2022 var et dyrt aktieår – alligevel tror mange danskere, at de kan slå markedet

Når private aktionærer spekulerer i at købe og sælge enkeltaktier, er det ifølge professor som at "smide penge ud ad vinduet".

Danskerne er vilde med at investere i aktier, selvom det over en bred kam kostede dem store summer i 2022.

I en undersøgelse lavet af Dansk Aktionærforening svarer 78 procent af de adspurgte således, at de i 2022 har tabt penge på deres investeringer.

Hvis du køber privat, så køb og behold

Michael Møller, professor i finansiering ved Copenhagen Business School

Alligevel vil størstedelen investere igen i 2023.

Undersøgelsen viser nemlig også, at fire ud af fem tror, at de ser positivt på det kommende aktieår for C25-indekset.

Per Hansen, der er investeringsøkonom hos handelsplatformen Nordnet, mener, at danske investorer meget muligt kan se positive resultater i slutningen af 2023 og ind i 2024.

- Vi kommer fra nogle år, der har været rigtig gode. Tendensen er egentlig, at der er mange gode år, og så kommer der nogle få meget dårlige år, fortæller han og fortsætter:

- Derfor er et af mine råd også, at du skal investere langsigtet.

Enkeltaktier hitter

Selvom aktieeksperters bedste råd er at sprede sin risiko, er enkeltaktier de mest populære blandt Dansk Aktionærforenings medlemmer.

Over 90 procent svarer, at de overvejer at investere i enkeltaktier i 2023.

I 2022 har danskerne været begejstrede for især Novo Nordisk. Det viser listen over de aktier, Nordnets kunder har puttet flest penge i.

- Novo-aktien er sådan en, man bare har tillid til, siger Per Hansen.

På andenpladsen ligger A.P. Møller-Mærsk, derefter kommer Vestas, Bavarian Nordic og Danske Bank.

Af udenlandske selskaber er Tesla mest populær. Efterfølgerne er Teva, der indtil årsskiftet havde danske Kåre Schultz som topchef, Meta, Apple og Equinor.

- Vi har rigtig mange, der har investeret i Tesla i mange år, og som er fuldstændig stålsatte på, at Elon Musk nok skal klare sig godt, fortæller Per Hansen.

Selvom mange danskere investerer i enkeltaktier, skal man passe på, lyder det fra investeringsøkonomen.

Han forklarer, at de aktier, der kan give det største afkast, også er dem, der har størst risiko for at være en "fuser".

Professor i finansiering ved Copenhagen Business School (CBS) Michael Møller peger på, at hvis den enkelte private investor spekulerer i, hvornår aktierne stiger og falder, og hvornår det er bedst at sælge, så ”smider man penge ud af vinduet”.

- Hvis du køber privat, så køb og behold, lyder rådet fra Michael Møller.

C25-indeks i fald

I 2022 tabte det danske C25-indeks cirka 13 procent.

C25-indekset består af de 25 største aktier i Danmark, og indekset regnes for det klart vigtigste aktieindeks i Danmark.

Men det behøver ikke at gå så galt, hvis du tænker langsigtet og køber mange forskellige enkeltaktier, mener Michael Møller.

- Det vigtigste er at holde omkostningerne nede og få tilstrækkelig risikospredning.

Han forklarer, at hvis man bruger en investeringsforening, skal man gå efter en med lave omkostninger.

I Dansk Aktionærforenings undersøgelse har lidt over halvdelen af dem, der har tabt penge, angivet, at de har tabt mellem 10 og 20 procent af deres investerede penge.

For en femtedel er det dog gået noget mere ned ad bakke i løbet af året. Hver femte svarer, at deres investeringer har mistet mere end 20 procent af værdien.