Faldende boligpriser og stigende renter – her er ekspertens råd til førstegangskøbere

Økonomer forventer, at boligpriserne bliver ved med at falde. Det er dog mere usikkert, hvornår renten falder.

Du har nok hørt det før: Køb den bolig, du har behov for, når du har behov. Spekuler ikke på, om prisen vil stige eller falde.

Men kan du som førstegangskøber glæde dig over, at boligpriserne falder, og at udbuddet af boliger stiger?

Eller skal du hellere vente med at låne penge til boligen, fordi renterne er rekordhøje?

Lige nu bringer renterne mere skidt end de faldende boligpriser gør godt for førstegangskøbere, mener chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen:

- Som det ser ud nu, har førstegangskøbere det sværere, fordi højere finansiering til rentestigninger overstiger det, som priserne er faldet, siger hun.

Høje renter

I starten af 2022 lå den faste rente på 1,5-2 procent, og aktuelt ligger den på cirka 5 procent.

Det kan mærkes, når pengene til en bolig skal lånes.

- Alle boligkøbere oplever, at man kan låne færre penge for samme indkomst, fordi flere af de penge, man skal betale hver måned, skal bruges til at betale renter, fortæller Mira Lie Nielsen.

Bor man godt til leje, kan det være fint at vente til godt ind i foråret

Mira Lie Nielsen, chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen forklarer, at boligpriserne skal 20 procent ned, for at det går op med de rentestigninger, der er set.

Førstegangskøberne kan dog se frem til, at det på et tidspunkt kan blive nemmere at komme ind på boligmarkedet, fortæller Mira Lie Nielsen:

- De kan glæde sig over, at priserne er på vej ned, og at renterne i hvert fald forventningsmæssigt også vil dale som 2023 skrider frem.

Man kan ikke spå om fremtiden

Boligpriserne på især ejerlejligheder er faldet over hele landet, efter at de toppede i maj 2022, viser tal fra Boligsiden.

I november var priserne på ejerlejligheder eksempelvis faldet med 4,9 procent i forhold til året før.

Det uforudsigelige boligmarked gør det svært at spå om fremtiden. For den bliver ikke altid, som vi tror, fortæller Mira Lie Nielsen. Derfor lyder det helt generelle råd til førstegangskøberen, at købe en bolig, når behovet opstår.

- Man skal ikke spekulere for meget over timing, fordi det kan vise sig, at fremtiden bliver anderledes, end vi tror i dag, fortæller Mira Lie Nielsen.

Det viste sig eksempelvis i starten af coronapandemien, hvor de fleste eksperter spåede prisfald på boligmarkedet. Men i stedet endte priserne med at stige gennem 2020 og 2021.

Hvis du alligevel er utryg over situationen, har boligøkonomen nogle råd til dig.

Gode råd til førstegangskøberne

Mira Lie Nielsen, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit, giver dig nogle gode råd, hvis du skal købe din første bolig.

Tænk langsigtet 

Køb en bolig, du kan se dig selv bo i i mange år. I sær i den nuværende situation, hvor renterne er høje og boligpriserne er på vej ned.

- På langt sigt plejer boligmarkedet at rette sig igen, fortæller boligøkonom i Nykredit Mra Lie Nielsen.

Får styr på økonomien

Gør dit forarbejde, inden du låner penge til et hjem:

  • Undersøg, hvor mange penge du bruger hver måned
  • Spar op, så du har en ”buffer” til usikre tider
  • Gør op med dig selv, om det er okay, at skippe goderne i livet, når du har købt en bolig og renten er høj

Vent med køb, hvis du er utryg

Hvis din økonomi generelt er stærk og sund, og hvis du har brug for et ekstra værelse eller to til eksempelvis børn, så vurderer Mira Lie Nielsen, at det altid vil være et godt tidspunkt at købe bolig, når behovet opstår.

Hvis utryghed om den økonomiske situation derimod dominerer tankerne, kan det være en god idé at vente til renterne er faldet, mener hun.

- Bor man godt til leje, kan det være fint at vente til godt ind i foråret. Se om priserne ikke er faldet, og måske bøjer renterne som forventet lidt af. Så kan det se lidt lysere ud for førstegangskøbere, fortæller Mira Lie Nielsen.

Mens Mira Lie Nielsen forventer, at renterne vil falde i løbet af foråret, mener andre økonomer, at renterne også i slutningen af 2023 vil være mellem 4,5 og 5,5 procent. Det afgørende kan dog meget vel blive udviklingen i inflationen, fordi det er rettesnoren, som renten sætte efter.