne penge.

En stor del af Adanis virksomheder er dog privatejet, og dermed ikke børsnoteret, ligesom koncernen helt har afvist, at Hindenburg Research skulle have ret i sine anklager.

I en udtalelse har Adani gruppens juridiske chef, Jatin Jalundhwala, kaldt det for et ”bevidst og hensynsløst forsøg fra en udenlandsk enhed på at vildlede investorer og offentligheden”.

Adani-gruppen er derfor ved at undersøge, hvilke muligheder der er under indisk og amerikansk lov for at indlede en sag mod Hindenburg, har den juridiske chef udtalt.

Det ser dog ikke ud til at skræmme Hindenburg Research.

I et tweet torsdag skriver analyseselskabet således, at Adani stadig ikke har besvaret nogen af de 88 spørgsmål, der blev stillet i rapporten.

- Hvad angår virksomhedens trusler om søgsmål, så byder vi det velkommen. Vi står fuldt og fast ved vores rapport og mener, at ethvert søgsmål mod os vil være værdiløst. Hvis Adani mener det, skulle de også sagsøge os i USA, hvor vi arbejder. Vi har en lang række dokumenter, vi ville kræve som led i den juridiske proces.