Energipriserne er raslet ned – men vi kan ikke skrue op for varmen endnu
Lige nu er der håb for en vinter uden nye prisrekorder – men øger danskerne forbruget, stiger risikoen.
Mens vejret stadig var varmt, skød energipriserne i vejret og lagde beslag på en rekordstor del af danskernes i forvejen klemte pengepunge.
Det har fået mange til at spare på energien derhjemme, mens både offentlige bygninger og flere private virksomheder har skruet temperaturen ned til 19 grader.
Men samtidig med at vejret er blevet koldere, er energipriserne raslet ned igen.
Så betyder det, at man med ro i maven kan skrue op for varmen?
Spørger man nogle af dem, der følger og driver det danske energimarked, er svaret noget nedslående.
- Vi bliver nødt til at tænke over, hvad vi bruger vores strøm og gas på, og spare, hvor vi kan. Ellers kan vi stå i en situation, hvor vi igen risikerer at mangle energi, understreger Jim Vilsson, der er seniorøkonom hos Energinet.
- Lige nu er vi godt rustet
Da priserne skød i vejret hen over sommeren, skyldtes det kort fortalt en uheldig cocktail af kraftigt reducerede gasleverancer fra Rusland, en varm og tør sommer og problemer på en række europæiske kraftværker.
Men nu er de fleste af de udfordringer hvis ikke fortid så i hvert fald mindre kritiske, forklarer Jim Vilsson.
- Forsyningsmæssigt er vi lige nu godt rustet. Vi har fået de europæiske gaslagre fyldt godt op, og i Danmark er de faktisk helt fyldte, siger han.
Samtidig har efteråret indtil for ganske nyligt været mildt. Og ifølge Saxo Banks råvareanalytiker Ole Sloth Hansen ser den danske energiforsyning derfor "ganske fornuftig ud" denne vinter.
- Vi har først lige set, at lagrene er ved at blive reduceret, og det er tre uger senere, end vi plejer. Så vi har masser af gas, men vi er ikke på den grønne gren endnu, understreger han.
Derudover har danskerne barberet cirka 10 procent af deres energiforbrug. Og vores europæiske naboer, som vi deler energimarkedet med, har generelt set gjort det samme.
Så selvom energimarkedet stadig står på et skrøbeligt fundament, er der lige nu håb for, at Danmark og resten af Europa kan klare sig gennem vinteren uden at mangle energi.
- Markedet står lidt bedre, end det gjorde tidligere. Men jeg lægger ekstra vægt på lidt bedre, fordi det er med udgangspunkt i en situation, hvor vi forventer en relativt normal eller mild vinter, sige Jim Vilsson
Skrues forbruget op, kan vi igen mangle energi
Når for eksempel rå strøm handles på forhånd på elbørsen, går den lige nu for cirka 1,8 kroner per kilowatttime i gennemsnit fra december til marts.
Dermed er forventningen på markedet, at prisen vil stige fra denne måneds priser, der indtil videre ligger på cirka 0,7 kroner i gennemsnit, men stadig ligge et solidt stykke under augustprisen på 3,3 kroner.
Men hæver vi igen vores forbrug, vil den pris efter alt at dømme komme endnu højere op.
Samtidig vil det endnu en gang øge risikoen for, at nye udfordringer slår energimarkedet helt ud af kurs, så vi slet og ret kommer til at mangle energi i årets koldeste måneder.
- Vi har kunnet holde priserne nede, fordi vi har stået sammen og været gode til at spare. Går vi tilbage til normalen, kan vi stå i en situation igen, hvor vi kommer til at mangle gas, kul eller el, siger Jim Vilsson.
Hos Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for de danske fjernvarmeselskaber, lyder den samme advarsel.
- Det er vigtigt at huske på, at vi stadig står i en forsyningskrise. Derfor er det vigtigt, at vi alle sammen holder igen, selvom det er fristende at skrue op for varmen i stuerne, siger direktør Kim Mortensen til TV 2.
Det kræver disciplin, når vejret er koldt
Selv hvis de danske energikunder klarer sig gennem vinteren uden nogen ubehagelige overraskelser på regningen, kan vi ikke nødvendigvis lægge energikrisen helt bag os.
Blandt andet skal gaslagrene også fyldes til næste år og året efter. Og det bliver ikke nødvendigvis let.
- Det er stadig en udfordring, i og med at vi skal finde gassen et andet sted end i Rusland, siger Ole Sloth Hansen.
Derfor skal den europæiske energiproduktion omlægges, så mere kører på grøn strøm, og samtidig skal den gas, der fortsat måtte være brug for, finde andre veje end de russiske gasledninger.
Men indtil da er der ifølge råvareanalytikeren ingen vej udenom at spare.
- Det kræver selvfølgelig, at der stadig er disciplin ude i hjemmene, og den skal testes nu her, hvor det er temmelig koldt i vores huse, slutter han.