Business

Gasprisen falder til samme niveau som før krigen: - Vi svømmer i gas i Europa

Varmt vejr og sparsommelighed har fået gaslagrene til at vokse de seneste dage. Og det er usædvanligt, fortæller råvareanalytiker.

Var gasprisen en rutsjebane, ville den nok give de fleste almindelige mennesker kvalme.

Men efter et års vilde op- og nedture kom prisen på den hollandske gasbørs ICE tirsdag helt ned på 80 euro. Det er samme niveau, som før Putins invasion af Ukraine slog knuder på den europæiske gasforsyning.

Får vi en normal vinter, har vi et ganske stort overskud af gas

Ole Sloth Hansen, råvareanalytiker i Saxo Bank

Sidst, det skete, var to dage i starten af juni, hvorefter prisen hurtigt skød i vejret og ramte nye rekordhøjder.

Der er ingen garanti for, at gasprisen ikke stiger igen, men ifølge Saxo Banks råvareanalytiker Ole Sloth Hansen ligger Danmark og resten af Europa lunt i svinget.

- Lige nu er vi rigtig godt polstret, så jeg ser ingen risiko for mangel på gas den her vinter, siger han til TV 2.

- Vi svømmer i gas

Sommerens rekordhøje priser på gas skyldtes flere uheldige sammentræf, der tilsammen er blevet beskrevet som ”den perfekte storm”.

Blandt andet skruede det russiske statsejede energiselskab Gazprom, der sidste år stod for cirka 40 procent af Europas samlede gasforsyning, gevaldigt ned for sine leverancer.

Samtidig gjorde den varme og tørre sommer store dele af europæisk industri mere afhængig af gas, fordi en lav vandstand i blandt andet den tyske flod Rhinen satte en prop for transporten af kul.

Siden satte regeringer på tværs af Europa store kræfter ind på at få fyldt sine gaslagre inden vinteren.

Det lykkedes de fleste steder, og nu er det varme vejr modsat i sommer kommet gasforsyningen til undsætning.

- Vi svømmer i gas i Europa i øjeblikket. Det er en kombination af, at vejret har opført sig pænt, at vi får flydende naturgas ind, og så har vi generelt set været gode til at spare.

I sidste uge viste en ny opgørelse, at de to danske gaslagre var fyldt til knap 90 procent af deres fulde kapacitet. Og på europæisk plan var tallet samlet set lidt over 80 procent.

Spørger man Troels Ranis, der er branchedirektør ved DI Energi, skyldes det først og fremmest, at vi har været gode til at spare.

- De viser klart og tydeligt, at vi stadig har forholdsvis fyldte lagre set i forhold til sidste år, og det er helt afgørende for vores forsyningssikkerhed denne vinter, sagde han torsdag til Ritzau.

Men siden da har julens lave gasforbrug faktisk betydet, at de europæiske gaslagre er vokset en smule. Og det er ”usædvanligt” for den her tid på året, fortæller Ole Sloth Hansen.

Vil tage toppen af elprisen

Lige nu indeholder de europæiske gaslagre energi svarende til cirka 330 terawatttimer mere, end de gjorde for et år siden.

Det er et svimlende højt tal, men svarer til 330 milliarder kilowatt-timer.

Til sammenligning blev der i de første tre måneder af 2022 kun brug for at trække cirka 295 terawatttimer ud af lagrene.

- Men det var før, vi alle sammen begyndte at spare. Så får vi en normal vinter, har vi et ganske stort overskud af gas, tilføjer Ole Sloth Hansen.

Bliver vejret pludseligt koldere end normalt, vil gasforbruget og dermed priserne også stige igen.

Men så længe vejrguderne er med os, står hele den europæiske energiforsyning ifølge råvareanalytikeren relativt godt.

- Det betyder, at når vinden blæser mindre, og der skal skrues op for gasturbinerne for at levere strøm, vil den pris komme ned. Det vil være med til at tage toppen af den elpris, vi har oplevet på det seneste, siger Ole Sloth Hansen.