Fagboss i "sjældent" og "uhørt" angreb på Mette Frederiksen: - Det er en hån
Afskaffelsen af store bededag sker ikke i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger, lyder det fra arbejdsmarkedets parter.
Claus Jensen er skuffet.
Som formand for Dansk Metal og en sammenslutning af ni fagforeninger kaldet CO-Industri, kommer han over de kommende uger til at have en direkte indflydelse på den overenskomst, hundredtusindvis skal indrette sit arbejdsliv efter.
Men siden den nye SMV-regering i midten af december fremlagde sin plan om at afskaffe store bededag, har han også skullet tage højde for, at de danske lønmodtagere fremover formentlig skal på arbejde én dag ekstra hvert år.
- Regeringen bryder ind i en overenskomst på det værst tænkelige tidspunkt – lige inden vi skal i gang med at forhandle den – helt uprovokeret og uden noget forvarsel. Det, synes jeg, er en hån imod den danske model, siger Claus Jensen til TV 2.
Han tilføjer, at han ser Mette Frederiksen og regeringens plan som et ”eklatant indgreb i den danske arbejdsmarkedsmodel”.
Ikke vred – men skuffet
Spørgsmålet om afskaffelsen af store bededag har fyldt meget, siden SVM-regeringen præsenterede idéen i sit regeringsgrundlag.
For hvordan skal det fungere i praksis, hvis helligdagen skal afskaffes? Hvem har ansvaret for det, og hvor meget skal lønmodtagerne kompenseres?
Hidtil har det været spørgsmål, mange forventede ville blive behandlet ved de overenskomstforhandlinger, der onsdag blev skudt officielt i gang.
Nogle har eksempelvis foreslået, at lønnen skulle hæves med en halv procent – svarende til en ekstra dags arbejde – men andre slet og ret har kaldt det en ”snublesten”, der kan gøre de vanskelige forhandlinger endnu sværere.
Sådan ser Claus Jensen dog ikke på det. For han mener slet ikke, at det er nødvendigt at beskæftige sig med helligdagen under overenskomstforhandlingerne.
Ifølge ham er det i stedet op til regeringen og politikerne at finde en løsning, hvis danskerne skal gå på arbejde en dag ekstra:
- Jeg kommer ikke til at forholde mig til store bededag. Det er blevet taget af mit bord. Det er der andre, der mener, at de har ret til at blande sig i, siger Claus Jensen.
Direkte adspurgt om han er vred på statsminister Mette Frederiksen (S), svarer han, at han er ”skuffet” over regeringens plan.
Dansk Industri sender bolden tilbage
Foruden Claus Jensen og sammenslutningen CO-Industri kommer erhvervsorganisationen Dansk Industri også til at spille en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne.
Inden de to parter onsdag satte sig sammen for at indlede de officielle forhandlinger, afholdt de et fælles pressemøde, hvor Dansk Industri også understregede, at det for dem ikke gav mening at forhandle om helligdagen, fordi den var politisk besluttet.
- Regeringen kommer med et lovforslag, hvor man mere detaljeret beskriver, hvad der ligger i at konvertere store bededag til en arbejdsdag. Derunder også hvad der skal gælde for løn, sagde Kim Graugaard, der er vicedirektør i Dansk Industri og ligeså skal være med til at forhandle overenskomsten.
Han sparkede dermed bolden tilbage til Christiansborg.
Trods flere forsøg er det ikke lykkedes TV 2 at få et interview med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om afskaffelsen af helligdagen og hvad det betyder, når hun har lovet danskerne kompensation, hvis de skal en dag ekstra på arbejde.
"Statsministeren har ændret holdning"
Men faktisk har arbejdsmarkedets parter før påvirket antallet af helligdage i Danmark.
Tilbage i 2012 ønskede regeringen bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF således også at afskaffe store bededag samt én anden helligdag.
Det mislykkedes dog i sidste ende, fordi fagbevægelsen satte hælene i.
Dengang hed beskæftigelsesministeren Mette Frederiksen, og det har Claus Jensen bestemt ikke glemt. Faktisk mener han, at den ti år gamle diskussion er bevis for, at regeringen slet ikke burde kunne gøre som den har lagt op til.
I 2012 forsøgte politikerne nemlig at nå til enighed gennem en såkaldt trepartsaftale, der foruden arbejdsgiverne og arbejdstagerne omfatter regeringen.
Men da dele af fagbevægelsen nægtede, droppede SRSF-regeringen sit forehavende.
Til forskel er der denne gang lagt op til, at afskaffelsen skal ske gennem et lovforslag, og da SVM-regeringen har et flertal i Folketinget, kan den altså bare beslutte sig for at sløjfe helligdagen uden at skulle finde opbakning for det andre steder.
Men hvorfor det nu kan klares gennem et lovforslag, når det for ti år siden skulle aftales med arbejdsmarkedets parter, forstår Claus Jensen ikke meget af:
- I 2012 blev der fra fagbevægelsens side sagt nej til fjernelsen af helligdage, og der stoppede man (regeringen, red.) angrebet på helligdagene. Dengang havde man en opfattelse af, at det var en del af den danske model.
Claus Jensen, det var jo Dansk Metals hovedbestyrelse der i 2012 trak stikket på planen om afskaffelsen af de to helligdage. Drømmer du om, at det også sker denne gang?
- Jeg tror ikke, at vi kan trække stikket på det her, for det er et lovforslag, der er fremlagt af en flertalsregering. Som jeg kan forstå det, har den nuværende statsminister – som jo i øvrigt var beskæftigelsesminister dengang – helt ændret holdning til, hvordan man kan skalte og valte i overenskomsterne.
Synes du, at det er meget uheldigt, at hun har ændret holdning? Man kan jo også blive klogere og mene, at vi mangler den her arbejdskraft?
- Jeg tror, jeg har sagt, hvad jeg vil sige om den her sag. Der er ikke nogen tvivl om, at regeringen ønsker at fjerne den her dag, og jeg har ikke yderligere at sige om det.
TV 2 har samlet ni store og små spørgsmål om overenskomstforhandlingerne, der ofte bare kaldes OK23.