Business

Dansk bankdirektør frifindes i svindelsag

Birgitte Bonnesen var blandt andet tiltalt for groft bedrageri i forbindelse med sit arbejde i Swedbank.

Danske Birgitte Bonnesen, der var øverst chef i den svenske bank Swedbank fra 2016 til 2019, er blevet frifundet ved byretten i Stockholm i historisk sag om groft bedrageri og misbrug af insiderinformation.

Det fremgår af en meddelelse på Stockholms tingsrätts hjemmeside.

Birgitte Bonnesen var ansat i Swedbank i over 30 år. I 2016 blev hun direktør for hele banken, og inden da - fra 2011 til 2014 - var hun chef for Swedbanks baltiske forretning. Hun blev fyret i 2019.

Det skete efter en række afsløringer i en udsendelse på den svenske tv-station SVT. Her afdækkede de svenske journalister mistænkelige transaktioner, der havde fundet sted i Swedbanks estiske filial.

Forinden havde Bonnesen ellers lovet, at Swedbanks afdeling i Estland ikke havde begået samme brøde som Danske Bank, og tilladt mistænkelige summer at strømme gennem.

En møgsag og et hemmeligt møde

Det var netop disse udtalelser den ene halvdel af sagen mod Bonnesen gik på. Her ønskede anklagemyndigheden, at Bonnesen skulle dømmes for groft bedrageri, fordi hun ikke havde udtalt sig i tråd med sandheden til journalister fra medierne Svenska Dagbladet og Dagens industri.

Men det afviser byretten i Stockholm altså.

- Det var ikke fuldstændig sandt (hvad Bonnesen sagde til journalisterne, red.), men det var heller ikke fuldstændig forkert. Så siger byretten også, at hun er underlagt nogle regler om bankhemmelighed, og derfor når retten frem til, at ikke var så forkert, at hun kan komme i fængsel for det, siger David Bentow, der er redaktionschef på Børsen, om dommen.

Den anden halvdel handlede om, at Bonnesen i et møde med nogle storaktionærer kort før udsendelsen på SVT blev bragt, havde løftet lidt af sløret for, at der kunne være en møgsag under opsejling. Dette mente den særlige chefanklager for økonomisk kriminalitet var at betragte som misbrug af insiderinformation, men det har retten i Stockholm altså afvist.

- Det er kommet frem, at direktøren (Birgitte Bonnesen, red.) i et møde med bankens storaktionærer videregav information, der på daværende tidspunkt ikke var offentligt tilgængeligt. Men direktøren gav kun generelle information om, hvad hun mente, ville blive programmets indhold, lyder det i dommen.

Ifølge David Bentow fra Børsen taler det her til Bonnesens fordel, at hun sagde til aktionærerne, at udsendelsen ikke ville være "noget særligt", og de derfor ikke kunne nå at sælge ud af deres aktiebeholdning inden SVT-udsendelsen, på baggrund af mødet.

Det havde ellers været fordelagtigt rent økonomisk for dem at gøre. Efter SVT-programmet blev sendt 20. februar 2019 faldt Swedbanks aktiekurs nemlig kraftigt.

Retten skriver videre, at "hvad der blev sagt på mødet er for upræcist til at betegne sm insiderinformation", og lægger dette til grund for, at Bonnesen også bliver frikendt for denne del.

Bonnesen har gennem hele sagen nægtet sig skyldig. Anklagemyndigheden gik omvendt efter mindst to års fængsel.