Krigen i Ukraine

Halvdelen af ukrainske flygtninge i Danmark er i arbejde: - Tusind tak

Godt halvdelen af de jobparate ukrainske flygtninge i Danmark er nu i job. Men der er potentiale for mere, vurderer forsker.

I dag er det præcis ni måneder siden, at de russiske kampvogne trillede ind over grænsen til Ukraine.

Krigen sendte millioner af ukrainere på flugt fra landet – blandt andet til Danmark, hvor de med en særlov i ryggen har kunnet komme markant hurtigere i job end flygtninge fra andre lande.

En af dem er Yuliia Ustymenko, der siden juli har arbejdet som rengøringsassistent på Hotel Koldingfjord. Da TV 2 torsdag besøgte hende på arbejdspladsen, var der taknemmelighed at spore:

- Der er mange danskere, der hjælper, hjælper, hjælper og hjælper mig og min familie. Tusind tak, siger hun.

Ligesom Yuliia Ustymenko er hendes mand og datter også i arbejde. Og de er glade for friheden – både fra krigen og økonomisk afhængighed af andre, understreger hun:

- Det er virkelig dejligt, at jeg nu har et job. Jeg har været glad de her fire måneder, fordi jeg har uafhængighed og ikke lever under en besættelse.

Halvdelen af jobparate er i arbejde

I foråret forventede kommunerne at modtage op mod 100.000 flygtninge, men 9 måneder senere har kun cirka 28.000 ukrainere fået opholdstilladelse efter særloven.

Af dem er 6159 kommet i job, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hvilket svarer til 54 procent af de ukrainere, der er klar til at tage et job.

- Det er faktisk ganske udmærket gået. Man skal tænke på, at for ni måneder siden var der ingen af de her mennesker, der forestillede sig, at de skulle flygte til Danmark og søge ind på det danske arbejdsmarked, vurderer Frederik Thuesen, der er arbejdsmarkedsforsker ved det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE.

Det er ifølge forskeren vigtigt at huske, at det bestemt ikke er alle ukrainske flygtninge, der er klar til at arbejde, så snart de sætter fod i Danmark.

For eksempel kan nogle være mærket af deres oplevelser i krigen eller være stærkt påvirket af historierne om, hvad deres venner, familie og landsmænd stadig må gennemgå.

- Der er ikke nogen tvivl om, at der kom en del mennesker, som både havde nogle helbredsproblemer i forvejen, og nogle, der kan være ramt af ptsd, understreger Frederik Thuesen.

Der er potentiale for mere

Frederik Thuesens klare opfattelse er, at ukrainerne er ”rigtig motiverede” og gerne vil forsørge sig selv.

Derfor ser han også et klart potentiale for, at de resterende cirka 6000 kan komme i job.

- Vi ser med andre flygtningegrupper, at der er en gradvist stigende beskæftigelse over tid, men det tager ofte otte-ti år. Men det kan måske gå hurtigere for ukrainerne, siger forskeren.

Blandt andet kan der sættes ekstra skub i processen, hvis flygtninge er motiverede, får den rigtige sprogundervisning og hjælpes ind i de danske virksomheder gennem for eksempel erhvervspraktik.

Mange af de ukrainske flygtninge er ligesom Yuliia Ustymenko blevet ansat i servicefag som rengøring og madlavning – for eksempel på hoteller, i restauranter og i turistvirksomheder, der alle repræsenteres i brancheorganisationen Horesta.

Og selvom et økonomisk tilbageslag sandsynligvis lurer på den anden side af nytår, efterspørger næsten hver femte af Horestas medlemsvirksomheder stadig arbejdskraft, fortæller politisk direktør Kristian Nørgaard.

- Det gør, at vi stadig ser muligheder for at ansætte endnu flere af de ukrainske flygtninge, som er her på en umådelig trist baggrund, siger han.

Vil måske blive i landet

På Yuliia Ustymenkos arbejdsplads har den administrerende direktør, Peder Madsen, også været glad for den ekstra ukrainske arbejdskraft.

- Det har været rigtig godt. De er gode kolleger, som falder nemt ind i det team, vi har her, og det er rigtig vigtigt, at man bliver en del af holdet, siger han til TV 2.

Når krigen en dag er slut, regner Yuliia Ustymenko og hendes familie med at rejse hjem.

Men indtil da håber de, at de alle kan blive ved med at arbejde.

- Min mand arbejder også nu, og min datter arbejder. Jeg tror, at hvis vi vil, så bliver vi her i landet, siger hun.