SAS-strejke truer, hvis ikke parterne når til enighed, vurderer analytiker

Hvis kabinepersonalet i Norge udløser en større strejke, kan det betyde konkurs for SAS, vurderer luftfartsanalytiker.

500 kabinemedarbejdere hos SAS kan gå i strejke i december. Det vurderer aktiechefanalytiker og luftfartsanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

De ansatte har de seneste måneder forsøgt at nå til enighed om lønvilkår, og et frivilligt mæglingsmøde mandag skal så være sidste forsøg på det.

Hvis SAS og parterne ikke finder hinanden, er en strejke ikke langt væk, vurderer Jacob Pedersen.

- Hvis det er sådan, at det hele kikser, så kan der i princippet udbryde strejke, når vi er midt i december, fortæller Jacob Pedersen til TV 2.

TV 2 har forsøgt at få fat på den norske fagforening for kabineansatte, Kabinansattes Forening, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Formand for foreningen Elin Roverudseter udtalte, før forhandlingerne gik i gang, til FriFagbevegelse, som er et norsk medie, der skriver om arbejdsliv og fagbevægelse i Norge, at man ikke var tilfreds med lønnen.

- Vi godtager ikke at gå ned i løn endnu en gang. Det er egentlig helt uaktuelt med en lønreduktion i et erhverv, som allerede er defineret som et lavtlønserhverv, sagde Elin Roverudseter.

Konfliktens stridspunkter

Løn og effektivitet 

Kabinepersonalet vil ikke gå ned i løn. De mener ikke de får nok blandt andet i forhold til inflationen.

Luftfartsanalytiker i Winair Hans Jørgen Elnæs vurderer, at de er utilfredse med at skulle arbejde mere for det samme, fordi det er det samme som at gå ned i løn.

SAS skal have omkostningerne ned og effektiviteten op – ellers kommer selskabet ikke til at tjene penge. Forhandlingerne handler om, at SAS vil have deres ansatte til at arbejde mere, lyder det fra Jacob Pedersen.

Kilder: Hans Jørgen Elnæs og Jacob Pedersen 

SAS vil ikke være konkrete på, hvad der skal ske efter de samtaler, de har inviteret til mandag.

- Vi forventer en god dialog, som resulterer i noget, der er godt for alle parter, fortæller pressechef i selskabet Alexandra Lindgren Kaoukji til TV 2.

Strejke kan ”trække tæppet væk under SAS”

Det kan få meget store konsekvenser for SAS som selskab, hvis kabinepersonalet strejker i Norge, lyder det fra Jacob Pedersen.

SAS har nemlig lånt penge af den amerikanske kapitalfond Apollo. I den aftale står det sort på hvidt, at aftalen ikke overholdes, hvis der opstår strejke.

- En af de ting, der bliver bedømt som misligholdelse af aftalen fra SAS’ side, er strejke, fortæller Jacob Pedersen og fortsætter:

- Og i tilfælde af misligholdelse kan Apollo opsige lånet, og så trækker man tæppet fuldstændig væk under SAS.

Det vil betyde en konkurs for SAS, som ikke har de penge, de ellers har lånt af Apollo, lyder det fra Jacob Pedersen.

Usandsynligt scenarie

Luftfartsanalytiker i Winair Hans Jørgen Elnæs ser også store konsekvenser for samarbejdet mellem Apollo og SAS, hvis personalet strejker. Han mener dog ikke, det er særligt sandsynligt, at det kommer dertil.

- Mit indtryk er, at begge parter (i forhandlingerne, red.) er meget orienterede mod at komme frem til en løsning. Og jeg tror, at man vil finde en løsning, så der ikke kommer en strejke, fortæller Hans Jørgen Elnæs.

Jacob Pedersen er ikke lige så afvisende, men han vurderer dog, at det ikke er særligt sandsynligt, at Apollo vil lade en strejke på få dage eller med få kabineansatte være afgørende for, at de trækker sig fra aftalen.

- Jeg er helt overbevist om, at man vil kigge på omfang af strejken, inden man begynder at trække stikket, fortæller Jacob Pedersen.

Dansk sympatistrejke kan puste til ilden

Jacob Pedersen mener ikke, konflikten vil gå ud over de danskere, der skal flyve på juleferie med SAS.

Dog kan det danske personale puste til ilden i en eventuel misligholdelse af aftalen med Apollo.

- Hvis der kommer sympatistrejker rundt omkring i SAS, ligner det en mere legal grund for Apollo til at trække det kort, der hedder, ”det er misligholdt, og nu skal vi have vores fem milliarder kroner tilbage”, fortæller Jacob Pedersen.

Og derfor er det også ”truende for SAS, hvis det virkelig går galt”.

Ikke første strejke

Hvis de danske kabineansatte indgår sympatistrejke, vil det derimod kunne gå ud over de danske SAS-afgange.

I sommer strejkede SAS-piloter, fordi de ikke kunne finde frem til en tilfredsstillende overenskomst. Det resulterede i, at op mod 30.000 passagerer hver dag blev påvirket af aflyste eller forsinkede flyafgange. Og det gik ud over danskernes sommerferie og kostede SAS dyrt.

Efter 15 dages intense forhandlinger blev SAS og SAS-piloternes fagforeninger enige om en overenskomst 19. juli. Overenskomsten gælder de næste fem år.

I marts 2023 skal de danske kabineansatte forhandle ny overenskomst.