Beskæftigelsen sætter ny rekord: - Det er vildt spektakulært
I blandt andet hotel- og restaurationsbranchen er der dog færre ansatte, og det vil snart sprede sig til flere brancher, forudser cheføkonom.
Den danske beskæftigelse fortsætter med at overraske.
I september steg antallet af lønmodtagere med 6300 personer, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik mandag. Det betyder, at vi i september nåede op på 2.971.900 lønmodtagere i arbejde i Danmark, hvilket er ny rekord.
Siden starten af 2021 har der været massiv fremgang i beskæftigelsen. Over de seneste 20 måneder er antallet af lønmodtagere samlet gået frem med hele 212.000 personer.
Hos Arbejdernes Landsbank kalder cheføkonom Jeppe Juul Borre udviklingen for "vildt spektakulær".
- Beskæftigelsen fortsætter den ekstremt høje fart og drøner ind i ny rekord. Det er imponerende, at der stadig kommer flere i arbejde på trods af de massive udfordringer, der i øjeblikket rammer den danske økonomi, siger han i en skriftlig kommentar.
Antallet af jobannoncer daler
Ifølge cheføkonomen burde blandt andet den historisk høje inflation og den lave forbrugertillid lige nu ramme beskæftigelsestallene.
Det har blandt andet banket danskernes realløn (altså hvor meget, man rent faktisk kan købe for sin løn) tilbage med fem procent siden sidste år.
Samtidig er erhvervstilliden dalet, renterne er skudt i vejret, og boligmarkedet er på mærkbar tilbagegang - alt sammen noget, der taler imod, at flere kommer i arbejde.
- Det er imponerende, at beskæftigelsen stiger i en tid, hvor modvind rammer den danske økonomi med fuld kraft. Inflationen er på det højeste i 40 år, siger Jeppe Juul Borre.
Retter man blikket mod jobmarkedet, er antallet af stillingsopslag dog også ifølge cheføkonomen dalet i oktober, hvilket er 8. måned i træk.
Derfor havde administrerende direktør for jobportalen Jobindex Kaare Danielsen også regnet med et fald i beskæftigelsen.
- Vi har set et fald i antallet af jobannoncer, siden krigen i Ukraine startede. Og egentlig plejer det at være sådan, at vi så kan se et fald i beskæftigelsen med cirka seks måneders forsinkelse, siger han til TV 2.
- Der sker sådan en arbejdskraftshamstring
Ifølge Danmarks Statistik steg beskæftigelsen i september i 14 ud af de 19 brancher, som det danske arbejdsmarked normalt opdeles i.
Der er dog tale om fald hos blandt andet hoteller, restauranter, blandt undervisere og hos rejsebureauer på mellem 0,3 og 0,4 procent.
Når Kaare Danielsen ser på Jobindex' tal for jobannoncer lige nu, er der også sket et fald særligt blandt sælgere i for eksempel detailbranchen og blandt ejendomsmæglere.
- Når forbrugerne er lidt mere tilbageholdende, er der brug for lidt færre mennesker i butikkerne. Og sælgere er noget, man ansætter, når arbejdsgiverne er optimistiske, siger direktøren.
Derfor forventer man hos Jobindex også, at beskæftigelsen inden for de kommende måneder vil begynde at falde. Og det erklærer Jeppe Juul Borre sig enig i.
At arbejdsmarkedet endnu ikke er dykket, skyldes nemlig en slags efterdønninger af de seneste mange måneders hektiske aktivitet i den danske økonomi, forklarer han:
- Der sker sådan en arbejdskraftshamstring på vej ud af en højkonjunktur, som vi er i lige nu, hvor man stadig suger arbejdskraft op, fordi man har manglet gennem en længere periode.
Det kommer ikke til "at vare evigt", og derfor forudser Jeppe Juul Borre en faldende beskæftigelse i det nye år.