Business

Discountgigant trækker sig ud af Danmark – konkurrent overtager flere butikker

Omkring 1600 medarbejdere vil overgå til Rema 1000, der overtager 114 butikker.

Den tyske discountgigant Aldi trækker sig ud af Danmark.

Norske Rema 1000 overtager dog 114 af Aldis 188 danske butikker. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

- Efter nøje gennemgang af aktiviteterne i alle markeder har Aldi Nord truffet en vanskelig, men nødvendig, strategisk beslutning om at forlade det danske marked, siger Finn Tang, administrerende direktør i Aldi Danmark.

- Det er en beklagelig beslutning for mange af vores loyale og dygtige medarbejdere, som udgør rygraden i Aldis danske forretning, og vi vil gøre vores yderste for at sikre dem den bedst tænkelige fremtid.

Beslutningen er taget som led i en transformationsstrategi, hvor man vil fokusere på de øvrige otte markeder i Europa, hvor Aldi oplever stor vækst og "ser et langsigtet potentiale.

Aldi åbnede sin første butik i Danmark i 1977 og var dermed den første discountkæde i Danmark.

Jeg har svært ved samlet at se, at den danske forbruger står over for et tab her

Henning Bahr, administrerende direktør i Retail Institute Scandinavia

Den danske gren af den tyske dagligvarekoncern har kæmpet med underskud i mange år og fik sidste år et minus på 393 millioner kroner.

Overgår til Rema 1000

I dag er der 188 Aldi-butikker over hele landet, og Aldi beskæftiger omkring 2800 medarbejdere herhjemme.

Omkring 1600 medarbejderne vil overgå til Rema 1000, når de 114 butikker bliver til Rema 1000.

- Aldi åbnede i Danmark i 1977 som den første discountkæde inden for dagligvarer og tjente som en kæmpe inspiration for vores ejer, Odd Reitan, da han åbnede den første Rema i Trondhjem i 1979. Så det er med lige dele ydmyghed og stolthed, at vi nu får lov at bære fanen videre.

- Opkøbet giver os mulighed for at etablere flere Rema 1000-butikker med selvstændige Rema-købmænd i lokalsamfund, hvor vi ikke er til stede i dag – med produkter af høj kvalitet til lave priser. Vi glæder os til at byde vores nye kollegaer velkommen i Rema-fællesskabet, siger Henrik Burkal, administrerende direktør i Rema 1000 Danmark.

De 114 Aldi-butikker, som er omfattet, vil være åbne indtil Rema 1000 Danmark overtager – men overtagelsen afhænger af, at de danske konkurrencemyndigheder godkender det, lyder det i pressemeddelelsen.

Alt afhængigt af, hvordan godkendelsesprocessen går, forventer Rema 1000 at konvertere og genåbne stort set alle Aldis gamle butikker. De butikker, der ikke overgår til Rema 1000 forventes at blive solgt til andre.

Resten af butikkerne lukker i slutningen af januar næste år.

Ikke et tab

Det er samlet set ikke et tab for danskerne, at den tyske discountkæde Aldi trækker sig ud af landet.

Sådan lyder vurderingen fra Henning Bahr, administrerende direktør i Retail Institute Scandinavia, som Ritzau har talt med, efter nyheden om Aldis tilbagetrækning.

- Der er utroligt få danskere, som kun bruger en butik som dagligvareindkøbssted.

- Jeg har svært ved samlet at se, at den danske forbruger står over for et tab her, fordi hvis man godt kan lide et tysk sortiment, så kan man jo gå i Lidl, siger han til Ritzau.