Business

OECD med dyster prognose for økonomien

Mens nogle måske frygter en global recession til næste år, er det ikke noget, OECD forudser.

Til næste år vil væksten i Danmarks økonomi gå næsten helt i stå.

Sådan lyder forudsigelsen tirsdag i en ny prognose fra den økonomiske samarbejdsorganisation for de udviklede økonomier, OECD.

Her spår man nemlig det danske bruttonationalprodukt (BNP), der groft sagt fortæller, om dansk økonomi vokser eller skrumper, til sølle 0,1 procent i 2023.

Ifølge Steen Bocian, der er cheføkonom hos Børsen, er det ikke kun den danske økonomi, der står overfor en svær økonomisk situation. Det er hele den vestlige verden.

Retter man blikket mod flere af vores store eksportmarkeder som Tyskland, Sverige og Storbritannien, er der endda udsigt til negativ vækst.

- Der skal ikke gå meget galt, før det her bliver en af de ret ubehagelige kriser. Det er ikke det, OECD forudser, men de siger også ret tydeligt, at risikoen er der, siger han til TV 2.

Hvad er BNP?

  • BNP står for bruttonationalprodukt, og tallet fortæller, om et lands økonomi vokser eller skrumper. 
  • BNP er et lands samlede offentlige og private produktionsresultat over en periode, oftest et år eller et kvartal. BNP er med andre ord et mål for aktivitetsniveauet i økonomien.
  • FN har opstillet nogle kriterier for opgørelsen af BNP, og da man følger disse i de fleste lande, bliver det muligt at sammenligne de enkelte landes økonomier med hinanden.

Kilde: Danmarks Statistik

Forventer ikke globale recession

Mens nogle måske frygter en global recession til næste år, er det ikke noget, OECD forudser. I stedet forventer man en global vækst på 3,1 procent i år og 2,2 procent i 2023.

Det er dog primært asien, der driver den udvikling. I EU og USA spås væksten nemlig kun til 0,5 procent til næste år.

- Dette er ikke et skønmaleri, men OECD maler heller ikke med den helt sorte pensel. De snakker om risikoen for en global recession, men de forventer det faktisk ikke, siger Steen Bocian.

Med sin prognose er OECD dog lidt mere optimistisk på Danmarks vegne end de seneste forudsigelser fra Nationalbanken og Vismændene.

Ikke desto mindre vil danskerne til næste år - hvis den nye prognose holder stik - bestemt kunne mærke de globale økonomiske vinde blæse. For når verdensøkonomien går i krise, følger Danmark med, siger Steen Bocian.

- Vi kommer det til at mærke det ved, at der formentlig er mange, der mister deres arbejde, og det er selvfølgelig et meget stort chok til de personers privatøkonomi, siger cheføkonomen.

Samtidig hæfter han sig ved, at OECD spår noget mere "bombastiske" rentestigninger, hvilket ville være med til at lægge en yderligere dæmper på boligmarkedet

Netop det danske boligmarked er sårbart, fordi priserne i løbet af coronakrisen skød i vejret. Og derfor er der også risiko for tilsvarende store fald.

- OECD forventer yderligere pæne rentestigninger, og hvis de materialiserer sig, er det i hvert fald ikke nogen glædelig nyhed for dem, der har variabelt forrentede lån, eller for boligmarkedet generelt

Inflationen tog fart efter invasionen

Selvom priserne allerede var på vej op, inden Rusland i foråret invaderede Ukraine, peger OECD først og fremmest på krigen som årsagen til den slukne prognose.

- Inflationen blev meget mere udbredt rundt om i verden efter Ruslands invasion, lyder det blandt andet.

inflationen har da også i høj grad været drevet af de skyhøje energipriser, der fik et skub bagi, efter invasionen lagde en betydelig dæmper på de russiske gasleverancer til Europa.

- Det vil ramme danske virksomheder hårdt

Danmark er en lille, åben økonomi. Det betyder kort fortalt, at vores økonomi i høj grad bliver påvirket af økonomien i de lande, vi handler med.

Derfor er udsigten til negativ vækst hos vores store handelspartnere heller ikke rar læsning blandt de virksomheder, der lever af at sælge til udlandet.

- Det rammer danske eksportvirksomheder hårdt, at efterspørgslen skrumper på tre af vores allerstørste eksportmarkeder, siger cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen i en skriftlig kommentar.

Hos Dansk Erhverv lyder nogenlunde samme melding i en kommentar fra cheføkonom Tore Stramer.

- OECD forventer en beskeden vækst i dansk økonomi på 0,1 procent i 2023 tiltagende til 1,1 procent i 2024. Det vil jeg betegne som en lettere optimistisk prognose som jeg bestemt håber er realistisk, skriver han.