Business

Teslas prisfald sender chokbølger gennem elbilmarkedet: - Jeg har aldrig set et prisfald som dette, siger markedsanalytiker

Prisnedsættelsen på Teslaer vil også have en betydning for andre elbilmærker, lyder det fra markedsanalytiker.

Elbilbranchen er rystet i sin grundvold.

Det populære elbilselskab Tesla, som er ejet af mangemilliardæren Elon Musk, har nemlig sat priserne ned på flere modeller med op til 130.000 kroner, hvilket svarer til prisfald på mellem 20 og 30 procent.

Og det har blandt andre chokeret Helene Andersen Lundberg, som købte en brugt Tesla til 370.000 kroner i november sidste år. Nu kan man købe den samme bil spritny til en lavere pris.

- Jeg havde ikke set det komme, siger hun til TV 2 og tilføjer, at hun kunne have sparet 25.000 kroner.

Kæmpe overraskelse

Helene Andersen Lundberg tilføjer, at hun hellere havde brugt pengene på noget andet – såsom en rejse, nye vinterdæk eller en opsparing. Derfor føler hun sig nu "en lille smule snydt."

- Lur mig, om forhandleren ikke havde set det komme, lyder det fra Tesla-ejeren.

Mikkel Ravn Jacobsen er indkøbsansvarlig hos Bilgruppen, som forhandler brugte el- og hybridbiler. Han fortæller, at Teslas prisdyk også kom som en kæmpe overraskelse for virksomheden.

De har ellers en masse erfaring med at sælge Tesla-biler, da det er den bil, som de har solgt flest af.

- Det (prisdykket, red.) er ikke noget, som vi har været vidende om. Jeg er meget overrasket over, at man sænker en bil så meget i pris. Jeg har aldrig set noget lignende, siger han.

Frustrerede kunder

Hos Bilgruppen har telefonerne bimlet og bamlet, siden nyheden om Teslas markante prisfald trak overskrifter fredag morgen.

Og i den anden ende af røret har der været frustrerede kunder, lyder det fra Mikkel Ravn Jacobsen.

- Det er folk, som købte en bil i går eller for flere dage siden og ser et tab i værdien af deres bil. For nogle er det katastrofalt. Det er mange penge. Der er folk, som prøver at aflyse deres kontrakter, siger han til TV 2.

Derfor vil Bilgruppen nu genoverveje, om de fremover vil sælge Tesla-biler i deres butik i Roskilde.

- Jeg tænker, at vi sætter os ved strategibordet og ser på, hvor vi skal tjene pengene henne, hvad vi skal gøre med Tesla fremadrettet, og om vi skal have Tesla i butikken, fortæller virksomhedens indkøbsansvarlige.

Fordel over kommende købere

Ligesom Helene Andersen Lundberg og Mikkel Ravn Jacobsen er også Jan Lang, som er markedsanalytiker hos Bilbasen, overrasket over det drastiske dyk i prisen.

- Jeg har været i bilbranchen i 27 år og har aldrig nogensinde set en prisnedsættelse som denne, siger han og tilføjer, at der er blevet foretaget over 100 prisrettelser på brugte Tesla-biler på Bilbasens hjemmeside, siden nyheden brød ud.

Selvom prisfaldet ikke vækker begejstring hos nye Tesla-ejere og bilforhandlere, så er den fordelagtig for dem, som drømmer om at købe en elbil i den nærmeste fremtid – også selvom de ikke vil købe en Tesla-model.

For prisdykket har samlet set den effekt, at elbiler i Danmark bliver billigere, vurderer Jan Lang.

Når en af de væsentligste spillere på elbilmarkedet har sat priserne ned, har det nemlig en betydning for resten af branchen.

- Hvis man vil sælge en Polestar eller en BYD, så skal man tænke over, hvorvidt man har en chance, når den store konkurrent er blevet så billig, som den er, fortæller markedsanalytikeren til TV 2.