Selskaber sænker elprisen til marts: - Det er stadig dyrere end før nytår
Prisfaldet er forhåbentligt kun ”første skridt”, forsikrer funktionschefen hos Radius og Cerius.
Da netselskaberne i efteråret varslede højere priser for at transportere strøm ud i de danske stikkontakter, var det med løftet om, at de nok skulle komme ned igen, når elprisen falder.
Det tidspunkt nærmer sig nu øst for Storebælt – men kun delvist.
Elprisen er nemlig dykket markant siden efteråret, og derfor varsler netselskabet Radius, der dækker Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland, et fald i sin nettarif på 18 procent i gennemsnit fra 1. marts.
I søsterselskabet Cerius, som dækker resten af Sjælland og øerne, kan man se frem til en reduktion på 20 procent.
For en almindelig husstand med et elforbrug på 4000 kilowattimer om året løber besparelsen ifølge de to selskaber op i cirka 500 kroner om året.
Men der er stadig et godt stykke ned til de priser, de var vant til før nytår.
Prisen bliver stadig hævet til februar
Mindre end en uge efter at et flertal i Folketinget i september besluttede at give danskerne mulighed for at udskyde en del af deres elregning, varslede de to netselskaber højere priser.
Når strøm sendes gennem kablerne i elnettet, vil en del af den nemlig altid gå tabt, og det tab skal netselskaberne selv dække ved at købe mere strøm på markedet.
Så når prisen på el stiger, følger netselskabernes udgifter dermed trop, lød forklaringen.
I første omgang betød tarifprisstigningen en ekstra udgift på cirka 1200 kroner fra 1. januar for en almindelig husstand i Radius' område, mens det i Cerius’ var godt 800 kroner.
Samtidig blev en ny model for nettariffer rullet ud, som skal sprede danskernes strømforbrug bedre ud over døgnets 24 timer.
Derefter varslede selskaberne endnu en prisstigning 1. februar. Og den prisstigning vil stadig blive ført ud i livet.
- Det er rigtig træls, at vi blev nødt til at melde de her prisstigninger ud. Vi kan jo også godt se, at priserne går ned lige nu, og ser vi en længerevarende tendens, kommer vi også til at justere priserne derefter, sagde Cäthe Juul Bay-Smidt, funktionschef i Cerius og Radius, til TV 2 i November.
Fra februar kan nettariffen dermed være 1400 kroner dyrere end sidste år for en almindelige husstand i Radius’ område og godt 1030 kroner dyrere for Cerius’ kunder.
- Jeg tør ikke love noget
Sammenligner man med sidste år – inden den første tarifstigning trådte i kraft – vil det dermed stadig være dyrere at få leveret strøm gennem de to selskabers kabler efter 1. marts.
Alt i alt bliver det 900 kroner dyrere i Radius’ område og 490 kroner dyrere hos Cerius.
- Det er stadig dyrere end før nytår. Vi har stadig nogle ekstraordinært høje omkostninger fra 2022, som skal dækkes, og elpriserne er stadig på et højere niveau, forklarer Cäthe Juul Bay-Smidt.
Funktionschefen understreger dog, at prisfaldet forhåbentligt kun er ”første skridt”.
Radius og Cerius holder nemlig et skarpt øje på elprisen og vil sænke tarifferne, når de forventer at kunne gøre det uden at tabe penge på det.
- Jeg håber, vi bliver ved med at se en faldende elpris, og så kommer vi til at justere priserne. Jeg tør ikke love noget, men vi kommer til at kigge på det løbende, siger Cäthe Juul Bay-Smidt.
Justeringerne går dog begge veje, understreger funktionschefen:
- Hvis elpriserne stiger igen, så må jeg også være ærlig at indrømme, at så sætter vi tarifferne op igen.