Markant stigning i antallet af boliger til salg – økonom kalder det "voldsomt"
En lignende stigning er ikke set siden før finanskrisen. Økonomer ser både ligheder og forskelle til datidens økonomiske krise.
Hvis du har set flere til salg-skilte foran danske hjem den seneste måned end for et år siden, så har du ikke set helt forkert.
Der var i december 28 procent flere boliger til salg end i december 2021, viser tal fra Arbejdernes Landsbank på baggrund af Finans Danmark og Boligsiden.
Så stor en forskel har der ikke været fra ét år til det næsten siden 2006.
- Vi taler om den kraftigste stigning i 16 år, og det er virkelig voldsomt, siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
Ifølge ham skyldes det ikke kun, at folk vil af med flere boliger, men også om, at boligkøberne "i tiltagende grad har trukket følehornene til sig". Det er denne kombination, der har fået udbuddet af boliger til at stige så markant.
Sælgers marked under coronapandemien
I december er antallet af huse til salg steget med 30 procent sammenlignet med året før. For ejerlejligheder er tallet endnu højere. I december var der således 41 procent flere til salg end året før.
At vi nu ser en stor stigning i antallet af boliger til salg kan ifølge boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann også forklares med et meget lavt niveau i de seneste år.
- En af årsagerne til at udbuddet er steget så meget, er også, at det har været historisk lavt under coronapandemien, fortæller hun til TV 2.
Under nedlukningerne i 2020 og 2021 var danskerne ellevilde med at købe boliger, og det fik antallet af salgsskilte foran danske hjem til at falde så meget, at der blev sat en bundrekord i starten af 2022, inden priserne toppede i maj og juni.
- Vi er gået fra medvind til modvind, fortæller Lise Nytoft Bergmann.
Ifølge hende er det "naturligt at udbuddet stiger igen", fordi renten er steget, og inflationen er høj.
Økonomisk krise fører til flere boliger til salg
Det er Jeppe Juul Borre enig i.
- Modvinden til boligmarkedet består af de meget kraftige rentestigninger, højere varmeudgifter, høj inflation i samfundet og sidst men ikke mindst en øget usikkerhed for fremtiden, lyder det i en skriftlig kommentar.
I 2006 - lige før boligboblen sprang - var boligpriserne rekordhøje, og renterne blev sat op. Det samme er sket gennem 2022, hvor renterne er blevet sat op i Danmark og det mest af verden.
På trods af lighederne, er Lise Nytoft Bergmann dog ikke bange for, at det nu går lige så galt som under finanskrisen:
- Beskæftigelsen er stadigvæk rekordhøj. Samtidig har vi haft en meget kraftig finansiel regulering, hvor boligkøbere i dag bliver underlagt en noget mere restriktiv kreditprocedurer, end de gjorde i nullerne. Derfor mener vi, at boligmarkedet er mere sollidt i dag, end det var i midt nullerne, siger Lise Nytoft Bergmann.