Russere var grundkomponent i dansk bankeventyr, indrømmede direktør – men så fortrød han

Saxo Banks direktør og stifter Kim Fournais har ønsket at trække nogle af sine udtalelser tilbage. Det har TV 2 afvist.

Lars Seier Christensen og Kim Fournais har blandet sig i sport, politik og toppen af det danske erhvervsliv.

Sammen er de blevet milliardærer på at opbygge Saxo Bank, der er det største danske bankeventyr inden for de seneste årtier, og det er blevet sagt om dem, at de ”lever den kapitalistiske drøm”.

Men i et opsigtsvækkende interview med TV 2 indrømmer Kim Fournais, den ene af de to stiftere, at russiske kunder har været en afgørende del af succesen, og at ”oligarklignende personer” har benyttet sig af Saxo Bank.

Lars Seier Christensen afviser helt, at banken har haft tvivlsomme kunder, eller at Rusland skulle have udgjort nogen særlig andel af Saxo Banks succes.

Fra Midas til milliardærer

Historien om Saxo Bank har i mange år været en fortælling om at turde skille sig ud, om at se chancer, gribe dem og at få succes.

I 1992 stiftede Lars Seier Christensen og Kim Fournais sammen fondsmæglerselskabet Midas, der var opkaldt efter den græske sagnkonge, hvis berøring kunne forvandle alt til guld.

Fra start var der fremgang i forretningen, og trods kontroverser og afsløringer om tvivlsomme investeringer blev Lars Seier og Kim Fournais’ selskab i 2001 tildelt banklicens af Finanstilsynet, der gjorde, at de kunne drive bank i Danmark.

Samtidig blev Midas-navnet skiftet ud med Saxo Bank.

Fra sidegadevekselerer til multimilliardærer

  • Kim Fournais og Lars Seier Christensen stiftede i 1992 fondsbørsmægleren Midas.
  • I 1996 fik den hastigt voksende virksomhed stor opmærksomhed, da DR-programmet Rapporten afslørede, at sælgerne hos Midas brugte stærk kontroversielle metoder og tog ublu gebyrer for at formidle handler.
  • Seier og Fournais blev kendt som sidegadevekselerer – vekselerer, som lokker sine kunder til at foretage tvivlsomme investeringer, der ofte medfører store tab – men blev aldrig dømt for noget.
  • I stedet fik deres virksomhed i 2001 banklicens og skiftede navn til Saxo Bank.
  • I dag er der kommet enkelte store investorer med ind i Saxo Bank. Den største ændring skete i 2018, da Lars Seier solgte sin andel af banken for 2,6 milliarder kroner.
  • Kinesiske Geely er i dag den største ejer med godt 50 procent af aktierne.
  • Kim Fournais har også løbende solgt fra og er, ifølge sit holdingselskab, i dag god for mere end fire milliarder kroner.

Siden markerede banken og de to stiftere sig med sponsoraftaler, der spændte fra partiet Liberal Alliance til Bjarne Riis’ cykelhold og helt ind i motorsportens kongeklasse, Formel 1.

Men i 2010 kom Saxo Bank for alvor i mediernes og myndighedernes søgelys.

Historisk stor bøde

Blandt anklagerne mod Saxo Bank var, at de ikke i tilstrækkelig grad sikrede sig mod hvidvask.

Finanstilsynet vurderede, at Saxo Banks forretningsmodel og -omfang indebar ”en høj risiko for, at banken kan blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme”.

Sagen var så alvorlig, at Finanstilsynet ikke blot udstedte et påbud om, at banken straks skulle rette op. Tilsynet oversendte også sagen til Bagmandspolitiet, og i 2012 fik Saxo Bank den på det tidspunkt største bøde i danmarkshistorien for brud på hvidvaskreglerne.

Seks millioner blev Saxo Bank pålagte at betale for sin brøde, kunne dagbladet Politiken fortælle i 2020.

- Når man bliver sanktioneret i forhold til hvidvask, så er det ikke bare, fordi man har glemt noget. Så er det, fordi man systematisk har gjort noget ulovligt, siger Kalle Johannes Rose, der er lektor på Copenhagen Business School (CBS) og en af landets førende forskere i hvidvask, til TV 2.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.

Selvom det er ti år siden, bøden blev sendt til Tuborg Havn i Hellerup, hvor Saxo Banks arkitekttegnede hovedkvarter ligger, har de to stiftere ikke tidligere udtalt sig om sagen.

Når TV 2 i dag spørger dem, har de vidt forskellige syn på, hvad der skete dengang.

Mens Lars Seier Christensen ikke husker sagen som ”noget særligt” og helt afviser, at Saxo Bank bevidst har omgået reglerne, erkender den nuværende topchef, Kim Fournais, at kontrollen af kunderne og deres penge ikke var god nok.

- Det er uheldigt og dybt beklageligt, og vi har betalt vores bøde for det. Vi har måttet offboarde (afvikle, red.) seriøst masser af kunder, hvor vi måtte sige, at vi ikke kunne have dem som kunde, fordi vi ikke kunne få den ønskede dokumentation, siger Kim Fournais i dokumentaren 'Saxo Bank bag facaden'.

Russere hjalp til at få betalt regningerne, siger direktør

Detaljerne om bøden er dog ikke det eneste, de to Saxo Bank-stiftere i dag husker forskelligt.

Adspurgt, hvor meget russiske kunder fyldte i banken op gennem 00’erne, og frem til Lars Seier Christensen i 2015 udtrådte af ledelsen, har de også vidt forskellige svar.

Mens Lars Seier Christensen ikke mener, at det russiske marked var nogen ”kæmpe driver” i Saxo Bank, kalder Kim Fournais de russiske kunder for en ”grundkomponent”.

- Central-Eastern Europe, som dækker et bredere område end bare Rusland, var i gamle dage – det er ikke tilfældet mere – den største ”region” for os, siger Kim Fournais, der fortsat er topchef og storaktionær i banken.

Han fortsætter:

- Der var meget russisk vinkel i det, for det var det gamle Sovjetunionen, så der var mange russiske relationer. Det har absolut været en bærende del af at få betalt regningerne i en længere årrække.

Lars Seier Christensen har efterfølgende afvist Kim Fournais' udtalelser som ukorrekte.

- Sådanne kunder var en mindre del af bankens samlede forretning og repræsenterede primært mindre, spekulative privatkunder og white label-partneres ditto, skriver Lars Seier Christensen til TV 2 via sin advokat.

Kim Fournais har efterfølgende, da han blev forevist 'Saxo Bank bag facaden', ønsket at trække sine udtalelser tilbage. Det har TV 2 imidlertid afvist at efterkomme.

I en mail oplyser Saxo Bank, at der var tale om fejlerindring fra Kim Fournais' side.

Du kan læse mere om forløbet i faktaboksen herunder.

Saxo Bank-direktør ville trække udtalelser tilbage

Inden udsendelsen af dokumentaren 'Saxo Bank bag facaden' har Saxo Bank meddelt TV 2, at den administrerende direktør, Kim Fournais, ønsker at trække sine udtalelser om Saxo Banks russiske kunder tilbage, da de er udtryk for en fejlerindring.

TV2 har valgt at bringe udtalelserne.

Forløbet var således:

  • To uger før udsendelsen af denne dokumentar får Lars Seier Christensen samt Saxo Banks pressechef et gennemsyn af dokumentaren.
  • Saxo Banks advokat skriver efterfølgende, at Kim Fournais’ udsagn om bankens russiske kunder er udtryk for en fejlerindring. 
  • Advokaten meddeler TV 2, at Kim Fournais ønsker at trække sine udsagn om de russiske kunder tilbage 
  • Saxo Bank sender oplysninger om omfanget af den russiske forretning.
  • Saxo Bank vil gerne citeres for følgende: “Saxo Bank har overfor TV2 dokumenteret den faktiske andel af bankens samlede indtægter fra russiske kunder. Fakta viser, at russiske kunder i gennemsnit har udgjort 3,8 pct. årligt af bankens indtægter siden 2011. Data på handelsvolume kan findes tilbage til 2002, hvor russiske kunder i gennemsnit har udgjort 3,6 pct. årligt.”  
  • Saxo Bank afviser desuden, at banken har haft oligarker på sin kundeliste.
  • Saxo Bank afviser også, at banken har været misbrugt til hvidvask.

Lars Seier Christensen om storkunder: Ingen navne springer ud

Netop russiske bankkunder og rigmænd fra tidligere Sovjetlande har de seneste år været i centrum for nogle af historiens største hvidvasksager.

Det gælder ikke mindst for sagskomplekset, der er blevet døbt The Russian Laundromat. I 2017 kunne det internationale mediesamarbejde OCCRP således afsløre, at en række rigmænd og russiske oligarker sendte store summer gennem europæiske banker.

Som en del af sagen kunne Berlingske i 2018 fortælle, at Igor Putin, fætteren til den russiske præsident, havde sendt penge gennem Danske Bank. Det samme gjaldt den russiske efterretningstjeneste FSB og diktaturet i Aserbajdsjan, skrev avisen med henvisning til en intern rapport fra Danske Bank.

The Russian Laundromat

  • The Russian Laundromat er kort fortalt den samlede betegnelse for en større afsløring, der handler om, at banker fra hele verden – og ikke mindst Østeuropa – blev brugt til at kanalisere penge ud af Rusland og vaske dem rene undervejs i processen.
  • Ifølge det internationale mediesamarbejde OCCRP, der stod bag afsløringerne, var Danske Banks estiske afdeling et af de steder i hele verden, hvor flest mistænkelige pengestrømme løb igennem.
  • Allerværst stod det dog til i Trasta Komcerbanka, viser en opgørelse fra OCCRP.
  • Moldindconbank og ABLV var også begge blandt de 12 banker, der ifølge OCCRP har haft flest mistænkelige pengestrømme som en del af sagskomplekset.

Da TV 2 spørger Lars Seier Christensen, hvem der var de store kunder i Saxo Bank op gennem 00’erne, siger den tidligere bankdirektør, at ingen navne ”springer ud i stor stil”.

- Og hvis der var, ville jeg nok heller ikke sige det, svarer Lars Seier Christensen videre.

Det er vigtigt at understrege, at Saxo Bank – imod sætning til eksempelvis Danske Bank – ikke er kædet direkte sammen med sagskomplekset The Russian Laundromat.

Men som TV 2 kunne fortælle i september, har navngivne russere med bånd til præsident Vladimir Putin, inderkredsen i Moskva og landets efterretningstjeneste tilsyneladende handlet på Saxo Banks handelsplatform Saxo Trader indtil i hvert fald 2020.

"Oligarklignende personer"

Over for TV 2 afviser Kim Fournais at kommentere på konkrete russiske kunder. Men han siger:

- Der er en lang række oligarklignende personer, der har fået mange penge, og det kan også godt være, at de måske derfor sidder lidt løsere i lommen. Så har de måske tænkt, at de godt kan tage noget mere risiko og derfor handle i spekulative produkter med os.

Også denne udtalelse har Kim Fournais efterfølgende ønsket at trække tilbage.

Ifølge Kalle Johannes Rose fra CBS udgør russiske rigmænd og oligarker et særligt problem i forhold til hvidvask, fordi deres formuer ofte har forbindelse til forbrydelser og organiseret kriminalitet.

- De oligarkpenge, som der ikke kan gøres rede for, er så stor en risiko, at man ikke kan tage imod dem. Derfor reklamerer man heller ikke med det, hvis man har en oligark på bogen, for det er simpelthen for svært at bevise, hvor midlerne kommer fra, og det skal man kunne, siger Kalle Johannes Rose.

Hvad er en oligark?

  • En oligark er formelt set et medlem af et oligarki, som er en styreform, hvor magten er samlet hos få personer.
  • Ordet bruges i dag ofte om russiske rigmænd, der efter Sovjetunionens fald blev tildelt store værdier til en spotpris, da landets aktiver blev privatiseret.
  • Der findes ikke en egentlig liste over oligarker, men ikke mindst i forbindelse med krigen i Ukraine har Vesten indført sanktionslister målrettet russiske oligarker.

- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at Saxo Bank er blevet brugt til hvidvask

En af dem, der har fulgt de seneste års sager om hvidvask tæt, er Robert Spliid.

Ud over at have årtiers erfaring fra toppen af danske og internationale banker og været ekstern lektor på CBS i ti år var Robert Spliid direktør for Saxo Bank i Tyskland og Schweiz fra 2008 til 2010.

Han fortæller, at rige russere har søgt med ”lys og lygte” efter banker for at få deres penge i sikkerhed. Desuden har der på et generelt plan ikke været ret meget fokus på at kende kundernes identitet, siger han og understreger, at han ikke kun taler om Saxo Bank.

Omvendt mener Robert Spliid dog ikke, at den danske bank kan se sig fri af hvidvaskproblemerne:

- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at Saxo Bank er blevet brugt til hvidvask. Russerne har været verdensmestre i at stifte selskaber og lave komplicerede konstruktioner, hvor man har sikret sig kontrollen over pengene uden at skulle stå til regnskab for dem, siger Robert Spliid.

Hverken Kim Fournais eller Lars Seier Christensen mener dog, at Saxo Bank er blevet brugt til hvidvask.

- Det mener jeg vitterligt ikke, at vi er. Vi er bare ikke et oplagt sted at bruge til hvidvask, siger Kim Fournais.

Men Kim Fournais, hvis man ikke kender sine kunder og ikke ved, hvor de har deres penge fra, hvordan kan du så afvise, at I er blevet brugt til hvidvask?

- Jeg kan ikke garantere, at det ikke er sket. Men jeg kan sige, at det i hvert fald ikke har været forretningsmodellen. Kan jeg så afvise, at det kan være sket? Det kan jeg selvfølgelig ikke, for dokumentationen var ikke i orden, og det var det, vi fik vores bøde for, siger Kim Fournais.

Saxo Bank-direktør ville trække udtalelser tilbage

Inden udsendelsen af dokumentaren 'Saxo Bank bag facaden' har Saxo Bank meddelt TV 2, at den administrerende direktør, Kim Fournais, ønsker at trække sine udtalelser om Saxo Banks russiske kunder tilbage, da de er udtryk for en fejlerindring.

TV2 har valgt at bringe udtalelserne.

Forløbet var således:

  • To uger før udsendelsen af denne dokumentar får Lars Seier Christensen samt Saxo Banks pressechef et gennemsyn af dokumentaren.
  • Saxo Banks advokat skriver efterfølgende, at Kim Fournais’ udsagn om bankens russiske kunder er udtryk for en fejlerindring. 
  • Advokaten meddeler TV 2, at Kim Fournais ønsker at trække sine udsagn om de russiske kunder tilbage 
  • Saxo Bank sender oplysninger om omfanget af den russiske forretning.
  • Saxo Bank vil gerne citeres for følgende: “Saxo Bank har overfor TV2 dokumenteret den faktiske andel af bankens samlede indtægter fra russiske kunder. Fakta viser, at russiske kunder i gennemsnit har udgjort 3,8 pct. årligt af bankens indtægter siden 2011. Data på handelsvolume kan findes tilbage til 2002, hvor russiske kunder i gennemsnit har udgjort 3,6 pct. årligt.”  
  • Saxo Bank afviser desuden, at banken har haft oligarker på sin kundeliste.
  • Saxo Bank afviser også, at banken har været misbrugt til hvidvask.