Business

Verdens største kryptovalutaer styrtdykker

På mindre end 72 timer fossede knap 45 milliarder kroner ud af en af verdens største handelsplatforme for kryptovaluta.

De seneste dage er en lang række kryptovalutaer styrtdykket i værdi.

Mens verdens første og største kryptovaluta, Bitcoin, har tabt knap 23 procent af sin værdi siden tirsdag, er der blevet barberet knap 30 procent af den evige to’er, Ethereum.

Ved flere af de mindre mønter er faldet endnu større.

Undskyld. Jeg har fucked up

Sam Bankman-Fried, ejer af FTX

Selvom blandt andet Bitcoin torsdag har hentet noget af det tabte, handles den stadig til den laveste pris siden efteråret 2020.

Forklaringen skal først og fremmest findes i den uro, der de seneste dage har hvirvlet om handelsplatformen FTX.

45 millioner forsvandt på tre døgn

FTX er en af verdens største handelsplatforme for kryptovaluta.

Hen over weekenden forlød rygterne, at selskabet bag platformen var kommet i økonomiske vanskeligheder – og det fik platformens kunder til at trække følehornene til sig.

På mindre end 72 timer fossede knap 45 milliarder kroner ud af FTX-kundernes konti, inden konkurrenten Binance trådte til.

De tilbød tirsdag at overtage afdelingen for ikkeamerikanske kunder, hvilket kunne redde FTX fra at gå bankerot.

- Undskyld. Jeg har fucked up, sagde ejeren af selskabet bag FTX Sam Bankman-Fried ifølge Reuters.

Men onsdag vendte Binance på en tallerken og trak sig fra handlen. Årsagen er, at Binance ikke mener, at FTX står til at redde uden et massivt kapitalindskud.

- I starten var vores håb, at vi kunne hjælpe FTX’ kunder med at skaffe likviditet, men problemet er uden for vores kontrol, lyder det i en pressemeddelelse fra Binance.

Et muligt "Lehman Brothers"-moment

Kryptomarkedet lider i forvejen under, at mængden af risikovillig kapital skrumper i takt med, at de finansielle markeder og verdensøkonomien strammer til.

Ifølge Per Hansen, som er investeringsøkonom i Nordnet, har de lave renter og godt med penge på kistebunden fået mange til at investere i krytovaluta gennem de seneste år.

Og var de seneste dages fald sket for bare et år siden, ville det sandsynligvis have trukket aktiemarkedet med sig. Men sådan er det ikke gået.

Efter at centralbankerne er begyndt at hæve renten, er lysten til at investere i krypto nemlig faldet, skriver investeringsøkonomen i en kommentar.

- Spørgsmålet er, om kryptovalutaer møder sit "Lehman Brothers"-moment nu. I givet fald vil der ske en udrensning, og mange mønter vil ikke have møntens værdi.

Det vil ikke gå ubemærket hen i resten af det finansielle system, lyder det fra Per Hansen, som dog ikke forventer, at det vil have kraften til for alvor at påvirke aktiemarkedet.

Lehman Brothers

Investeringsbanken Lehamn Brothers gik i september 2008 konkurs og trak verdens økonomier med sig.

Lehman Brothers voksede voldsomt op til finanskrisen. Ikke mindst via finansielle instrumenter bundet til de ekstremt skrøbelige udlån til boligejere kendt som "subprime lån".

I begyndelsen af 2008 havde Lehman Brothers aktiver for små 700 milliarder dollar, men kun lidt over 22 milliarder dollar i rigtige penge eller stabile værdipapirer.

Da det oppustede marked for boliglån faldt, ramte det derfor Lehman Brothers ekstremt hårdt.