Business

Højeste antal konkurser siden 2010 - og flere vil blive trukket med i faldet

Erhvervslivet kan fortsat have det værste foran sig med endnu flere konkurser i 2023, vurderer økonomer.

Det har været en særdeles dyr omgang for mange danske virksomheder, at økonomiske støtteordninger under coronapandemien har skullet tilbagebetales sidste år.

Det har nemlig været medvirkende til, at antallet af konkurser i 2022 er steget til et niveau, som ikke er set siden 2010. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Niklas Praefke, der er cheføkonom hos Lederne, er det den benhårde virkelighed, som rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket.

- Kassen er tom i mange virksomheder, og de må dreje nøglen om. Det er dels et udtryk for, hvor barsk den økonomiske situation er lige nu, og dels at mange usunde virksomheder reddede sig gennem coronakrisen ved hjælp af hjælpepakker, skriver han i en kommentar.

- Det er den perfekte storm af et historisk højt omkostningspres, højere renter og dystre fremtidsudsigter, der presser virksomhederne til det yderste.

Har kostet flere end 13.000 jobbet

I alt måtte 2834 virksomheder dreje nøglen om sidste år.

Særligt byggebranchen har været hårdt medtaget, og hos SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, kalder økonom Lasse Lundqvist tendensen for "trist".

- Konkursbølgen er skyllet ind over dansk erhvervsliv i 2022 og rammer primært de små og mellemstore virksomheder. Det betyder, at 13.700 har mistet deres job, og at forbrugermulighederne indskrænkes, siger han.

Hos SMVdanmark forventer man samtidig, at konkurserne vil blive ved med at komme.

Flere vil blive trukket med i konkursfaldet

Niklas Praefke frygter, at erhvervslivet fortsat har det værste foran sig.

- Den økonomiske aktivitet er på vej ned, og det vil trække flere virksomheder med i konkursfaldet. I sidste ende betyder det, at flere mister jobbet, og flere virksomheder må lukke, skriver han.

Trods dystre udsigter står dansk økonomi dog på et solidt fundament. Det skriver Mathias Dollerup, der er seniorøkonom hos Sydbank, i en kommentar.

- Dansk økonomi er godt rustet til modvind. Den står i dag et bedre sted end forud for finanskrisen og gældskrisen.

Det kan ifølge Mathias Dollerup være med til at dæmpe det økonomiske stød, men 2023 kan "meget vel" byde på det højeste konkursniveau længe.