Teslas prisfald sender chokb√łlger gennem elbilmarkedet: - Jeg har aldrig set et prisfald som dette, siger markedsanalytiker

Prisnedsættelsen på Teslaer vil også have en betydning for andre elbilmærker, lyder det fra markedsanalytiker.

Elbilbranchen er rystet i sin grundvold.

Det populære elbilselskab Tesla, som er ejet af mangemilliardæren Elon Musk, har nemlig sat priserne ned på flere modeller med op til 130.000 kroner, hvilket svarer til prisfald på mellem 20 og 30 procent.

Og det har blandt andre chokeret Helene Andersen Lundberg, som k√łbte en brugt Tesla til 370.000 kroner i november sidste √•r. Nu kan man k√łbe den samme bil spritny til en lavere pris.

- Jeg havde ikke set det komme, siger hun til TV 2 og tilf√łjer, at hun kunne have sparet 25.000 kroner.

Kæmpe overraskelse

Helene Andersen Lundberg tilf√łjer, at hun hellere havde brugt pengene p√• noget andet ‚Äď s√•som en rejse, nye vinterd√¶k eller en opsparing. Derfor f√łler hun sig nu "en lille smule snydt."

- Lur mig, om forhandleren ikke havde set det komme, lyder det fra Tesla-ejeren.

Mikkel Ravn Jacobsen er indk√łbsansvarlig hos Bilgruppen, som forhandler brugte el- og hybridbiler. Han fort√¶ller, at Teslas prisdyk ogs√• kom som en k√¶mpe overraskelse for virksomheden.

De har ellers en masse erfaring med at sælge Tesla-biler, da det er den bil, som de har solgt flest af.

- Det (prisdykket, red.) er ikke noget, som vi har været vidende om. Jeg er meget overrasket over, at man sænker en bil så meget i pris. Jeg har aldrig set noget lignende, siger han.

Frustrerede kunder

Hos Bilgruppen har telefonerne bimlet og bamlet, siden nyheden om Teslas markante prisfald trak overskrifter fredag morgen.

Og i den anden ende af r√łret har der v√¶ret frustrerede kunder, lyder det fra Mikkel Ravn Jacobsen.

- Det er folk, som k√łbte en bil i g√•r eller for flere dage siden og ser et tab i v√¶rdien af deres bil. For nogle er det katastrofalt. Det er mange penge. Der er folk, som pr√łver at aflyse deres kontrakter, siger han til TV 2.

Derfor vil Bilgruppen nu genoverveje, om de fremover vil sælge Tesla-biler i deres butik i Roskilde.

- Jeg t√¶nker, at vi s√¶tter os ved strategibordet og ser p√•, hvor vi skal tjene pengene henne, hvad vi skal g√łre med Tesla fremadrettet, og om vi skal have Tesla i butikken, fort√¶ller virksomhedens indk√łbsansvarlige.

Fordel over kommende k√łbere

Ligesom Helene Andersen Lundberg og Mikkel Ravn Jacobsen er også Jan Lang, som er markedsanalytiker hos Bilbasen, overrasket over det drastiske dyk i prisen.

- Jeg har v√¶ret i bilbranchen i 27 √•r og har aldrig nogensinde set en prisneds√¶ttelse som denne, siger han og tilf√łjer, at der er blevet foretaget over 100 prisrettelser p√• brugte Tesla-biler p√• Bilbasens hjemmeside, siden nyheden br√łd ud.

Selvom prisfaldet ikke v√¶kker begejstring hos nye Tesla-ejere og bilforhandlere, s√• er den fordelagtig for dem, som dr√łmmer om at k√łbe en elbil i den n√¶rmeste fremtid ‚Äď ogs√• selvom de ikke vil k√łbe en Tesla-model.

For prisdykket har samlet set den effekt, at elbiler i Danmark bliver billigere, vurderer Jan Lang.

Når en af de væsentligste spillere på elbilmarkedet har sat priserne ned, har det nemlig en betydning for resten af branchen.

- Hvis man vil sælge en Polestar eller en BYD, så skal man tænke over, hvorvidt man har en chance, når den store konkurrent er blevet så billig, som den er, fortæller markedsanalytikeren til TV 2.