Business

Inflationen taber højde igen: - Det er en vanvittig stor lettelse

De fleste økonomer forventer, at inflationen vil være tæt på normal om et år. Men der er flere "jokere".

I december var priserne 8,7 procent højere end de var for et år siden.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er anden måned i træk, at inflationen falder. I november var inflationen således på 8,9 procent, mens den i oktober var over 10 procent.

Fra november til december faldt forbrugerpriserne isoleret set med 0,6 procent.

Det er særligt prisfald på elektricitet, benzin og diesel samt fødevarer, der gennem den seneste måned har gjort det billigere at være dansker.

Modsat har blandt andet tv-udstyr, møbler og nye biler trukket den anden vej. Her er priserne nemlig fortsat med at stige.

En "vanvittig stor lettelse"

Faldet kommer efter, at inflationen i oktober ramte det højeste niveau i 40 år med 10,1 procent sammenlignet med samme måned året før.

Ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre er inflationen er dog fortsat "ekstremt høj" som følge af særligt de høje energipriser. Normalt siger centralbanker som Nationalbanken nemlig efter en inflation i omegnen af 2 procent.

Ikke desto mindre kalder han tirsdagens tal for "en vanvittig stor lettelse".

- Den dalende inflation vækker utvivlsomt lidt glæde og lettelse hos mange danskere. Prisstigningerne har gjort det omkring 40.000 kroner dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Økonomer forventer normal inflation om et år

De fleste økonomer forventer på nuværende tidspunkt, at inflationen vil fortsætte nedad i 2023.

Ifølge Jeppe Juul Borre tager flere faktorer allerede luft ud af prisstigningerne.

- De globale fødevarepriser er faldet de seneste ni måneder med 17 procent og er i dag lavere end for et år siden. Det kan lette prispresset i indkøbskurven. Også fragtrater og råvarepriser har peget ned, samt energipriserne har forladt de tårnhøje niveauer, siger han.

Hos Nykredit lyder nogenlunde samme analyse fra cheføkonom Palle Sørensen.

Ligesom mange af sine kolleger forventer han, at vi om ét år vil være tilbage på en inflation meget tæt på det gængse mål om 2 procent.

- Forventningen er, at vi kommer til at se kraftigt dalende inflation hen over det kommende år. Vore bedste bud er, at inflationen i december i år faktisk vil komme helt ned omkring 2,7 procent, siger han til TV 2.

Her er det vigtigt at huske, at det ikke er ensbetydende med, at priserne på varer og tjenester falder. Så længe inflationen er højere end nul, er der nemlig stadig tale om prisstigninger.

Løn og energi er jokere

Der er dog ingen garanti for, at økonomernes forudsigelser kommer til at holde vand.

Groft sagt er en af de vigtigste bremseklodser på inflationen nemlig, at folk generelt set sparer på pengene - og derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvor meget vi får i løn.

- Der er overenskomstforhandlinger, og der er usikkerhed om, hvordan løndannelsen bliver. Bliver lønstigningerne højere end vi forventer, er det klart, at inflationen også bliver højere, forklarer Palle Sørensen.

Samtidig er priserne på el og gas, der gennem det seneste år har set ekstraordinært store stigninger og fald, ifølge Jeppe Juul Borre "en joker".

- Energipriserne er i massiv grad med til at definere retningen, og det er på ingen måde usandsynligt, at de kan stige igen. Energipriserne har vist voldsomme udsving, og det er for tidligt at se sig fri for nye udsving, siger han.