Business

Supermarkedsgigant nedlægger 500 stillinger

Salling Group har hidtil leveret dagligvarer ud af et lager i Ishøj. Men levering skal rykkes ud i landet, og det koster arbejdspladser.

Den danske supermarkedskoncern Salling Group nedlægger 500 arbejdspladser. Det bekræfter virksomheden over for TV 2.

Der er tale om både fuldtids- og deltidsansatte samt timelønnede.

Meldingerne om de mange fyringer kommer dagen efter, at Salling Group annoncerede en større strategiændring. Fremover skal Bilka-kæden fylde mere, mens Salling Group helt nedlægger Føtex Hjemmelevering, der blev skabt i 2021.

Hidtil har Føtex Hjemmelevering haft hovedsæde i Ishøj, men fordi Salling Groups hjemmelevering fremover skal udspringe af en række Bilka-butikker, bliver lageret i Ishøj lukket.

Dermed er det de ansatte i Ishøj, der bliver ramt af fyringerne.

Salling Group siger dog, at man arbejder for at "matche" flest mulige af de opsagte med "ledige stillinger andre steder i organisationen".

- Det, vi gør nu, er at ændre strategien, så vi ikke har ansat mange mennesker ét sted, men lidt færre mennesker mange steder. Så vi flytter arbejdspladserne fra Ishøj ud i landet, siger Salling Groups kommunikationsdirektør, Henrik Winther Olesen, til TV 2.

Ikke dygtige nok

Samlet set har Salling Group cirka 44.000 ansatte i Danmark og står blandt andet bag dagligvarekæderne Bilka, Føtex og Netto. Virksomheden ejer også stormagasinet Salling og legetøjskæden BR.

I 2021 solgte Salling Group samlet set varer for mere end 66 milliarder kroner, og kom ud med et overskud på næsten to milliarder kroner.

De stigende forbrugerpriser har dog presset dagligvaregiganten, og administrerende direktør Per Bank har flere gange advaret om, at svære tider kan være forude.

Da Salling Group i starten af 2021 introducerede konceptet Føtex Hjemmelevering, blev det af mange set som et direkte angreb på Nemlig.com, der i løbet af coronakrisens første år havde stor succes med at levere dagligvarer direkte til danskernes hoveddør.

Men konceptet kom i første omgang kun til at dække Sjælland, og det er ifølge Per Bank en af årsagerne til, at Salling Group nu går over til Bilka-konceptet.

- Det her er en mere økonomisk rentabel model, nu hvor hjemmelevering ikke er flyvende. Vi er dygtige, men vi har åbenbart ikke været dygtige nok til at drive det til overskud, sagde Per Bank onsdag til dagbladet Børsen.

Nogle risikerer at skulle flytte sig "lidt længere"

Ifølge Salling Groups kommunikationsdirektør, Henrik Winther Olesen, drejer det sig om cirka 250 medarbejdere, hvis primære arbejde er med Føtex Hjemmelevering, der nu skal finde sig noget andet at lave.

Den anden halvdel af medarbejderne, der bliver fyret, er studerende og andre mere løstansatte.

- Vi er rigtig kede af, at vi har været nødt til at lave den øvelse her, hvor vi reelt opsiger folk og beder dem om at være med til at kigge på andre muligheder. Mange af jobbene vil være i hovedstadsområdet, men der vil være nogle, der måske også vil skulle flytte lidt længere efter det, siger Henrik Winther Olesen til TV 2.

Han siger samtidig, at Salling Group ikke forventer, at hjemmelevering bliver nogen "guldrandet forretning". I stedet er forventningen, at konceptet kan løbe rundt uden at tabe penge.

- Vi bliver mere effektive i den måde, vi kan arbejde på, fordi man ude i Bilka-varehusene har lageret, man har betalt huslejen, turene bliver lidt kortere og så kan medarbejderne, der er der, være endnu mere effektive, fordi de både kan pakke til hjemmelevering og til de andre ydelser, siger Henrik Winther Olesen.