Business

Købmænd lukker på stribe i de små byer – men flere steder er borgerne nu kommet med et modtræk

I de helt små byer er hver tredje dagligvarebutik forsvundet over de seneste ti år.

Bor man i en af landets mindre byer, har man måske oplevet, at der er blevet noget længere til købmanden.

Gennem de seneste år har flere og flere små dagligvarebutikker nemlig måttet dreje nøglen om, og med det seneste års rekordhøje inflation er der kun blevet sat mere skub i den udvikling.

Derfor må man tænke ud af boksen, hvis man vil undgå at skulle starte bilen, hver gang man mangler en liter mælk.

Flere steder i landet er borgerne kommet op med et modtræk. De klemmer ganske enkelt en hel købmand ind i en kasse.

For eksempel i Uvelse i Nordsjælland, hvor byens godt tusind indbyggere siden fredag har kunnet købe ind i en ubemandet containerbutik.

- Det er et meget vigtigt aktiv for vores lille lokalsamfund, og vi har fået rigtig god opbakning fra vores lokale borgere her. Der er blandt andet 200 husstande, der har købt aktier i det her projekt, så det viser, at der er stor interesse omkring det her, siger initiativtager Michael Nielsen til TV 2.

Hver tredje dagligvarebutik er forsvundet i små byer

I byer med 40.000 eller færre indbyggere er hver 5. dagligvarebutik forsvundet i de seneste 10 år, viser tal fra Retail Institute.

Bor man i de helt små byer med færre end 500 indbyggere, er det hver tredje butik, som er lukket.

- Energipriserne og inflationen spiller rigtig meget ind i øjeblikket. Fra efteråret og frem til nu er der lukket et tocifret antal af de mindste butikker rundt omkring i landet, og vi har helt sikkert ikke set det sidste endnu, fortæller Claus Bøgelund Nielsen, som er vicedirektør i De Samvirkende Købmænd.

Men ifølge vicedirektøren er der ikke noget videre nyt i, at de små butikker lukker.

Gennem de seneste mange år er folk nemlig generelt set søgt mere mod de større byer, og samtidig er folk begyndt at købe større ind ad færre omgange.

Det gør det til en kamp for de små købmænd at følge med, mener Claus Bøgelund Nielsen.

- Man er købmand af guds nåde, og man er det lokale omdrejningspunkt. Så man gør sig meget umage for at se, hvad man kan gøre lokalt for at trække nogle folk ind i butikker, siger han.

- Vi har manglet en lille brugs

Selvom de små butikker kan være et vigtigt omdrejningspunkt i lokalsamfundene, er det ikke altid nok til, at en forretning kan køre rundt.

Derfor har Michael Nielsen sammen med ”en håndfuld ildsjæle” selv taget initiativ til en noget anderledes købmand i Uvelse.

Her er der intet personale overhovedet, så man skal oprette sig som kunde med NemID for overhovedet at komme ind i butikken, og betalingen skal man klare selv. Skulle nogen komme til at forlade butikken med varer, de ikke har betalt for, bliver det fanget på videoovervågning.

Samtidig sælges der for eksempel ingen frisk frugt eller grønt – men til gengæld er der åbent døgnet rundt.

Derudover er butikken noget mindre end de fleste andre købmænd, for både hylder, køleskabe og kasseapparat er alt sammen klemt ind i en almindelig container.

Men spørger man en af butikkens første kunder Lizzie Ibsø, der bor lidt længere nede ad vejen, er det bestemt bedre end ingenting.

Indtil nu har hun nemlig måttet køre, hver gang hun skulle købe ind.

- Det betyder rigtig meget, fordi når man er alene, har man ikke det store behov, og så kan det her passe mig rigtig godt. Vi har manglet en lille brugs, siger Lizzie Ibsø.

Skal kun sælge for 3000-5000 kroner om dagen

Tiden må vise, om containerkøbmanden i Uvelse kan løbe rundt økonomisk.

Men når både el og madvarer bliver dyrere, har den ubemandede butik en fordel. Den er nemlig relativt billig i drift.

Derfor er der også stor efterspørgsel på de små butikker, fortæller Mads Laursen, som er direktør i virksomheden bag den lille købmand Retail 360.

- Vi kan se, at der er stor efterspørgsel blandt dem, og de passer rigtig godt til landsbyområderne. De har higet efter en butik i snart tre år, og her kan man nøjes med en omsætning på 3000-5000 kroner om dagen, og så løber det alligevel rundt, siger han.

Det hjælper dog ikke meget, hvis ikke folk handler i den lille butik.

Ifølge Michael Nielsen bliver containerbutikken derfor en lakmusprøve for, hvor meget indbyggerne i Uvelse egentlig vil handle lokalt.